Udruga astrologa Hrvatske osnovana je 1994. godine s ciljem povezivanja astrologa i svih onih koji se zanimaju za astrologiju

Robin Williams bio je izuzetno emotivna, ranjiva i osjetljiva duša. Dokaz tome su Mjesec u Ribama, Sunce u Raku i podznak u Škorpionu. Skladan tijek energije vodenih znakova u kojima su smještena sva tri glavna elementa horoskopa ima kreativnost Raka, senzibilitet i prilagodljivost Riba i magnetizam Škorpiona. Robin Williams rođen je 21. srpnja 1951.

 

Element vode u astrologiji je simbol osjećaja. Vode osjećaja nemirne su, duboke, neistražene. Stalno mijenjaju oblik, intenzitet i ozračje. Vode osjećaja, unutrašnjeg svijeta ponekad su mirne na površini, skrivajući burni život ispod površine. Ponekad se te duboke vode uznemire i razbjesnjelim olujama prijete svemu što se nađe na putu. Voda kao element moćna je sila koja ima rušilački potencijal kad izmakne kontroli. Čini se da je pojačani senzibilitet na vanjska kao i unutrašnja zbivanja duše bio previše težak i bolan teret kojeg Robin Williams više nije mogao nositi. 11. kolovoza 2014 prepustio se oceanima zaborava.

Mjesec u Ribama

Mjesec u Ribama vrlo je prilagodljiv, intuitivan, osjetljiv na sve impulse i impresije koje dolaze iz vanjskog i iz unutrašnjeg svijeta. Osoba s Mjesecom u Ribama ima veliku potrebu shvatiti te impresije, raditi s neopipljivim energijama. Zbog tog silnog senzibiliteta Mjesec u Ribama prilagodljiv je, gotovo kameleonski spreman reagirati na svaku impresiju, što je Robin Williams odlično iskoristio u svom glumačkom pozivu. Arhetip Riba je umjetnik, pjesnik, ali i narkoman, gubitnik, mučenik. A Robin Williams u svojoj je umjetničkoj karijeri bio sve to i još više!

Robin je svoju bogatu karijeru obilježio raznolikim ulogama, no možda ga najviše pamtimo po komedijama. Likovi koji se ne uklapaju lako u svakodnevicu, likovi koji pokušavaju gledati na svijet pozitivno, koji intenzivnom komunikacijom i humorom reagiraju na tuge i nedaće. Kvadrat Marsa u Raku s Neptunom još je jedan pokazatelj glumačkog talenta. Mars u Raku izbjegava izravno djelovanje, izbjegava sukobe, na djelovanje ga pokreću osjećaji, potreba da se zaštiti. Neptun će ga nadahnuti da koristi iluziju i maštu kako bi dobio to što želi. Robin je neizravnim putem, svojim ulogama, iluzijom stvarao vlastiti osjećaj sigurnosti. Mars i Neptun, te Mjesec u Ribama daju izraziti talent za imitaciju u kojoj je Robin bio genijalan.

Karizmatični Mars i Neptun dokazuju se zavodeći publiku iluzijom i maštom.

S Mjesecom u Ribama ranjivost na okrutnosti života izrazito su jake. Duša je krhka, ranjiva i nježna, a sklonost bijegu rješenje je za kojim je najlakše posegnuti. Otvorenost čitavog bića prema najrazličitijim osjećajima značilo je osjetiti podjednako i vedru i mračnu stranu postojanja. K tome, Mars u Raku sklon je pasivnoj agresiji, a kvadrat Neptuna iz dvanaeste kuće polako iznutra rastvara granice osobnosti. Bijeg u zaborav prema kojem se putuje u društvu alkohola i droga.
Ascendent u Škorpionu stvara dojam duboke i složene osobnosti čija suzdržanost neodoljivo privlači.

Mračna strana

A da je Robin imao česte susrete s mračnom stranom simboliziraju Merkur i Pluton u bliskoj konjunkciji u Lavu, na vrhu neba. Lav je kreativan i strastven znak, pun tople, vizionarske energije. Upravo je takva Robinova komunikacija koju je do ekstrema razbuktao Pluton. No dok je Pluton izvukao Robina iz prosječnosti i otvorio mu vrata popularnosti i mogućnosti da svojim radom postane utjecajan, istovremeno je otvorio put neželjenim energijama.

Pluton je bog podzemlja, nesvjesnih slojeva psihe u kojima djeluju mnoge mračne sile. Sve su one bez teškoća pronalazile put do Robinovog uma. Teške, grube i zabranjene teme nezvane su zapljuskivale Robinove misli. Sjećam se uloge u filmu Ja ću budan sanjati, s temom smrti koja odnosi voljene osobe, s temom samoubojstva i s temom beskrajne ljubavi koja može premostiti granice života i smrti. Jesu li se takve unutrašnje borbe događale i u Robinovom umu? Sigurno jesu. Robin sa svojim vodenim senzibilitetom neotporan je na grube i mračne teme. Protiv tame se borio smijehom, prenaglašenom komunikativnošću, ljubavi, no Plutonovske mračne misli čini se da su ga poput kamena oko vrata vukle u mračne dubine duše.
Sklonost depresiji podcrtava i Saturn, vladar treće kuće, kuće koja opisuje način razmišljanja. Saturn simbolizira strogost, sklonost ozbiljnim mislima i teškim temama, dok je Pluton provokacija. Sam je Saturn u znaku Djevice, pa je Robin izrazito analitičan, kritičan prema sebi i drugima. No taj je Saturn istovremeno dobrodošao utjecaj, poput sidra koje može dati bar malo stabilnosti nestabilnim energijama vode.

Odlazak

Tranzitni Saturn protekle je dvije godine prolazio vrlo osjetljivim točkama Robinova horoskopa. Konjunkcija s Ascendentom označila je prekretnicu, novi ciklus Robinova života u kojem se radi neka vrsta životnog rezimea. Prilika je to da se promijeni ponašanje, da se usvoji mudrost iz svega što je naučeno tijekom prethodnog ciklusa. No kad se podvuče crta, treba se suočiti s uspjesima i s promašajima. Očigledno vrlo uspješan u karijeri, Robin nije to isto mogao reći i za osobni život. Borba s ovisnostima, teškoće u braku, boli i ranjivosti intimnog života sigurno su opteretile njegov mračni um. Tranzitni Saturn potom je uznemirio vrh neba s Merkurom i Plutonom. Robin je u svojim intervjuima često govorio o strahovima koji ga muče. Ti strahovi su sukob Saturna i Plutona. Mračna težina Saturna sudarila se s preobražajnim energijama Plutona koji je spreman na uništenje svega što više ne služi svrsi, svega što ne vodi evoluciji. Čini se da Robin više nije mogao osjetiti da je sama srž njegova bića živa i snažna, spremna na preporod.

Tranzitni Uran i Pluton u tom su razdoblju također aktivirali natalni Mars i Uran unoseći strašan unutrašnji nemir. A točka na i je tranzitni Neptun koji je već nadomak natalnom Mjesecu.

Taj tranzit Neptuna podsjeća me na jedan drugi film, u kojem ne glumi Robin. Završna scena filma Big blue – Veliko plavetnilo, u kojem glavni lik, ronilac na dah u morskim dubinama koje je mogao sam doseći, susreće morsko biće, dupina. I odluči krenuti s njim, još dublje, daleko od života.

Možda je taj tranziti Neptun na koncu došao po Robina, da njegovu Riblju dušu povede u dubine. Nadajmo se da je po njega na kraju došla vila, Petar Pan ili neka blaga i praštajuća sila koja je donijela konačnu utjehu.