Novo
(2014-02-28) Ljubić
In memoriam Philip Seymour HoffmanUvijek sam bila zadivljena i začuđena kreativnošću. Što ju određuje, kamo se ona usmjerava, kakvom se tehnikom izražava? Sposobnost da osjetimo i otvorimo se nevidljivim silama unutrašnjeg svijeta, satkanog od osjećaja, slutnji, raspoloženja i misli. Potreba da te unutrašnje sile shvatimo, da ih podijelimo s drugima, da im damo neki oblik... Read more...
   |    (2014-02-03) Slobodnjak
Ovih dana smo mogli čak i u medijima čuti o obljetnici smrt Buddya Hollya koji je poginuo 3.2.1959., dakle prije 55 godina. No nisam nigdje primijetio da je netko spomenuo kako je točno 20 godina kasnije (dakle prije 35 godina) na isti datum umro i Sid Vicious član legendarnih Sex Pistolsa. Nespojivo...?! Read more...
   |    (2014-01-26) Razni autori
Kao dugogodišnji suradnik UAH-a, htio bih malo progovoriti o svojim zapažanjima glede nekih zajedničkih nastupa na predavanjima i konferencijama. Prilično me fascinira činjenica da bez obzira što se prije takvih pojedinih zbivanja nismo baš mnogo dogovarali, uvijek bismo na licu mjesta djelovali usklađeno i gotovo se mističnom preciznošću nadovezivali jedni na druge, poput savršeno uštimanog orkestra. Read more...
   |    (2013-08-01) Slobodnjak
Svatko tko se bavi astrologijom (a i mnogi drugi) uzima 12 znakova zodijaka kao činjenicu. No da li ste se ikad upitali zašto baš 12 znakova? Read more...
   |   

DA09 Ban972x60

Blog Ljubić Senke

Habemus papam


U srijedu 13.ožujka 2013. budne oči svijeta promatrale su čuveni dimnjak sikstinske kapele, očekujući znakoviti dim. U 19:06 h bijeli je dim na tradicionalni način obznanio svijetu da je izabran novi papa. Papa Franjo rođen je kao Jorge Mario Bergoglio, 17.12.1936. sa Suncem u Strijelcu i Mjesecom u Vodenjaku.

 

 Prvi istupi pape Franje osvojili su mnoštvo. Zrači privlačnim energijama kojima je smjesta osvojio simpatije. Njegove prve poruke skromnosti, siromaštva i praštanja, te dojam jednostavnog čovjeka koji se distancira od materijalnih simbola moći jako su se dojmile vjernika i mnogih koji to nisu. No istovremeno su krenule priče da će papa Franjo naići na otpor crkvenih moćnika koji ne dijele njegovo promišljanje siromaštva i skromnosti.

Plemeniti ideali u službi humanitarnog djelovanja

Zasad nije poznato vrijeme rođenja, premda vjerujem da će taj podatak prije ili kasnije izaći u javnost. Mjesec je otprilike pola sata nakon ponoći na dan rođenja Jorgea Bergoglia ušao u znak Vodenjaka. Prema prvim informacijama o papi Franji čini se da s velikom vjerojatnošću možemo pretpostaviti da je Mjesec u Vodenjaku. To je potreba da bude društveno značajan, da radi na humanitarnim poslovima kojima će pomagati drugima, da bude drugačiji, nekonvencionalan. To je potreba da slijedi ideal. Kad takve potrebe povežemo s energijom Strijelca, dobivamo osobu koja se zauzima za ono što je ispravno. To je idealizam usmjeren na društveno dobročinstvo. Energija Vodenjaka istaknut će socijalnu svijest, intelektualnu ideju o boljem svijetu, o svijetu kakav bi trebao biti, a ta će se ideja ostvarivati širenjem optimizma i nade, potrage za odgovorima, stvaranjem osobnog svjetonazora koji stremi boljem svijetu. Kombinacija ovih energija istaknut će neovisnost, snažnu volju, plemenite ideale, duboku vjeru u smisao onoga što radi, strast potrage i optimizam koji vuče naprijed. Papa Franjo već je pokazao svoju neovisnost odbijajući simbole moći. Otvorenost prema svima pokazao je u svom obraćanju pripadnicima medija.
U papinom horoskopu Sunce u Strijelcu u konjunkciji je sa Sjevernim mjesečevim čvorom. To je golemi potencijal da se njegova osobnost (Sunce) bez napora poistovjeti s velikom društvenom grupom, drugim riječima potencijal za istaknut javni položaj. Sjeverni čvor k tome je točka budućeg rasta, a taj se potencijal njegova horoskopa upravo ostvaruje. Njegova osobnost (Sunce), sve ono što on jest kao čovjek, kao duhovnik, sad se dijeli s velikom grupom ljudi i otvara mu još veće mogućnosti osobnog razvoja.

Jedinstvena kombinacija tradicije i nekonvencionalnosti

Vladar Strijelca i dispozitor Sunca - Jupiter nalazi se u Jarcu, u proširenoj konjunkciji s orbisom od 8 stupnjeva sa Suncem. Potreba za širenjem vlastitog razumijevanja života traži neko čvrsto uporište, neki okvir, zadane granice, konzervativan, tradicionalan svjetonazor. Stoga budimo oprezni, ispod blagonaklonog i otvorenog pristupa, čini se da se ipak krije vrlo konzervativan i čvrst stav. Čini se da papa Franjo neće iskoračiti iz dobro uhodanih staza, već pronaći određeni prostor u okviru čvrstog nauka da učini nešto drugačije.

Sunce i Jupiter aspekt su duhovnog tragača ekspanzivnih vizija i sposobnosti da se one ostvare na praktičan način (Jupiter u Jarcu). To je znak optimistične, darežljive, filozofske naravi, znak duhovnosti.

Zanimljivo je da je Saturn u Ribama, znaku kojim tradicionalno vlada Jupiter, pa su tako ova dva planeta zamijenila mjesto. Oblikovni i ograničavajući utjecaj Saturna u Ribama gubi ponešto od svoje strogosti i krutosti. Granice su mjestimično propusne. Ipak, postoji velika snalažljivost u društvenim pitanjima, pa se čini da će papa Franjo u svom radu pokazati spretnost i jedinstvenu kombinaciju tradicije i nekonvencionalnosti. U papinom horoskopu neprestano se ponavlja taj isti motiv. Uran u Biku u kvadratu je s planetima u Vodenjaku, s Venerom i vjerojatno s Mjesecom. Još jedan snažan znak potrebe za samostalnošću i hrabrost da se ide drugačijim putem. Pa ipak, postoji unutrašnji nemir, unutrašnja napetost (kvadrat planeta u Biku i Vodenjaku) je postoji potreba da se održi tradicija.

Horoskop bijelog dima

Horoskop za trenutak kad je iz vatikanskog dimnjaka zadimio bijeli dim, 13.03.2013. u 19:06, kao znak da je odabran papa, ima naglašenu energiju Riba. Vladarica AC-a u Vagi, Venera je u Ribama, a tu su i Sunce, Merkur i Neptun. AC simbolizira općenite energije i karakteristike osobe ili događaja za koji radimo horoskop. U ovom slučaju možemo ga shvatiti kao općeniti opis mandata pape Franje. Vaga je društveno angažirana, simbolizira dijalog i diplomaciju. Ona sklapa saveze ali i vodi ratove. Većina planeta koncentrirana je na zapadnoj strani, oko DC-a, što upućuje na to da će se papa Franjo baviti odnosima s javnošću, savezima i neprijateljima. Mars i Uran su u Ovnu, u konjunkciji orbisa 6 stupnjeva, a AC se nalazi u opoziciji, na točki poluzbroja Marsa i Urana! Karakteristika vladavine pape Franje mogla bi biti energična akcija, inovacije koje se uvode kroz borbu i neočekivane zaokrete.
Sunce i Venera, vladarica AC-a nalaze se u šestoj kući, pa će senzibilna i suosjećajna energija Riba koja simbolizira duhovnost i vjeru, povesti papin mandatu u požrtvovnu misiju nesebičnog služenja i svakodnevnog življenja vjere.

Jupiter u devetoj kući sjedinjuje dva snažna simbola religije, ali u napetom aspektu kvadrata s Merkurom, koji vlada devetom kućom. Merkur je u Ribama, pa ponovo imama planete koji su zamijenili mjesta i nalaze se u vrlo specifičnom odnosu – Jupiter u Blizancima i Merkur u Ribama.

Jupiter u ovom horoskopu simbolizira samu Crkvu kao instituciju, koja se našla pred izazovom (kvadrat) pomirenja vjere (Ribe) sa znanjem (Merkur, Blizanci) i potrebe da se moderne spoznaje integriraju u njen rad – poput recimo teme kontracepcije. Čini se da će se s vremena na vrijeme logika, znanje i informacije (Jupiter u Blizancima) sudarati s vjerom.

Merkur ne samo da je u Ribama, već je i u konjunkciji s Neptunom. Merkur i Neptun imaju veliki kreativno-komunikacijski potencijal i sposobnost da nadahnu mase, da svojim porukama dotaknu neko duboko mjesto u srcu svakog vjernika koje će donijeti sasvim drugačiju vrstu razumijevanja, nade i nadahnuća. No s druge strane, prilagodljivi, fluidni i ne uvijek logični i precizni utjecaj Neptuna mogao bi povremeno izazvati nejasnoće u komunikaciji. Jupiterov kvadrat prema Merkuru potaknut će vrlo obilnu, živu i nadahnjujuću komunikaciju. Čini se da papa Franjo instinktivno zna pronaći prave riječi i prave teme. Jupiter i Merkur aspekt su dobrog pripovjedača, propovjednika, potrebe da se prenose vlastita uvjerenja i vlastite istine.

Kad se sjetimo papine osobne napetosti između konzervativnih energija i potrebe da se poštuje tradicija, te potrebe za novim i nekonvencionalnim, čini se da bi se mogle izmjenjivati poruke vjernicima, koje će povremeno integrirati uvjerenja bazirana na prihvaćanju novih znanja (Jupiter u Blizancima) s duboko vjerskim porukama (Ribe) koje možda neće jasno zacrtati smjer u kojem papa želi ići (Merkur konjunkcija Neptun).

MC u Raku simbolizira samog papu, pa nije baš dobro vidjeti Pluton u četvrtoj kući, u opoziciji MC-u, također i Mars i Uran iz Ovna u kvadratu na MC. Simbol snažne opozicije i neprijatelja. Saturn u Škorpionu smješten u drugoj kući i vlada četvrtom kućom u položaju je zamijenjenih mjesta s Plutonom u Jarcu koji vlada drugom iz četvrte. Postoji snažna sprega financijske moći koju kontrolira opozicija papi. Sekstil Saturna i Plutona tvori aspekt Yoda prema Jupiteru (Saturn i Pluton su svaki u kvinkunksu – 150 stupnjeva, prema Jupiteru), simbolu same Crkve. Taj aspekt označava nužnost prilagodbi kako bi se financijska moć stavila u službu religije, duhovnosti i vjere, a ne obrnuto.

I na kraju, Mjesec u Ovnu simbolizira ono što treba ispuniti i napraviti, kamo se usmjerava temeljna energija koju simbolizira Sunce u Ribama. Energija Ovna jasno upućuje na potrebu da se zakorači na nove prostore, da se djeluje hrabro i neovisno, da se predvodi primjerom. A tome se opire Pluton – kojeg smo definirali kao opoziciju papi – koji je u kvadratu na Mjesec.

I bez astrološke analize jasno je da Crkva u ovom trenutku prolazi teške trenutke. Papa Franjo je vizionar i idealist koji bi mogao uvesti promjene, a ipak ostati vjeran tradiciji. Potaknuo je veliku pozitivnu energiju koja je itekako potrebna u vremenima koja su malo kome laka. Nadam se svim srcem da će uspjeti ostvariti nade i očekivanja svih onih čije su oči uprte u njega i njegove poruke oprosta, pomirbe i brige za one najugroženije.

 

 

Add comment

Security code
Refresh

DA09 Ban972x60

top