Udruga astrologa Hrvatske osnovana je 1994. godine s ciljem povezivanja astrologa i svih onih koji se zanimaju za astrologiju

In memoriam Philip Seymour Hoffman
Uvijek sam bila zadivljena i začuđena kreativnošću. Što ju određuje, kamo se ona usmjerava, kakvom se tehnikom izražava? Sposobnost da osjetimo i otvorimo se nevidljivim silama unutrašnjeg svijeta, satkanog od osjećaja, slutnji, raspoloženja i misli. Potreba da te unutrašnje sile shvatimo, da ih podijelimo s drugima, da im damo neki oblik...

 

Uvijek sam bila zadivljena i začuđena kreativnošću. Što ju određuje, kamo se ona usmjerava, kakvom se tehnikom izražava? Sposobnost da osjetimo i otvorimo se nevidljivim silama unutrašnjeg svijeta, satkanog od osjećaja, slutnji, raspoloženja i misli. Potreba da te unutrašnje sile shvatimo, da ih podijelimo s drugima, da im damo neki oblik. Potreba da se uhvatimo u koštac s tim moćnim, nevidljivim, zbunjujućim silama u nama i da ih izvučemo na svjetlo dana kako bismo ih i sami bolje promotrili i razumjeli. Ili kako bismo podijelili svoju istinu, svoje iskustvo, bilo da se radi o iskustvu ljepote, ganuća, sreće ili straha, boli, samoće. Je li to kreativnost?

Godinama s posebnom pozornošću pratim horoskope umjetnika, glumaca, plesača i glazbenika čije djela nemaju materijalni oblik ali snažno utječu na mase. Promatram slikare, kipare, arhitekte, modne i grafičke dizajnere, pa i kuhare koji stvaraju materijalne oblike kao izraz svoje kreativnosti. Promatram i književnike čije ideje i misli pretočene u riječi imaju golemu ljepotu, snagu poruke, ponekad snagu istine. Mnogi astrološki čimbenci simboliziraju kreativnost. Neptun kao senzibilitet prema skrivenim energijama, prema osjećajima, Uran kao snaga ideje, Pluton kao snaga istine, i sva tri transcendentalna planeta, Uran, Neptun i Pluton kao nadahnuće i golemi poriv za stvaranjem. Tu su i Venera koja simbolizira vijednosti, Sunce kao temeljna životna energija i potreba za definiranjem osobnosti, Mjesec kao motivacijska potreba našeg bića koji zajedničkim snagama usmjeravaju te nevidljive energije u određenom smjeru.

Svjetlo i tama – ruku pod ruku

Mnogo puta vidim izrazito talentirane klijente koji nisu imali prilike razvijati svoje vještine i naučiti tehnike koje bi ih učinile umjetnicima, ili im je nedostajalo podrške i osobne hrabrosti. Mnogo puta nažalost u nemoći da shvatimo i nekako kanaliziramo silovitost svog unutrašnjeg svijeta prema kreativnosti, gušimo unutrašnje zbunjujuće i zastrašujuće sile tako da pokušamo prigušiti njihove glasove i zamijeniti ih zaboravom, bijegom i instant utjehom. Često se put umjetnosti miješa s alkoholom, drogama, opsesivnim vezama, prenaglašenom seksualnošću i svakovrsnim samo-razarajućim ponašanjem. Nije ni čudo da ruku pod ruku stupaju svjetlo i tama – uzlet duše i osjećaja izražen zvukom, pokretom, riječju, slikom s teškom omamljenošću koja nudi varljivu utjehu i donosi uvijek iznova novo buđenje u bol i razočaranje. Mnogi snažni ljudi pokleknuli su pod teretom unutrašnjih vrtloga silovitih energija koje nisu znali pripitomiti.

Voda i zrak

Nedavno nas je posve iznenadno veliki kreativac, glumac Phillip Seymour Hoffman. Rođen je 23.07.1967. u znaku Raka. Rak je vodeni znak, pa kao i svi vodeni znakovi posjeduje poseban senzibilitet za svijet osjećaja. Njegov Mjesec u Vodenjaku, zračnom znaku, stvara određeni kontrapunkt energiji vode.

Voda i zrak ne usklađuju se lako. Zrak logički rasuđuje, planira i koristi intelekt, znanje i komunikativnost da bi stvari držao pod kontrolom. Razvrstava informacije, štiti se znanjem. Voda je fluidna, promjenjiva, prijemčiva. Senzibilna prema unutrašnjem svijetu i nevidljivoj, često neobjašnjivoj dinamici unutrašnjih plima i oseka. Potreba Mjeseca u Vodenjaku da bude drugačiji, da bude originalan, njegova društvena svijest posebno je naglašena emotivnom energijom Raka koja treba emotivnu sigurnost. Senzibilitet na patnju, nepravdu i pokušaj da na svoj jedinstveni način zaštiti sebe i one koje voli, da istovremeno osjeća i shvati osjećaje znak su ove ne baš lagane kombinacije temeljnih energija. To je potreba da se na poseban način služi općem boljitku zbog silne senzibilnosti na emotivne potrebe, vlastite i tuđe. U horoskopu se često događa da neke energije budu i po nekoliko puta naglašene, tri puta potcrtane, pa tako Hoffmanov Neptun kvadratom prema Mjesecu naglašava njegovu senzibilnost. Čovjek koji osjeća previše, ranjiv, koji stalno mentalno analizira osjećaje, preispituje ih i traži načina da ih mentalno shvati, da im da neki drugačiji izričaj kako bi pomogao sebi i drugima. Merkur, planet koji simbolizira mentalne procese, način na koji razmišljamo, kako funkcionira um i sam je u vodenom znaku Raka, u kvadratu sa Saturnom. Stalno ispreplitanje zraka i vode uz to dobiva dodatni izazov Saturna koji će sve misli učiniti ozbiljnima, teškima, depresivnim. Ranjivost Mjeseca pod utjecajem Neptuna i mračne misli i sklonost depresijama Merkura pod utjecajem Saturna vjerojatno su razlog Hoffmanovog bijega u zaborav uz tablete i droge.

Pluton – beskompromisna istina

Opisivali su ga izrazito discipliniranim i usredotočenim u poslu. To je zasigurno Saturnov dar. No svi ističu i njegovo suosjećanje s ranjivošću likova koje je tumačio – Mjesec i Neptun, te duboko razumijevanje onog mračnog i tužnog u ljudskom ponašanju. I tu dolazimo do Plutona! Prema nepouzdanim podacima o vremenu rođenja Hoffmanov podznak je u Blizancima. Projekcija vesele, bezbrižne, lagane, gotovo dječačke i nadasve komunikativne energije dobrodošla je svakom glumcu. No ako je podznak zaista u Blizancima, tada je u kvadratu s Plutonom i Uranom, čija je konjunkcija u Djevici obilježila čitavu generaciju kasnih šezdesetih godina.

Pluton u kontaktu s nekom osobnom točkom poput Ascendenta (podznaka) priča o onom utjecaju koji će baš tog naizgled „običnog" čovjeka izdvojiti iz gomile i gurnuti ga na put jedinstvenog razvoja, posebnih postignuća u poslu, gurnuti ga na put slave. Pluton otvara vrata prema podzemlju duše, pa ne čudi da je Hoffman vidio mrak u ljudskim dušama, prepoznao slabosti, ono što se želi sakriti, mogao je uprijeti prstom u najranjiviju točku. Za njega su rekli i da je bio „stroj programiran za istinu". Pluton je taj koji nemilosrdno otkriva istinu, a ona je rijetko kad lijepa.

Teško je naći precizne pokazatelje kreativnosti. Svatko je od nas jedinstven. Svaki umjetnik koji je ostavio trag u našoj kulturi ima svoj vlastiti planetarni potpis, svoj natalni horoskop. Tako često su tu poznati igrači, kao što smo vidjeli još jednom u Hoffmanovom horoskopu.

Što ovog umjetnika čini umjetnikom:

Dok je razotkrivao mračne istine (Pluton kvadrat AC), suosjećajući s tom tugom i ranjivošću (Mjesec kvadrat Neptun), koristeći glumu kao alat (Neptun trigon Sunce, Neptun kvadrat Mjesec, Neptun opozicija AC = dakle Neptun u kontaktu s tri najvažnije i najosjetljicije točke horoskopa!) u pokušaju da svijet učini boljim i sigurnijim mjestom (Mjesec u Vodenjaku, Sunce u Raku) u jednom se trenutku izgubio u tim zbunjujućim i opasnim unutrašnjim svjetovima (Neptun opozicija AC). Pridružio se plejadi izmučenih umjetničkih duša koje su se hrabro borile s izazovima svarnosti ostavljajući za sobom ljepotu stvorenu u boli, koju zovemo umjetnost. Napustio je ovaj svijet 02.02.2014.