Novo
(2014-02-28) Ljubić
In memoriam Philip Seymour HoffmanUvijek sam bila zadivljena i začuđena kreativnošću. Što ju određuje, kamo se ona usmjerava, kakvom se tehnikom izražava? Sposobnost da osjetimo i otvorimo se nevidljivim silama unutrašnjeg svijeta, satkanog od osjećaja, slutnji, raspoloženja i misli. Potreba da te unutrašnje sile shvatimo, da ih podijelimo s drugima, da im damo neki oblik... Read more...
   |    (2014-02-03) Slobodnjak
Ovih dana smo mogli čak i u medijima čuti o obljetnici smrt Buddya Hollya koji je poginuo 3.2.1959., dakle prije 55 godina. No nisam nigdje primijetio da je netko spomenuo kako je točno 20 godina kasnije (dakle prije 35 godina) na isti datum umro i Sid Vicious član legendarnih Sex Pistolsa. Nespojivo...?! Read more...
   |    (2014-01-26) Razni autori
Kao dugogodišnji suradnik UAH-a, htio bih malo progovoriti o svojim zapažanjima glede nekih zajedničkih nastupa na predavanjima i konferencijama. Prilično me fascinira činjenica da bez obzira što se prije takvih pojedinih zbivanja nismo baš mnogo dogovarali, uvijek bismo na licu mjesta djelovali usklađeno i gotovo se mističnom preciznošću nadovezivali jedni na druge, poput savršeno uštimanog orkestra. Read more...
   |    (2013-08-01) Slobodnjak
Svatko tko se bavi astrologijom (a i mnogi drugi) uzima 12 znakova zodijaka kao činjenicu. No da li ste se ikad upitali zašto baš 12 znakova? Read more...
   |   

DA09 Ban972x60

Blog Ljubić Senke

Što umjetnika čini umjetnikom


In memoriam Philip Seymour Hoffman
Uvijek sam bila zadivljena i začuđena kreativnošću. Što ju određuje, kamo se ona usmjerava, kakvom se tehnikom izražava? Sposobnost da osjetimo i otvorimo se nevidljivim silama unutrašnjeg svijeta, satkanog od osjećaja, slutnji, raspoloženja i misli. Potreba da te unutrašnje sile shvatimo, da ih podijelimo s drugima, da im damo neki oblik...

 

Uvijek sam bila zadivljena i začuđena kreativnošću. Što ju određuje, kamo se ona usmjerava, kakvom se tehnikom izražava? Sposobnost da osjetimo i otvorimo se nevidljivim silama unutrašnjeg svijeta, satkanog od osjećaja, slutnji, raspoloženja i misli. Potreba da te unutrašnje sile shvatimo, da ih podijelimo s drugima, da im damo neki oblik. Potreba da se uhvatimo u koštac s tim moćnim, nevidljivim, zbunjujućim silama u nama i da ih izvučemo na svjetlo dana kako bismo ih i sami bolje promotrili i razumjeli. Ili kako bismo podijelili svoju istinu, svoje iskustvo, bilo da se radi o iskustvu ljepote, ganuća, sreće ili straha, boli, samoće. Je li to kreativnost?

Godinama s posebnom pozornošću pratim horoskope umjetnika, glumaca, plesača i glazbenika čije djela nemaju materijalni oblik ali snažno utječu na mase. Promatram slikare, kipare, arhitekte, modne i grafičke dizajnere, pa i kuhare koji stvaraju materijalne oblike kao izraz svoje kreativnosti. Promatram i književnike čije ideje i misli pretočene u riječi imaju golemu ljepotu, snagu poruke, ponekad snagu istine. Mnogi astrološki čimbenci simboliziraju kreativnost. Neptun kao senzibilitet prema skrivenim energijama, prema osjećajima, Uran kao snaga ideje, Pluton kao snaga istine, i sva tri transcendentalna planeta, Uran, Neptun i Pluton kao nadahnuće i golemi poriv za stvaranjem. Tu su i Venera koja simbolizira vijednosti, Sunce kao temeljna životna energija i potreba za definiranjem osobnosti, Mjesec kao motivacijska potreba našeg bića koji zajedničkim snagama usmjeravaju te nevidljive energije u određenom smjeru.

Svjetlo i tama – ruku pod ruku

Mnogo puta vidim izrazito talentirane klijente koji nisu imali prilike razvijati svoje vještine i naučiti tehnike koje bi ih učinile umjetnicima, ili im je nedostajalo podrške i osobne hrabrosti. Mnogo puta nažalost u nemoći da shvatimo i nekako kanaliziramo silovitost svog unutrašnjeg svijeta prema kreativnosti, gušimo unutrašnje zbunjujuće i zastrašujuće sile tako da pokušamo prigušiti njihove glasove i zamijeniti ih zaboravom, bijegom i instant utjehom. Često se put umjetnosti miješa s alkoholom, drogama, opsesivnim vezama, prenaglašenom seksualnošću i svakovrsnim samo-razarajućim ponašanjem. Nije ni čudo da ruku pod ruku stupaju svjetlo i tama – uzlet duše i osjećaja izražen zvukom, pokretom, riječju, slikom s teškom omamljenošću koja nudi varljivu utjehu i donosi uvijek iznova novo buđenje u bol i razočaranje. Mnogi snažni ljudi pokleknuli su pod teretom unutrašnjih vrtloga silovitih energija koje nisu znali pripitomiti.

Voda i zrak

Nedavno nas je posve iznenadno veliki kreativac, glumac Phillip Seymour Hoffman. Rođen je 23.07.1967. u znaku Raka. Rak je vodeni znak, pa kao i svi vodeni znakovi posjeduje poseban senzibilitet za svijet osjećaja. Njegov Mjesec u Vodenjaku, zračnom znaku, stvara određeni kontrapunkt energiji vode.

Voda i zrak ne usklađuju se lako. Zrak logički rasuđuje, planira i koristi intelekt, znanje i komunikativnost da bi stvari držao pod kontrolom. Razvrstava informacije, štiti se znanjem. Voda je fluidna, promjenjiva, prijemčiva. Senzibilna prema unutrašnjem svijetu i nevidljivoj, često neobjašnjivoj dinamici unutrašnjih plima i oseka. Potreba Mjeseca u Vodenjaku da bude drugačiji, da bude originalan, njegova društvena svijest posebno je naglašena emotivnom energijom Raka koja treba emotivnu sigurnost. Senzibilitet na patnju, nepravdu i pokušaj da na svoj jedinstveni način zaštiti sebe i one koje voli, da istovremeno osjeća i shvati osjećaje znak su ove ne baš lagane kombinacije temeljnih energija. To je potreba da se na poseban način služi općem boljitku zbog silne senzibilnosti na emotivne potrebe, vlastite i tuđe. U horoskopu se često događa da neke energije budu i po nekoliko puta naglašene, tri puta potcrtane, pa tako Hoffmanov Neptun kvadratom prema Mjesecu naglašava njegovu senzibilnost. Čovjek koji osjeća previše, ranjiv, koji stalno mentalno analizira osjećaje, preispituje ih i traži načina da ih mentalno shvati, da im da neki drugačiji izričaj kako bi pomogao sebi i drugima. Merkur, planet koji simbolizira mentalne procese, način na koji razmišljamo, kako funkcionira um i sam je u vodenom znaku Raka, u kvadratu sa Saturnom. Stalno ispreplitanje zraka i vode uz to dobiva dodatni izazov Saturna koji će sve misli učiniti ozbiljnima, teškima, depresivnim. Ranjivost Mjeseca pod utjecajem Neptuna i mračne misli i sklonost depresijama Merkura pod utjecajem Saturna vjerojatno su razlog Hoffmanovog bijega u zaborav uz tablete i droge.

Pluton – beskompromisna istina

Opisivali su ga izrazito discipliniranim i usredotočenim u poslu. To je zasigurno Saturnov dar. No svi ističu i njegovo suosjećanje s ranjivošću likova koje je tumačio – Mjesec i Neptun, te duboko razumijevanje onog mračnog i tužnog u ljudskom ponašanju. I tu dolazimo do Plutona! Prema nepouzdanim podacima o vremenu rođenja Hoffmanov podznak je u Blizancima. Projekcija vesele, bezbrižne, lagane, gotovo dječačke i nadasve komunikativne energije dobrodošla je svakom glumcu. No ako je podznak zaista u Blizancima, tada je u kvadratu s Plutonom i Uranom, čija je konjunkcija u Djevici obilježila čitavu generaciju kasnih šezdesetih godina.

Pluton u kontaktu s nekom osobnom točkom poput Ascendenta (podznaka) priča o onom utjecaju koji će baš tog naizgled „običnog" čovjeka izdvojiti iz gomile i gurnuti ga na put jedinstvenog razvoja, posebnih postignuća u poslu, gurnuti ga na put slave. Pluton otvara vrata prema podzemlju duše, pa ne čudi da je Hoffman vidio mrak u ljudskim dušama, prepoznao slabosti, ono što se želi sakriti, mogao je uprijeti prstom u najranjiviju točku. Za njega su rekli i da je bio „stroj programiran za istinu". Pluton je taj koji nemilosrdno otkriva istinu, a ona je rijetko kad lijepa.

Teško je naći precizne pokazatelje kreativnosti. Svatko je od nas jedinstven. Svaki umjetnik koji je ostavio trag u našoj kulturi ima svoj vlastiti planetarni potpis, svoj natalni horoskop. Tako često su tu poznati igrači, kao što smo vidjeli još jednom u Hoffmanovom horoskopu.

Što ovog umjetnika čini umjetnikom:

Dok je razotkrivao mračne istine (Pluton kvadrat AC), suosjećajući s tom tugom i ranjivošću (Mjesec kvadrat Neptun), koristeći glumu kao alat (Neptun trigon Sunce, Neptun kvadrat Mjesec, Neptun opozicija AC = dakle Neptun u kontaktu s tri najvažnije i najosjetljicije točke horoskopa!) u pokušaju da svijet učini boljim i sigurnijim mjestom (Mjesec u Vodenjaku, Sunce u Raku) u jednom se trenutku izgubio u tim zbunjujućim i opasnim unutrašnjim svjetovima (Neptun opozicija AC). Pridružio se plejadi izmučenih umjetničkih duša koje su se hrabro borile s izazovima svarnosti ostavljajući za sobom ljepotu stvorenu u boli, koju zovemo umjetnost. Napustio je ovaj svijet 02.02.2014.

 

 

 

Add comment

Security code
Refresh

DA09 Ban972x60

top