Novo
(2014-02-28) Ljubić
In memoriam Philip Seymour HoffmanUvijek sam bila zadivljena i začuđena kreativnošću. Što ju određuje, kamo se ona usmjerava, kakvom se tehnikom izražava? Sposobnost da osjetimo i otvorimo se nevidljivim silama unutrašnjeg svijeta, satkanog od osjećaja, slutnji, raspoloženja i misli. Potreba da te unutrašnje sile shvatimo, da ih podijelimo s drugima, da im damo neki oblik... Read more...
   |    (2014-02-03) Slobodnjak
Ovih dana smo mogli čak i u medijima čuti o obljetnici smrt Buddya Hollya koji je poginuo 3.2.1959., dakle prije 55 godina. No nisam nigdje primijetio da je netko spomenuo kako je točno 20 godina kasnije (dakle prije 35 godina) na isti datum umro i Sid Vicious član legendarnih Sex Pistolsa. Nespojivo...?! Read more...
   |    (2014-01-26) Razni autori
Kao dugogodišnji suradnik UAH-a, htio bih malo progovoriti o svojim zapažanjima glede nekih zajedničkih nastupa na predavanjima i konferencijama. Prilično me fascinira činjenica da bez obzira što se prije takvih pojedinih zbivanja nismo baš mnogo dogovarali, uvijek bismo na licu mjesta djelovali usklađeno i gotovo se mističnom preciznošću nadovezivali jedni na druge, poput savršeno uštimanog orkestra. Read more...
   |    (2013-08-01) Slobodnjak
Svatko tko se bavi astrologijom (a i mnogi drugi) uzima 12 znakova zodijaka kao činjenicu. No da li ste se ikad upitali zašto baš 12 znakova? Read more...
   |   

DA09 Ban972x60

Blog Ljubić Senke

Važno je biti Blizanac


Čini se da Blizanci imaju posebnu ulogu u hrvatskoj politici, kao i u njenoj političkoj povijesti. Na čelo HDZ-a stigao je Blizanac, Tomislav Karamarko. Dugo je prisutan u politici, a 20. svibnja 2012. zakoračio je na čelo stranke i time još korak bliže samom vrhu političke moći.

Političke ambicije i uspijeh Tomislava Karamarka nije slučajan. Njegovo Sunce u Blizancima u kvadratu je s Plutonom! Bilo je pitanje trenutka kad će se ta silna plutonska moć manifestirati u otvorenom i javnom političkom trijumfu. U blogu o Radimiru Čačiću (Plutonsko lice Radimira Čačića) sam napisala:

Pluton je planet koji se povezuje s željom za moći. Ta moć je nagonska i sirova. To je moć opstanka, spremnost na bespoštednu borbu i nemilosrdnu odlučnost da se postigne cilj u kojeg se veže nagonski osjećaj da o njegovom ostvarenju ovisi život ili smrt. Za one koji su spremni prihvatiti njegova izazovna iskustva i zaigrati njegovu igru na sve ili ništa, Pluton otvara goleme razvojne perspektive. On može nizom preobražajnih procesa, potaknuti osobu da razvije svoje sposobnosti do maksimuma i uspne se do vrhunca moći, uspjeha ili slave.

U tom kontekstu Karamarkova pobjeda na unutarstranačkim izborima mogla se očekivati, no tu sigurno nije kraj njegovim političkim ambicijama. Ozbiljan čovjek, ozbiljnih i velikih političkih ambicija iskoračio je iz sjene u kojoj je godinama gradio put prema vrhu moći.

Suzdržanost i kontrola

Karamarkov je Mjesec u Jarcu. Snaga Mjeseca u Jarcu je u ambiciji, potrebi da pokrene događaje, da kontrolira stvari, potrebi da se penje na ljestvici društvenog uspjeha. To je i odgovornost, spremnost da uspjeh postigne radom, strpljivo i planski upravlja razvojnim putem. Mješavina energija Blizanaca i Jarca usmjerit će raznolikost i mentalnu prodornost u praktične ciljeve, povezati inteligenciju s potrebom da se stvari pokrenu i kontroliraju. Odlučnost i pronicljivost pojačavaju analitičke sposobnosti. Udružene ambicija i uvjerljivost daju produktivne rezultate.

Mjesec u Jarcu suzdržano izražava osjećaje i nastoji stvari držati pod kontrolom. Samo-kontrola i odricanje, strogost prema sebi i drugima, emotivna hladnoća, kritičnost i nespremnost na praštanje sve su odlike Mjeseca u Jarcu, znaku njegova egzila. Vrijeme rođenja nije poznato, no Mjesec bi mogao biti u konjunkciji sa Saturnom, što bi samo pojačalo energije kontrole i naglasilo emotivnu suzdržanost. Saturn u domicilu, u znaku kojim vlada posebno naglašava ozbiljnost, odgovornost, kontrolu. U Karamarkovim javnim nastupima osjeća se ta suzdržanost, strogost, ozbiljnost. Blizanci su vješti u komunikaciji, nije im teško uspostaviti kontakt s javnošću, u većoj ili manjoj mjeri posjeduju lakoću snalaženja na društvenoj sceni. Kod Karamarka ipak prevladava kruti saturnovski dojam.

Stabilne mentalne energije

Utjecaj zemljane energije nastavlja se Merkurom u Biku. Zemljane energije mogu stabilizirati um, strukturirati mentalne procese i fokusirati ih na praktične teme, dodati promišljenosti i odmjerenost prije svake reakcije. Opozicija Merkura i Jupitera naglašava snagu mentalnih energija. Ekspanzivan um otvara se novim mogućnostima, znatiželjno, nesputano zadanim granicama, no ipak s dozom bikovskog opreza. Merkur i Jupiter odlično razumiju promociju, propagandu, velike riječi, obećanja dana u najboljoj namjeri. Kad je podloga energija zemljana, Merkur u Biku, postoji ipak čvrst temelj, mentalne energije koje su usmjerene na praktične ciljeve, pa se čini da za velike ideje postoji pokriće.

Tradicionalist

Zanimljivo je istaknuti da je Karamarkov Mars u Raku. Podsjetimo se njegovih osobina (kao što sam već pisala u blogu o ministricama - Ministrice ili malo razmišljanja o Suncu i Marsu):

Mars u Raku je u znaku svog pada, drugim riječima tu mu nije dobro. Premda ima kardinalnu kvalitetu i snažne zaštitničke instinkte, Rak nije znak koji bi ulazio u otvorene sukobe, pa čak ni otvoreno izražavao svoje potrebe. Tu uvijek ima pomalo složenih emotivnih igara, pa je Marsu teško djelovati izravno, više je sklon pasivno-agresivnom ponašanju. Mora se osjećati sigurnim prije nego što krene u akciju i može ostaviti dojam da se stalno od nečega brani. Obrambeni stav ga može usporiti, ponekad učiniti neodlučnim. Naglašavajući zaštitiničke energije Raka, Mars će usmjeriti aktivnu energiju u pojekte kojima je cilj pomoći, skrbiti, zaštititi, s osjećajem za tradiciju i povjest.

Mars u Raku objašnjava Karamarkovo okretanje prošlosti, njegov tradicionalizam koji je našao potporu u konzervativnim energijama Saturna i Mjeseca u Jarcu. I energije Merkura u Biku osjećaju se sigurnije u temama vezanim za običaje i tradiciju.

Pravi trenutak

Zanimljiv je trenutak u kojem je Karamarko izbio na čelo stranke. Tranzitni Neptun upravo je u kvadratu na njegovo natalno Sunce koje se nalazi na 3 stupnja Blizanaca. Čini se da je Neptun dodao snažnu dozu karizme, koja je ovog moćnog i ambicioznog čovjeka iz sjene gurnula u središte zbivanja. Snažne energije njegova natalnog horoskopa, prvenstveno Plutona i Saturna, oštar intelekt i snalažljivost Sunca u Blizancima, već godinama marljivo rade kako bi ga tamo i dovele. Pomrčina Sunca na početnim stupnjevima Blizanaca, upravo na dan unutarstranačkih izbora u HDZ-u, pokrenula je potencijale natalnog kvadrata Sunca i Plutona i time inaugurirala novog političkog lidera neosporne ambicije i moći.

 

Tomislav Karamarko, 25.5.1959.

 

Add comment

Security code
Refresh

DA09 Ban972x60

top