Novo
(2014-02-28) Ljubić
In memoriam Philip Seymour HoffmanUvijek sam bila zadivljena i začuđena kreativnošću. Što ju određuje, kamo se ona usmjerava, kakvom se tehnikom izražava? Sposobnost da osjetimo i otvorimo se nevidljivim silama unutrašnjeg svijeta, satkanog od osjećaja, slutnji, raspoloženja i misli. Potreba da te unutrašnje sile shvatimo, da ih podijelimo s drugima, da im damo neki oblik... Read more...
   |    (2014-02-03) Slobodnjak
Ovih dana smo mogli čak i u medijima čuti o obljetnici smrt Buddya Hollya koji je poginuo 3.2.1959., dakle prije 55 godina. No nisam nigdje primijetio da je netko spomenuo kako je točno 20 godina kasnije (dakle prije 35 godina) na isti datum umro i Sid Vicious član legendarnih Sex Pistolsa. Nespojivo...?! Read more...
   |    (2014-01-26) Razni autori
Kao dugogodišnji suradnik UAH-a, htio bih malo progovoriti o svojim zapažanjima glede nekih zajedničkih nastupa na predavanjima i konferencijama. Prilično me fascinira činjenica da bez obzira što se prije takvih pojedinih zbivanja nismo baš mnogo dogovarali, uvijek bismo na licu mjesta djelovali usklađeno i gotovo se mističnom preciznošću nadovezivali jedni na druge, poput savršeno uštimanog orkestra. Read more...
   |    (2013-08-01) Slobodnjak
Svatko tko se bavi astrologijom (a i mnogi drugi) uzima 12 znakova zodijaka kao činjenicu. No da li ste se ikad upitali zašto baš 12 znakova? Read more...
   |   

DA09 Ban972x60

Popis blogova

Teške Riblje boje


Mira Mihajlović, rođena 13.3.1960. u Karlovcu, gdje je i umrla 15.3.2013. u večernjim satima...
Vrijeme Riba, zadnjeg znaka zodijaka, uvijek nam donese potrebu za rasplitanjem i otpuštanjem. Ove godine, s Neptunom i Kironom u tom znaku, te Merkurovim dugim zadržavanjem i vrludanjem Ribama, to biva osobito naglašeno.

 

 Kada sam, nekoliko dana prije, ugledala opoziciju Neptuna i rimskog boga smrti Orka, egzaktnu u petak, 15.3. u 21:01 cet, putem asocijacije na kitove Orke odlučila sam to popodne i večer napokon ponovo pisati o ljudima koji vlastite živote dovode u opasnost (što je jedan od iskaza astrološkog Orka) kako bi obranili kitove. Ipak, viša sila tranzitnog Plutona u sekstilu na moj progresivni Mjesec u Škorpionu imala je druge planove i ujutro toga dana čula sam kako je naglo i neočekivano preminuo Toni. Tako je tema moga pisanja dobila sasvim drugu, ali i dalje Orkovu boju.

Tekst sam završila u subotu, ali iščitavala sam ga još jednom prije slanja, otprilike u vrijeme kada je Mjesec u nedjelju došao na 3 Blizanaca, zaklapajući t kvadrat s opozicijom Neptuna i Orka. Tada je zazvonio telefon s još jednom tužnom, iako na žalost i očekivanom viješću. Otprilike u vrijeme egzaktnosti opozicije preminula je naša draga Mira.

MiraMira je bila s nama od samih početaka, te je kao vrstan predavač i uvijek ugodno društvo prošla kroz sva Udrugina tijela. S Ribljim razumijevanjem, Rakovskom nježnošću i praktičnim pristupom Mjeseca na sjevernom čvoru u Djevici pomagala je gdje god je mogla. A kako se s Mjesecom na čvoru nalazi i Apolon, predstavnik širenja, množenja i spoznavanja, osobito u okvirima udruga i institucija, k tome još u užurbanoj 3. kući, konkurencija za njezino vrijeme je bila velika i ni ona kao vrsna matematičarka ne bi mogla izračunati broj svih nas kojima je takla i uljepšala život.

Drugi upečatljiv stelij njezinog horoskopa nalazi se u zadnjoj dekadi Vodenjaka, kod nje snažno zastupljenog znaka koji joj je davao mentalnu snagu i brzinu, te onu toliko šarmantnu otkačenost zbog koje smo je voljeli. Da je bila skupljačica i pomagačica neobičnih individua vidi se iz konjunkcije Ceres (7Aq15) i Chariklo (8Aq12) u 7. kući, dok konjunkcija Marsa (14Aq46) i čuvara svetog vina, kentaura Pholusa (12Aq40) pokazuje kako se u njenom društvu moglo i dobro zabaviti. Ipak, najsnažniji dojam ostavljala je putem svoje izrazito humanistične Venere (26Aq48) koja se smjestila između Kirona (29Aq11) iscjeliteljskog mentora i učitelja (matematike, astrologije, Reikija...) i Astree (24Aq25) koja govori o njezinoj istrajnosti u voljenju, podučavanju i iscjeljivanju ljudi. Štoviše, tu su se smjestili i Eros (28Aq44) koji opisuje strast s kojom se unosila u to što je radila, te Ikar (27Aq19) koji govori o hrabrosti, ali i dobrom razumijevanju potrebe za oslobođenjem. U istoj se grupi smjestila i Urania (0Pi48), predstavnica nebeskih znanosti, astrologije, ali i snažnoga razuma, koji se kroz opoziciju sa Zeusom (2Vi09) i te kako znao koncentrirati na goruće pitanje.

Mirin se MC (0Ar44) našao na moćnoj točci zodijaka koja također sugerira velik utjecaj na živote drugih ljudi. A u konjunkciji s MC-om je Psiha (0Ar14), predstavnica suosjećajnosti koja putem iscjeljivanja traumi vodi razvitku psihičkih sposobnosti. No Psihina je empatija dvosjekli mač i pitanje je s koliko se ljudi može suosjećati, koliko se (uz vlastite) i tuđih traumi može svaliti na jedna leđa, pa i toliko moćna kao nulta točka Ovna? Na tom se mjestu u vrijeme Mirinog odlaska odvila konjunkcija Marsa i Higee (borbe za zdravlje), u kvadratu na Hada, koji je upravo kretao direktno na 0 Raka. I koji joj je zadnjih godina harao po 12. kući, prelazeći preko Vulkanusa (27Ge55) i Tora (29Ge18), predstavnika njezine goleme i duhovne i fizičke snage. A koji se sada spremao zakucati na vrata njenog Jupitera (1Cp28), vladara 6. kuće u 6. kući, s kojim se s tolikom žarom posvećivala učenju i podučavanju. Tim više što je Jupiter u konjunkciji s Vestom (2Cp02), predstavnicom posvećenosti i radoholičarstva, osobito kada je u 6. kući.
Tranzitni Mjesec je u vrijeme smrti prelazio njezino progresivno Sunce. A ono je prije 6-7 godina prolazilo preko Hada. Dok je progresivni Mars prelazio preko natalnog Sunca, pa je život iz sve snage očito otvorio vrata bolesti.

Još jedan radoholičarski položaj je Saturn (16Cp49) koji u 6. kući ne vidi kraja poslu i ne priježe od fizičkog iscrpljivanja. Koliko god mu taktičkih vještina i mentalne kreativnosti podarila Palas (18Cp12). Osobito kada Saturn u progresiji kreće unazad, upozoravajući na teške dvojbe između odgovornosti prema poslu i odgovornosti prema vlastitom fizičkom zdravlju. Uglavnom, bolest je napala njezine kosti i njezino je fizičko tijelo izgubilo borbu, sada kada se progresivna Vesta približila natalnom Saturnu. I kada je progresivni Mjesec (nakon silnih opozicija na Vodenjački stelij) prešao progresivni Ascendent na 0 Djevice i došao do Zeusa, zatvarajući istovremeno veliki trigon kroz 120 sp Merkur i Venera na 1-2 Bika te Jupitera i Vestu na 1-2 Jarca. Što zvuči kao početak jednog novog, dobro isplaniranog, dugog putovanja punog zanimljivosti i duhovne avanture!

Sretan ti put Mira i hvala ti na svemu, vidimo se ponovo pod nekim drugim zvijezdama!
Julia Pintar, u Zagrebu, 19.3.2013.

 

 

DA09 Ban972x60

top