Udruga astrologa Hrvatske osnovana je 1994. godine s ciljem povezivanja astrologa i svih onih koji se zanimaju za astrologiju

DA11 Ban972x60

5. Dani astrologije

25.10.2015.

 

Tema petih "Dana astrologije" je:

"Primjene astrologije"

Astrologija se može koristiti na razne načine u gotovo svim područjima ljudskog bivanja. Na ovim, 5. Danima astrologije, malo ćemo se odmaknuti od astrologije u užem smislu i pogledati neke od mogućih primjena astrologije u raznim područjima ljudske djelatnosti. Naučiti ćemo nešto o alhemiji, astro coachingu, pravima žena, svetim mjestima, sistemskim konstelacijama, te sportu. Vidjeti ćemo kako astrologija može biti korisna u ovim područjima.

 

 

 

Matjaž Regovec: Alkemija u astrologiji i jungovskoj psihoterapiji

Matjaz RegovecAlkemijski simbolizam može se veoma dobro upotrebljavati u psihološkoj astrologiji i jungovskoj psihoterapiji. Povijesno gledano, alkemija i astrologija su konstituirale jednu nauku i alkemičari su ujednom bili i astrolozi. Jung je u smbolizmu alkemije otkrio osnovne karakteristike psihoterapeutskog procesa, koji se može uspešno pratiti i razumijeti pomoću astrologije. Na predavanju ćemo pogledati četiri osnovne faze alkemijskog procesa: solutio (otapanje, vezano uz element vode u astrologiji), calcinatio (gorenje, vezano uz element vatre u astrologiji), coagulatio (strjevanje, astrološka zemlja) i sublimatio (isparavanje, astrološki zrak-vazduh). Pogledati ćemo i odgovarajuće tranzite transpersonalnih planeta (Urana, Neptuna i Plutona), Saturna i Kirona, koji se pokrivaju sa različitim fazama procesa psihičkog razvoja, transformacije i individuacije osobnosti.

Dr. Matjaž Regovec je doktorirao iz područja psihologije ličnosti. Kvalificirani je jungovski psihoanalitičar i kvalificirani psihološki astrolog. Od 1993. godine vodi ljubljanski Institut IPAL, koji nudi obrazovanje na područjima psihološke astrologije i jungovske psihoanalize. Autor je mnogobrojnih naučnih knjiga na područjima psihološke astrologije i psihoanalize na slovenskom i engleskom, a knjiga "Pluton, psihodinamika senke i kompleksa" objavljena je i na mađarskom i srpskom jeziku.

 

 

 

 Valentina Andrašek: Razumijevanje pozicije žena u nasilnim odnosima

DA05VA 051"U Hrvatskoj će svaka treća žena u toku svojeg života barem jednom doživjeti fizičko nasilje u bliskom odnosu. U svjetskoj populaciji žena te se brojke kreću od 10 do 67%. Fizičke i emocionalne posljedice takvog nasilja mogu biti vrlo teške i dugotrajne, a tek jedna od pet žena usuditi će se progovoriti o tome. Ipak, svaka situacija nasilja ima izlaz. Takvo iskustvo ne mora vas učiniti žrtvom za cijeli život, a uz razumijevanje i odgovarajuću pomoć svaka osoba može u sebi pronaći snagu i hrabrost da promijeni i najtežu životnu situaciju. Kroz predavanje o ženama koje su preživjele nasilje prikazati ću dinamiku i posljedice nasilja. Uz pomoć astrologije pokušat ćemo sagledati puteve izlaska i oporavka od traumatskih iskustava.

Valentina Andrašek je psihologinja i aktivistica za ženska ljudska prava. Studij psihologije završila je 2000. godine na Lewis and Clark College-u u Portlandu, SAD, a od 2001. godine je profesionalno angažirana u udruzi koja se bavi pomaganjem ženama i djeci koja su preživjela nasilje u obitelji. Radila je kao savjetnica ženama i djeci, sudjelovala u nacionalnim i međunarodnim istraživačkim projektima, brojnim medijskim kampanjama, te je sudionica brojnih međunarodnih konferencija na temu nasilja nad ženama, obiteljskog nasilja i ravnopravnosti spolova. Astrologiju proučava od 2011. godine u sklopu Centra za astrološku edukaciju.

 

Senka Ljubić: Sveta mjesta - arhitektura i astrologija

DA05LJ 078Velike europske katedrale trijumf su graditeljskog znanja u službi duhovnih ciljeva. Manje je poznato da je mnogo znamenitih katadrala sagrađeno na temeljima poganskih proročišta ili pak na spiljama, izvorima, mjestima koja su od davnine širila snagu duhovne moći. Od Španjolske do Škotske u davnim su vremenima bila raspoređena svetiša posvećena planetima sunčevog sustava. Posjetit ćemo ta mjesta moći, drevna planetarna svetišta i građevine koje i danas stoje na tim mjestima.

Senka Ljubić je arhitektica, astrologinja i učiteljica joge. Svoje arhitektonsko obrazovanje, ljubav prema umjetnosti i povijesti umjetnosti s velikim je zadovoljstvom povezala s astrologijom i njenim simbolima.

 

 

 

Carmen M. Pavić: AstroCoaching - Kako astrološka znanja mogu pomoći u coaching procesu?

DA05CM 019Metode i tehnike coachinga vrlo su korisne za osobni i profesionalni razvoj. Uspješni sportaši, umjetnici, menadžeri dosljedno rade s trenerima kako bi podigli vlastitu razinu postignuća te bili zadovoljniji svojim životom. Svrha coachinga je uskladiti naše potrebe, očekivanja i sposobnosti, otkriti naše unutarnje i vanjske blokade te pronaći rješenja koja će osigurati nastavak razvoja pojedinca na njegov jedinstven i samo njemu primjeren način. Astrološka znanja mogu biti izuzetno korisna u ovom procesu. Uspješan spoj astrologije i coachinga biti će prezentiran tijekom predavanja, kroz primjere iz poslovne prakse.

Carmen M. Pavić, prof. psihologije, specijalizirana je za područja upravljanje ljudskim potencijalima, marketinga i prodaje, te Executive Coaching-a. Višegodišnje radno iskustvo u korporacijama na menadžerskim i konzultantskim pozicijama. Završila niz poslovnih treninga i seminara u Hrvatskoj i inozemstvu te aktivno sudjelovala kao predavačica na konferencijama u zemlji i regiji. Trenutno je vlasnica tvrtke TAGORAS te radi kao samostalni konzultant i certificirani Executive Coach za unaprjeđenje poslovanja kroz poslovno savjetovanje, edukaciju i vođenje projektnih timova. Predavačica je na ustanovi za obrazovanje odraslih WIFI Croatia te aktivna članica EMCC - a (Eurepean Mentoring & Coaching Council). Astrologijom se kontinuirano bavi od 2008. godine, pohađajući astro - seminare kod gđe Zdenke Andrijić i prof. Igora Ognjenovića, povezujući astrologiju sa znanjima iz područja psihologije i coaching tehnika.

 

Biserka Šprah: Planetarne konstelacije

DA05BS 118U metodi koju sam nazvala "Planetarne konstelacije" spojila sam znanje o Jyotishu (indijskoj astrologiji) s psihoterapijskim radom. U prvoj fazi planete nam "pričaju" o specifičnostima osobe za koju se konstelacija postavlja i ukazuju na uzroke određenog problema koji osoba želi razumjeti i/ili riješiti. U drugoj fazi cilj nam je iscjeljenje upotrebom (psiho)terapijskih intervencija u skladu s metodama sistemskih konstelacija.

Biserka Šprah, mag. psihologije i psihoterapeut transpersonalne orijentacije (članica EAP i ECTP). Psihologiju je završila na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, nakon čega se educirala za psihoterapeutsko zvanje u Transakcionoj analizi, Kibernetici psihoterapije i nedirektivnoj hipnozi Miltona Ericksona i NLPt-u. 2011.g. završava i edukaciju za voditelja Sistemskih konstelacija kod Branke Devčić, pod pokroviteljstvom Austrijskog foruma za sistemske konstelacije. Paralelno sa završetkom studija u prve tajne astrologije uvodi je Ivan Bakić. Sustavnije bavljenje astrologijom počinje studiranjem Jyotisha - indijske astrologije 2003.g., a znanje zapadne astrologije proširuje kod Igora Ognjenovića i Johna Frawleya gdje specijalizira horarnu astrologiju. Osjeća se "vječnim studentom" kad je u pitanju i zapadna i indijska astrologija. Profesionalno se bavi edukacijama i savjetovanjem pojedinaca i organizacija.

 

Amika Tomčić: Astrologija u službi sporta i vježbanja

DA05AT 133U spoju astrologije i sporta pronalazimo brojne zanimljivosti i poveznice. Česta pitanja klijenata odnose se na usmjeravanja djece u sportske grane te pronalazak odgovarajućeg oblika rekreativnog vježbanja za odrasle. U jednom i drugom slučaju posežemo za osnovnim karakternim osobinama i sklonostima kao i saznanjima iz medicinske astrologije, odnosno kombinaciji rizika pojedinih sportova sa slabim točkama tijela vidljivim u horoskopu, osobito onima koje se odnose na sustav za pokretanje. Kako se astrologija može definirati kao disciplina o timingu, a vremenska osnova pripreme sportskih natjecatelja jest tzv. periodizacija, usklađivanjem astroloških ciklusa sa ciklusima sportske pripreme može doprinijeti sportskim uspjesima.

Amika Tomčić profesionalni je astrolog sa preko 15 godina profesionalnog staža. Svakodnevno konzultira klijente u svojem astrološkom uredu u Zagrebu, pisala je ili piše za brojne časopise, kao gost predavač drži astrološka predavanja te je sudjelovala u preko 150 televizijskih emisija na temu astrologije. Predsjednica je i edukator pri Institutu za astrologiju. Uz dvije diplome formalnog obrazovanja, svoju astrološku diplomu stekla je u renomiranoj školi Noela Tyla. Vlasnica je 2 centra za sportsku rekreaciju, edukator osposobljavanja na području fitnesa te studentica doktorskog studija kineziologije.

 

 

 

DA11 Ban972x60