Novo
(2014-02-28) Ljubić
In memoriam Philip Seymour HoffmanUvijek sam bila zadivljena i začuđena kreativnošću. Što ju određuje, kamo se ona usmjerava, kakvom se tehnikom izražava? Sposobnost da osjetimo i otvorimo se nevidljivim silama unutrašnjeg svijeta, satkanog od osjećaja, slutnji, raspoloženja i misli. Potreba da te unutrašnje sile shvatimo, da ih podijelimo s drugima, da im damo neki oblik... Read more...
   |    (2014-02-03) Slobodnjak
Ovih dana smo mogli čak i u medijima čuti o obljetnici smrt Buddya Hollya koji je poginuo 3.2.1959., dakle prije 55 godina. No nisam nigdje primijetio da je netko spomenuo kako je točno 20 godina kasnije (dakle prije 35 godina) na isti datum umro i Sid Vicious član legendarnih Sex Pistolsa. Nespojivo...?! Read more...
   |    (2014-01-26) Razni autori
Kao dugogodišnji suradnik UAH-a, htio bih malo progovoriti o svojim zapažanjima glede nekih zajedničkih nastupa na predavanjima i konferencijama. Prilično me fascinira činjenica da bez obzira što se prije takvih pojedinih zbivanja nismo baš mnogo dogovarali, uvijek bismo na licu mjesta djelovali usklađeno i gotovo se mističnom preciznošću nadovezivali jedni na druge, poput savršeno uštimanog orkestra. Read more...
   |    (2013-08-01) Slobodnjak
Svatko tko se bavi astrologijom (a i mnogi drugi) uzima 12 znakova zodijaka kao činjenicu. No da li ste se ikad upitali zašto baš 12 znakova? Read more...
   |   

DA09 Ban972x60

Blog Slobodnjak Slavena

Sezona pomrčina


Ušli smo u sezonu polugodišnjeg ciklusa pomrčina i teško se oteti dojmu da se nešto kuha. Napetosti rastu, a kriza nas udara na svakom koraku. Centralna sunčeva pomrčina (Mlad Mjesec) pada 10.5. na 19°31 Škorpiona, a ovaj puta je okružena s dvije djelomične mjesečeve pomrčine (dva Puna Mjeseca). Prva je već prošla 25.4. na 5° Bika-Škorpiona, a druga je 25.5. na 4° Blizanca-Strijelca.

 

 Tekuća sunčeva pomrčina pripada Sarosovoj seriji 15S i sama serija ima Mlad Mjesec na 25° Blizanaca. Već sam ranije spominjao tu seriju pomrčina čiji kratki opis glasi:

MM je na 24Bl38 u trigonu su Jupiterom i u konjunkciji s Uranom. Ovo djeluje kao otpuštanje napetosti i prisutnost sretnih obrata. Budući da su Ju i Ur na poluzbroja Plutona i Čvora, sreća je povezana možda i s osjećajem gubitka ili velike preobrazbe, ali više u kolektivnom ili grupnom smislu. Serija nosi transformaciju osjećaja pripadnosti i identiteta, ali i raščišćavanje stvari, otvaranje, optimizam i velike planove koji se polako počinju realizirati (Ma=Ju/Sa=Sa/Ur). Osobno može donijeti nagle i neobične, ali ugodne veze (Ve=Ur/Čv).

Ova je serija izgleda dosta važna za Hrvatsku kad god bi se pojavila (vjerojatno zato što pada oko AC-a Hrvatske) i treba imati na umu kako ona djeluje barem pola godine, tako da ne mora nužno donijeti nešto samo ovih dana. Sjetimo se kako se bliži ulazak Hrvatske u EU što jest veliki preokret, i mislim da će bez obzira na nepopularnost EU ovo ljeto ipak donijeti nešto otpuštanja napetosti, pa čak i nešto optimizma. Dakle, za očekivati je obrate i otvaranja koji ne izgledaju toliko loše kako nam se sada možda čini.

No sama pomrčina na 19° Bika pada na natalnog Plutona u karti Hrvatske koji je u kvadratu na stelijum Marsa, Venere (i malo dalje Jupitera) tako da to možda objašnjava rast napetosti ovih dana. Bliže se i izbori i vidimo kako je za mnoge političare (i stranke) ovo biti ili ne biti, bez obzira što se radi o lokalnim izborima. Već svjedočimo nevjerojatno glupim i sirovim (plutonovskim) ispadima (npr Bandić sa kupovinom atomskog skloništa, Kerum sa svojim provalama, plakati u Sisku...) koji naznačuju da se neće birati sredstva. Sindikati se također bude, za 1. maj je veliki skup, a najavljuju se i veliki štrajkovi – Mlad Mjesec sarosove serije pada na AC i Mjesec Hrvatske (narod...), a tranzitni Jupiter ide preko DC u opoziciji s Mjesecom.

I nemojmo zaboraviti stalno aktualni kvadrat Urana i Plutona koji uskoro radi svoj četvrti kvadrat: Pluton u Jarcu se približio natalnom Uranu Hrvatske (doduše sad ide unatrag pa će kasnije doći do Urana), a Uran uskoro radi prvi kvadrat na svoj natalni položaj. Još jedna naznaka obrata u vrijednostima, te sukoba slobode i individualizma sa kontrolom i moćnicima. Ima dosta stvari u 3. kući (5 planeta u trećoj kući u karti sunčeve pomrčine), pa je možda za očekivati u idućim mjesecima i neko buđenje naprimjer učitelja (obrazovanje)... Najavljeni štrajkovi...? Ili možda opet problemi sa susjedima? Sve u svemu možda se ipak dese neke ozbiljnije promjene ili neki zaokret – ili će, kako neki govore, nestati mita o Evropskoj uniji pa ćemo se više baviti stvarnim problemima, što je samo po sebi zaokret. Na to upućuje i veliki trigon (Neptun u Ribama, Saturn u Škorpionu) koji se formira prema Suncu Hrvatske na 4. stupnju Raka, a onda na ljeto i Jupiter ulazi u znak Raka – to bi trebalo donijeti nešto stabilnosti. Valjda će biti dobra turistička sezona, pa će svi biti dobre volje :-) Usprkos frustracijama kao da se pojavljuje neka nada, no u međuvremenu će biti još puno iznenađenja i preokreta.

 

Milanoviću pomrčina pada na njegovu opoziciju Mjeseca i Neptuna, a Mjesec vlada 10. kućom, što ne izgleda predobro u smislu podrške javnosti i njegovog posla (premijera). No možda je dobro što nema planeta u kardinalnim znakovima pa ga Uran i Pluton ne lupaju. No Saturn će u vrijeme izbora ponovo preći preko njegovog Sunca i Venere što su ogromni pritisci, a vidjeli smo kako loše Milanović reagira pod pritiscima. Još mu i progresivno Sunce (i Solarni Luk) ulazi u kvadrat sa Saturnom. Za nadati se kako je nešto naučio ove zime... Ako je ovo vrijeme rođenja točno onda ima i Solarni luk AC-a na Marsa što objašnjava njegovu neopisivu nervozu, nepromišljenost i razne provale kojih je bilo podosta zadnjih mjeseci. Taj luk počinje izlaziti iz orbisa u narednim mjesecima, a formira se luk Venera-Jupiter na Sunce što bi značilo ipak nešto dobrih vijesti, kako za njega, tako i za nas.

Zanimljivo je da lokalni izbori padaju oko pomrčinu Mjeseca 25.5. koja je na 4° Blizanaca-Strijelca u egzaktnom kvadratu s Neptunom. Biti će puno konfuzija, muljanja, laži, ali i razočarenja. Pitanje je tko će biti razočaran. Već se vidi kako mnogi neće prezati ni pred čime, i neće birati sredstva... A Neptunom je sve moguće, i ništa nije čudno... U stvari izbori su 19.5., a drugi krug 2.6. pa pomrčina zahvaća razdoblje između, i tu će vjerojatno biti kaos, kalkulacije, čudne koalicije, nakon što se vidi raspored snaga po lokalnim jedinicama, a prije drugog kruga za gradonačelnike. No ipak, Merkur, Venera i Jupiter su na AC-u pomrčine (još su svi oni i na Ac-Dc osi karte Hrvatske) pokazuje i nešto pozitivno u svemu tome.

U svakom slučaj puno će stvari isplivati na površinu ovaj mjesec i biti će zanimljivo promatrati što će se dešavati. Možda je najbolje ne uzimati stvari previše k srcu – uživajte koliko možete u ljepšim danima i nemojte se uzrujavati zbog politike. Sve te polarizacije ne vode dobru. Ali izađite na skupove da se vidi da smo i mi tu...

 

 

Add comment

Security code
Refresh

DA09 Ban972x60

top