Udruga astrologa Hrvatske osnovana je 1994. godine s ciljem povezivanja astrologa i svih onih koji se zanimaju za astrologiju

Nisam odoljela zapisati nekoliko astroloških misli baš o Kini iz jednog posebnog razloga. Ravnoteža u odnosu moći na svjetskoj razini se mijenja. Neki od glavnih igrača svjetske scene su USA, EU i Kina. Među njima postoji znakovita astrološka simetrija koja će nas navesti da podignemo obrvu i po tko zna koji put zaključimo kako je astrologija čudesan, zadivljujući i prekrasan alat kojeg imamo na raspolaganju ako smo u potrazi za znanjem i dubljim razumijevanjem života oko sebe. A za Hrvatsku prilika.... pročitajte do kraja!

Duboke i korjenite promjene, čiji su procesi već jasno vidljivi u globalnim razmjerima, u svim segmentima života, odvijaju se po diktatu najmoćnijih planetarnih igrača, Plutona i Urana na početku kardinalnih znakova. Sve se češće osjeća da se jezičac na vagi ekonomske i političke moći pomiče na istok. Drevno carstvo – danas moderna Kina, koju je zahvatio specifični vrtlog kapitalizma, ponovo je u usponu. Horoskop Kine ima naglašene kardinalne znakove i u ovom trenutku golemu koncentraciju energije.

Kina ima Sunce u Vagi 7° u kvadratu s Uranom u Raku 4°. Prikladna astrološka simbolika „narodne" republike u kojoj se društveno osviještene energije Vage pojačavaju kolektivizmom, idealizmom i socijalnom osjetljivošću Urana. Uran svoje ideale pravde i jednakosti crpi iz energije Raka koja daje snažnu komponentu skrbničke, hraniteljske, tradicionalističke vizije. Država kao majka svih građana, za koje uranovski nepopustljivo zna što je najbolje, vodeći ih kroz brojne reforme prema idealu koji se u svom savršenstvu teško može ostvariti u stvarnom svijetu. To je tipični „problem" s Uranom. Koliko god bile plemenite, vizije pravde, jednakosti i boljeg svijeta nemaju uvijek podlogu u stvarnosti, pa se pokušavaju nametnuti fiksnom upornošću koju vodi hladna ideja a ne suosjećanje i prilagodljivost. Unatoč rakovskoj posteljici na kojoj je „serviran" Uran, ne zaboravimo da je temeljna energija koja pokreće čitav horoskop ipak zračna energija hladne i objektivne Vage!

Prenaglašenu ulogu Urana potvrđuje i AC (podznak) u Vodenjaku 5°, kojim Uran vlada i Mjesec u Vodenjaku 3° na AC-u. Mjesec, simbol naroda, smješten na ovako posebnoj i osjetljivoj točki na obični bismo jezik mogli prevesti: identitet (AC) Kine snažno je definiran samim narodom (Mjesec) = narodna republika, narodom kao kolektivnom silom (Vodenjak) koja prolazi vodenjački reformatorske, inovacijske i jedinstvene razvojne procese prema zacrtanom idealu.

Snažni natalni kvadrat Sunca i Urana već je zahvaćen tranzitom Plutona, a tijekom 2012. uzdrmat će ga i tranzitni Uran. Golemi potencijal natalnog kvadrata dobiti će infuziju snažne energije. Otvaraju se preobražajni procesi koji daju Kini priliku da se nametne kao vodeća svjetska sila. Premda je Pluton već ranije aktivirao natalno Sunce, možda je upravo Saturnov tranzit znakom Vage prigušio vibracije promjene koje se s Plutonom ionako ne događaju dramatično, već ispod površine, gotovo neprimjetno. Kad ih primijetite, već je kasno!

Krajem 2012. tranzitni će Saturn iz Škorpiona biti u kvadratu na natalni Mjesec i AC, što bi moglo obuzdati nekontroliranu manifestaciju preobražajnih procesa. Ili možda oni samom narodu Kine neće donijeti slobodu i širenje, već nove obaveze i strogu kontrolu?

Horoskop Kine obiluje i drugim sočnim aspektima. Venera kao dispozitor Sunca u Vagi nalazi se u Škorpionu 19° u devetoj kući usmjeravajući Kinu da se otvori dalekim zemljama. To je put uvećanja njenih vrijednosti (Venera), na kojem ipak treba zadržati kontrolu i ostati u poziciji moći (Škorpion). Venera dobiva nevjerojatan zamah kvadratom Marsa 14° Lava i Plutona 17° Lava!!! Kina je partner kome je teško reći ne!

Mars opisuje industriju i proizvodnju, što će u konjunkciji s Plutonom prenaglasiti goleme potencijale i industrijsku proizvodnju kao izvor njene političke moći. Ne treba se čuditi da toliko zapadnih kompanija ima proizvodnju smještenu u Kini. Merkur u Vagi 13°, kao simbol trgovine u konjunkciji s Neptunom 14°! Kreativni način sporazumijevanja i trgovanja, u odnosu potpore s proizvodnim potencijalima (sekstil s Marsom i Plutonom) ipak ukazuje na neptunovske „boljke". Mnogo imitacija poznatih robnih marka i često dvojbena kvaliteta proizvoda neke su od njih.

I napokon smo stigli do onih sočnih astroloških poveznica koje su i bile razlogom pisanja ovog teksta. USA, Kina i EU imaju Mjesec u Vodenjaku. EU i Kina čak i na istom stupnju! Vodenjački naglasak europskih lidera, Angela Merkel Mjesec i Nicholas Sarkozy Sunce u Vodenjaku, Merkelina konjunkcija Sunca i Urana potpuno je simetrična s energijama horoskopa EU, Kine i USA. Uz to USA i Angela Merkel imaju Sunce u Raku i Mjesec u Vodenjaku! Znači li to da postoji potencijal za usklađivanje ovih velikih sila, pronalaženje neke zajedničke ideje koja bi mogla provesti pozitivne i plemenite reforme? (Ili je to moja osobna vodenjačka vizija, nerealna nada, zbog mog vlastitog vladara AC-a u Vodenjaku?)

Ima još! Kinesko Sunce 7° Vage je u konjunkciji s AC-om EU na 6° Vage. To isto Sunce u opoziciji je EU Suncu, Merkuru i Veneru u Ovnu.

A Hrvatska? Kardinalno Sunce u Raku 3° u konjunkciji s kineskim Uranom u Raku 4°! Mogu li veze s Kinom razbuditi naše potencijale, našu životnu energiju? Kineski moćni industrijski Mars i Pluton u Lavu u konjunkciji su s hrvatskim Jupiterom, Venerom i Marsom u Lavu!!! Čini se da tu ima puuuno velikih mogućnosti, osobito kad u smislu mundane astrologije razmatramo odnos Jupitera i Plutona! Ako nastavim vodenjački maštati onda je ono najbolje što bi se moglo dobiti iz te kombinacije golem razvoj (Pluton) blagostanja i bankarskog sustava (Jupiter) pokrenut proizvodnjom (Mars) u industriji ljepote, mode, zabave i sporta (Venera) u suradnji velike Kine i Hrvatske. Eto kad bi netko nas astrologe pitao za savjet....

PS – počnite učiti kineski!!!