Udruga astrologa Hrvatske osnovana je 1994. godine s ciljem povezivanja astrologa i svih onih koji se zanimaju za astrologiju

DA11 Ban972x60

Moramo se složiti da je Željko Kerum jedinstvena pojava na hrvatskoj javnoj sceni. Česti ispadi ljutnje, osobito u komunikaciji s novinarima, lako zapaljivi temperament, nagonsko i neuglađeno društveno ponašanje, ne uklapaju se u pojednostavljenju sliku o šarmantnoj i uglađenoj Vagi u kojoj se nalazi njegovo Sunce. Sve to upućuje na Marsovu energiju!

Kerumovo Sunce u Vagi je u kvadratu s Marsom u Raku, koji je čini se „preuzeo" horoskop. To ne treba čuditi, jer je to jedini kvadrat, jedini dinamični aspekt u njegovom horoskopu. Energija Vage ostvaruje svoj identitet na društvenoj sceni. Važna je društvena prihvaćenost i učvršćivanje društvenih i osobnih veza. Vage nastoje biti objektivne, sagledati drugu stranu, no vrlo dobro znaju što žele. Drugo mišljenje će poslušati, ono će poslužiti u oblikovanju vlastitog stava, u laganom podešavanju zacrtanog smjera ako je baš neophodno. Ne zaboravimo da je Vaga kardinalni znak i da ima golemu pokretačku energiju. Energija Vage koja teži društvenom uspjehu dovela je Keruma do samih vrhova društvene ljestvice, preko bogatog poduzetnika, gradonačelnika do saborskog zastupnika.

Mars dodaje nasrtljivost energiji Sunca. Mars će u ovoj kombinaciji naglasiti potrebu za društvenim ugledom, za osvajanjem društvenog položaja i statusa. Tome će biti dodana određena emotivna žestina, te snažno obrambeno i tradicionalističko zastupanje vlastitih interesa. Nedavno sam pišući o ministricama pisala o odnosu Sunca i Marsa, pa ću citirati dio teksta:

Mars u Raku je u znaku svog pada, drugim riječima tu mu nije dobro. Premda ima kardinalnu kvalitetu i snažne zaštitničke instinkte, Rak nije znak koji bi ulazio u otvorene sukobe, pa čak ni otvoreno izražavao svoje potrebe. Tu uvijek ima pomalo složenih emotivnih igara, pa je Marsu teško djelovati izravno, više je sklon pasivno-agresivnom ponašanju. Mora se osjećati sigurnim prije nego što krene u akciju i može ostaviti dojam da se stalno od nečega brani.

Uz obrambeni stav i napetost kvadrata osoba može ostavljati vanjski dojam grubosti i nemira.

Ipak, kad se društveno svjesna energija Vage pravilno orijentira i svojim razvijenim društvenim instinktom otpiše one nevažne, prepozna neprijatelje koje treba napasti i moguće saveznike koje treba udobrovoljiti može započeti svoju društveno-emotivnu igru pritisaka i udobrovoljavanja. Mars u Raku će biti zaštitnički nastrojen prema onima koji ne ugrožavaju status i sigurnost. Prema potencijalnoj opasnosti pasivno-agresivan dokle god može zadržati određeni stupanj kontrole. I očigledno, što nam životni primjer Željka Keruma pokazuje, ne suzdržava se od otvorenog sukoba kad osjećaj osobne ugroženosti dosegne kritični stupanj. Natjecateljsku, poduzetničku, borbenu energiju Marsa u Raku, ojačanu zamahom kardinalnih znakova Kerum je integrirao u svoju identitet. Učinio je to uspješno kad se uzmu u obzir njegovi poduzetnički uspjesi, te osobno bogatstvo i nekretnine koje su tako tipične za račju potrebu stvaranja sigurnosti. Ne tako uspješan dio Marsove integracije u osobnost, ipak se radi o aspektu kvadrata, vidljiv je u nekontroliranom ponašanju, s elementima nagonske grubosti, impulzivnosti i društvene nespretnosti.

Kvadrat Sunce i Marsa je na 1° kardinalnih znakova. Kad je tranzitni Pluton u Jarcu 2009 aktivirao natjecateljski potencijal kojem je glavni cilj društvena prihvaćenost, statusni uspon i uspjeh, Kerum je postao gradonačelnik Splita. Da je upravo taj kvadrat najvitalniji dio njegovog horoskopa koji snažno reagira na svaki poticaj tranzita, dokazuje i Kerumov ulazak u Sabor astrološki „potpomognut" tranzitnim Uranom. Tijekom parlamentarnih izbora 2011 Uran je bio na 1° Ovna. Iznenadni, neočekivani (Uran) društveni pomak (Mars) temeljen na savezu (Vaga) s HDZ-om afirmirao je (Sunce) Keruma na ljestvici društvene važnosti!

Kvadrat Sunca i Marsa vjerojatno je jedini dinamični aspektu u horoskopu. Mjesec je na prijelazu između Škorpiona i Strijelca, i mogao bi se naći u kvadratu s Uranom ili kvadratu s Plutonom. No budući da je vrijeme rođenja nepoznato, ostavimo to za neki drugi put.

Ostatak Kerumovog horoskopa vrlo je skladan. Venera u Vagi u sekstilu s Jupiterom u Strijelcu, odlično smješteni tradicionalni „srećonoše", jaki u vlastitim znakovima i još k tome u povoljnom sekstilu. Povoljne društvene veze donose napredak i prosperitet. Lakoća u širenju osobnih vrijednosti. Sklonost ugađanju samom sebi, hedonizam, samosvijest i preuveličavanje vlastite vrijednosti.

Uran u Lavu je u trigonu s Jupiterom. Jupiter će dati moć širenja i vizionarstva individualnom razvoju (Uran), zajedno će širiti prostor osobne slobode i doživjeti neočekivane promjene na životnom putu koje pogoduju osobnom napretku. Saturn u Jarcu treći je snažni planet smješten u vlastitom znaku, ojačava ambiciju, upornost i osjećaj za materijalnu stvarnost.

Željko Kerum, 25.9.1960.

 

DA11 Ban972x60