Udruga astrologa Hrvatske osnovana je 1994. godine s ciljem povezivanja astrologa i svih onih koji se zanimaju za astrologiju

 David Bowie je svestrani umjetnik. Glazba je bila glavni medij njegovog izražavanja, a posebno ga je zanimao scenski nastup. To je bilo posebno vidljivo u osobnostima koje je kreirao, poput legendarnog Ziggy Stardusta, koje su se smjenjivale tijekom njegove duge i bogate glazbene karijere. Osobno ga je zanimala gluma, slikarstvo, moda, a iznad svega cijenio je umjetničku slobodu. Rođen je 8.1.1947.

 

 

David Bowie ima Mjesec u znaku Lava, koji je ključ razumijevanja njegovog horoskopa. Energija Lava dramatična je i ekspresivna energija. To je energija vatre koja se nezaustavljivo širi u kreativnom ostvarivanju osobnosti, u ekspresiji vlastitih vizija, u pokušaju osobnosti da se otrgne dosadnoj rutini svakodnevice i bude veća od života. Mjesec u Lavu simbolizira motivacijsku potrebu za priznanjem, pohvalom, ljubavi i divljenjem drugih, a to će priznanje i ljubav učvrstiti osjećaj posebnosti i važnosti vlastitog ega. Da bi se ta potreba ispunila, potrebno je doći pred oči javnosti, potrebno je stati na scenu, otvoriti se pogledima, svjetlima pozornice, slavi i svemu što ona donosi. Mjesec u Lavu potaknuo je Davidovo zanimanje za scenski nastup, potrebu da plijeni pozornost, pa ne treba čuditi početak njegove karijere u kojem je na glamurozan način, kao Ziggy Stardust privukao pozornost ne samo svojom glazbom već i pojavom.


Podznak u Vodenjaku odgovoran je za stvaranje „svemirskog" lika, ali to nipošto ne znači da bismo Davida Bowie-a trebali na silu ugurati u arhetip Vodenjaka. Kroničari glazbe smatraju Bowie-a avangardnim umjetnikom, orignalnim, pionirom, onim koji je hrabro kršio granice. No sam Bowie vrlo je jednostavno obasnio da je uvijek znao naslutiti kolektivne energije, opipati bilo trenutka. Kad je stvarao glazbu nije ga vodila ideja da iskorači izvan granica. Zanimala ga je sloboda da istražuje svoju vlastitu kreativnost. Mnogi su njegovi albumi dočakani nepovoljnim kritikama, da bi tek kasnije bili prepoznati kao iznimno važni i vrijedni.

 

No vratimo se Mjesecu. Smješten u sedmoj kući pojačao je potrebu da samog sebe kreativno ostvaruje pred publikom, pred očima javnosti. Mjesec u bliskoj konjunkciji sa Saturnom i konjunkciji nešto većeg orbisa s Plutonom simbol su stvaranja konkretnih formi (Saturn) koje bi se potom dekonstruirale (Pluton) u dinamičnoj tranformaciji umjetničkog identiteta. To je razlog velikim zaokretima u njegovoj karijeri, u glazbenom i vizualnom smislu, ta stalna transformacija i ponovna izgradnja stvaralačke osobnosti.

Osim podznaka u Vodenjaku, koji Davidu daje ozračje jednostavno slobodnog i neovisnog kreativca, važno je primijetiti da je u prvu kuću umetnut znak Riba. U izražavanju osobnosti, u Davidovom vlastitom doživljaju vlastitog identiteta snažno je prisutan senzibilni umjetnik. To potvrđuju i snažno naglašava Sunce u dvaneaestoj kući, kao i Neptun, vladar Riba u kvadratu sa Suncem, s Marsom i s Merkurom, vladarom pete kuće kreativnog stvaranja. Razmislimo li malo, vidjet ćemo da ta sposobnost „opipavanja pulsa" života, pulsa globalne kulturne scene, snova i čežnji koje nas nadahnjuju u svakodnevnom životu izvire upravo iz tog ribljeg senzibiliteta. Sunce u dvanaestoj kući znači potragu za samim sobom kroz žrtvovanje čvrstih granica osobnosti da bi se ona proširila, povezala s nećim većim, da bi postala neka vrsta ikone koja nadahnjuje druge.

Kreativni senzibilitet još je uvećan kvadratom Sunca i Neptuna, uz obilni dodatak karizme koja se lako isčitava iz kvadrata Marsa i Neptuna. Mars koristi maštu i iluziju kako bi se dokazao i potvrdio sebe! Ne zaboravimo da je Neptun vladar glazbe! Iz svega ovog vidimo da je Neptun puno snažnije prisutan u natalnom horoskopu Davida Bowie-a, nego primjerice Uran ili arhetip Vodenjaka.

Vladar Jarca i time dispozitor Sunca je Saturn koji se nalazi u Lavu. Ego traži priznanje, a kroz Plutonovske transformacije sugerira da je David neovisan o formi, spreman sve što je sagradio razoriti,te ponovo sagraditi, da bi bio vjeran svojoj istini (Pluton), da bi bio slobodan! Mjesec i Pluton uvjek su posebno snažan signal da je potreba za kreativnim izražavanjem vlastite osobnosti (Lav) dovedena do ekstrema (Pluton). to su tako snažne unutrašnje sile koje nije moguće zadržati u okvirima prosječnog života. Iza tog posebnog planetarnog kontakta slutimo Davidove komplicirane emotivne potrebe i vjerojatno složen odnos s majkom, s arhetipom ženskog općenito, ali i duboke unutrašnje preobražajne sile koje su ga i učinile velikim, slavim, genijalnim umjetnikom.
Mjesec je iz sedme kuće, kuće javnosti, publike, života pred svjetlima pozornice u trigonu s Venerom naje MC-u. Lagano je to i neometano kanaliziranje kreativnih energija koje traže priznanje u umjetničku karijeru (Venera konjunkcija MC).


David Bowie bio je moj veliki junak, možda i zato što je moj Mjesec u Lavu. Kad biste me pitali koja mi je Davidova najdraža, stara stvar, teško bi mi bilo izabrati – no ipak, Heroes odlično ocrtavaju u mojim očima Mjesec u Lavu, pa mi je posebno važna. No u mom srcu David je možda uvijek bio Major Tom, koji nas i sad, ako mu je uopće stalo, gleda s nekih svemirskih daljina i juri u nova prostranstva postojanja, u nove izazove duše!
David nas je ostavio 11.1.2016., no njegova glazba ostaje nam srećom zauvijek!