Udruga astrologa Hrvatske osnovana je 1994. godine s ciljem povezivanja astrologa i svih onih koji se zanimaju za astrologiju

Što je zajedničko Erdoganu, Trumpu i Hasanbegoviću? Da ne bi bilo zabune, odgovor na ovo pitanje je Mjesec u Strijelcu i Sunce u jednom od promjenjivih znakova; Erdogan u Ribama, a Trump i Hasanbegović u Blizancima. Motivacijska potreba osobe s Mjesecom u Strijelcu je – pojednostavljeno rečeno – da bude u pravu! Osobi je jako važno izraziti svoje stavove, svoj vlastiti svjetonazor i vlastito razumijevanje istine, te dobiti priznanje i poštovanje okoline zbog vlastite ispravnosti, pravičnosti, mudrosti.

 

Mjesec u Strijelcu

Često su osobe s Mjesecom u Strijelcu znatiželjni duhovni tragači, intelektualni avanturisti, inspirativni učitelji ili filozofi. Žarom uvjerenja mogu nadahnuti druge vlastitim svjetonazorom i vlastitom istinom. Vatrena energija Strijelca treba širenje i razvoj, potencijalno je otvorena, optimistična i benevolentna. No kao kod svakog vatrenog znaka i ovdje postoji određena usmjerenost na sebe koja je često najočiglednija u osjećaju vlastite moralne superiornosti. Vatra se uvijek osjeća posebno – pa se ovim osobama može dogoditi da se osjećaju i ponašaju kao da su „prosvjećeniji", pametniji, mudriji od drugih. Mogu postati „propovjednici" ili moralizatori koji uvjeravaju druge da je samo njihova istina jedina ispravna. Vatrena energija je subjektivna, pa u stavovima i svjetonazoru ne mora biti danas tako popularne „političke korektnosti", već se često povezuje s nekom vrstom ideologije u koju se strastveno vjeruje.

Svoju istinu moraju nekako izraziti, prenjeti drugima svoje spoznaje i životne mudrosti, a to često rade pisanjem, podučavanjem ili aktivnim društvenim radom. Naglasak je na tome da se dokazuju izražavanjem vlastitog mišljenja i na neki ga način nametnu drugima. To im daje osjećaj sigurnosti i duboke unutrašnje ispunjenosti.

Znamenite osobe s Mjesecom u Strijelcu

Primjeri osoba s Mjesecom u Strijelcu, osoba koje su dijelile svoju životnu mudrost, podučavale, pisale, filozofirale ili širile svoju ideologiju govore sami za sebe: Tu su duhovni učitelji i mudraci Jiddu Krishnamurti, Sri Aurobindo i Ram Dass. Tu su pjesnici i pisci: Khalil Gibran, Umberto Eco, Dante Alighieri, Lewis Carrol, Honore de Balsac, Victor Hugo, Charles Dickens, Frederico Garcia Lorca, Paulo Coelho. Tu su i Mozart, Beethoven, Kopernik, Einstein, Nietzsche, Picasso, Van Gogh. Astronom Carl Sagan, novinski magnat Rupert Murdoch, poduzetnik i filantrop Warren Buffet, televizijski voditelj Larry King, pisac Stephen King, Oprah Winfrey, Yoko Ono, te Hugo Pratt, tvorac (mog omiljenog stripa) Corto Maltesea. U politici ćemo primjerice pronaći Petra Velikog, Ajatolaha Homeinija, Saddama Huseina, Jacquesa Chiraca.

2016. Saturn je u Strijelcu, Neptun u Ribama, a Jupiter do 9.9. u Djevici. Zadnjih su se mjeseci dogodili: pad hrvatske vlade 16.6.2016., Brexit - referendum 23.6.2016., pojačani teroristički napadi na europske gradove, zadnji od njih u Nici 14.7.2016., pokušaja puča u Turskoj 16.7.2016. Tranziti ovih snažnih energija aktivirali su Mjesec u Strijelcu u natalnim horoskopima osoba koje su u ovom trenutku u fokusu javnosti – osobito na političkoj sceni, kao sve one čije je Sunce u nekom od promjenjivih znakova. Tu npr. su mađarski predsjednik Viktor Orban – Blizanac s Mjesecom u Djevici.

Saturn u Strijelcu

Kroz globalna zbivanja možemo prepoznati kako Saturn u Strijelcu pokušava učvrstiti konzervativni svjetonazor. Prošla se vremena idealiziraju (Neptun kvadrat Saturn) u njima se vidi i ono čega ima i ono čega nema (Neptun), pa tako Trump želi Ameriku ponovo učiniti velikom, Erdogan radi zaokret od sekularne i demokratske Turske, a ministar Hasanbegović je svojim stavovima privukao pozornost domaće i svjetske javnosti, te izazvao kritike. Saturn očigledno kroz ideologiju (Strijelac) ponovo podiže zidove između ovih i onih, između nas i njih, između pravih i krivih. No nemojte sad nipošto pomisliti da sve osobe s Mjesecom u Strijelcu dijele iste svjetonazore, ili da su ti stavovi konzervativni!!! Naprotiv, širina koju ima energija Stijelca razvija se i slobodno kreće u svim smjerovima. Tranzitni Saturn naglasiti će teme prošlosti, konzervativne stavove, desne ideologije. U tome će mu pomoći i tranzitni Pluton u Jarcu!

U političkom fokusu

Turski predsjednik Erdogan ima Sunce u Ribama, podznak u Jarcu! Njegov Mjesec u Strijelcu je u konjunkciji s Marsom, što će pojačati, naglasiti važnost da se dokaže i nametne svoju volju nametanjem vlastitog svjetonazora. Ova je konjunkcija u kvadratu sa trostrukom konjunkcijom Sunca, Merkura i Venere u Ribama što sugerira idealizam i važnost vjere. Astrološki opis političkog, ideološkog i vjerskog zaokreta kojeg Erdogan intenzivno provodi kao odgovor na pokušaj puča.

Trumpov Mjesec u Strijelcu je u opoziciji Suncu i Uranu u Blizancima, što sugerira da se Trump vješto prilagođava situacijama, koristeći blistav uvid Uranovske energije, nove i inovativne ideje koje reformiraju, revolucionariziraju njegovo osbni razvoj. Stavovi koje trenutno iznosi, kako nam to sugerira astrologija, su faza, ideologija koja ga trenutno vodi prema ostvarenju cilja. Uran koji snažno utječe na oba njegova svjetla, Sunce i Mjesec, ne povezuje se s konzervativnim idejama, ali se zato povezuje s radikalnim idejama. Vještina komunikacije je neupitna, kao i spretnost i prilagodljivost koja proizlazi iz naglašenih promjenjivih energija.
Konzervativne vrijednosti u Trumpovu horoskopu možemo pronaći u konjunkciji Venere i Saturna u Raku. Merkur, dispozitor Sunca, je isto u Raku što sugerira subjektivan način razmišljanja, orijetiran je prema sigurnosti i sasvim sigurno s crtom privrženosti tradiciji. Merkur je u kvadratu s Neptunom što može zbuniti funkciju logičkog razmišljanja. S Neptunom tu može biti nejasnoća i nestalnosti, kreativnosti, tajnovitosti i mnogo toga što se čini drugačijim nego što jest. No u komunikaciji svakako ne manjka kreativnosti i karizme!!!

Zlatko Hasanbegović ima dvije osobitosti u horoskopu – Sunce u Blizancima konjunciji sa Saturnom, te Mjesec u Strijelcu u konjunciji s Neptunom pa ne čudi što su ga trenutačni tranziti izvukli pred oči javnosti. Saturn simbolizira tradiciju, prošlost, pa i odlično objašnjava odabir zanimanje povjesničara, te koncentraciju i predanost akademskom, intelektualnom radu. Neptun sugerira idealizam i snove, ali i kontroverze.