Udruga astrologa Hrvatske osnovana je 1994. godine s ciljem povezivanja astrologa i svih onih koji se zanimaju za astrologiju

DA11 Ban972x60

U srijedu 13.ožujka 2013. budne oči svijeta promatrale su čuveni dimnjak sikstinske kapele, očekujući znakoviti dim. U 19:06 h bijeli je dim na tradicionalni način obznanio svijetu da je izabran novi papa. Papa Franjo rođen je kao Jorge Mario Bergoglio, 17.12.1936. sa Suncem u Strijelcu i Mjesecom u Vodenjaku.

 

 Prvi istupi pape Franje osvojili su mnoštvo. Zrači privlačnim energijama kojima je smjesta osvojio simpatije. Njegove prve poruke skromnosti, siromaštva i praštanja, te dojam jednostavnog čovjeka koji se distancira od materijalnih simbola moći jako su se dojmile vjernika i mnogih koji to nisu. No istovremeno su krenule priče da će papa Franjo naići na otpor crkvenih moćnika koji ne dijele njegovo promišljanje siromaštva i skromnosti.

Plemeniti ideali u službi humanitarnog djelovanja

Zasad nije poznato vrijeme rođenja, premda vjerujem da će taj podatak prije ili kasnije izaći u javnost. Mjesec je otprilike pola sata nakon ponoći na dan rođenja Jorgea Bergoglia ušao u znak Vodenjaka. Prema prvim informacijama o papi Franji čini se da s velikom vjerojatnošću možemo pretpostaviti da je Mjesec u Vodenjaku. To je potreba da bude društveno značajan, da radi na humanitarnim poslovima kojima će pomagati drugima, da bude drugačiji, nekonvencionalan. To je potreba da slijedi ideal. Kad takve potrebe povežemo s energijom Strijelca, dobivamo osobu koja se zauzima za ono što je ispravno. To je idealizam usmjeren na društveno dobročinstvo. Energija Vodenjaka istaknut će socijalnu svijest, intelektualnu ideju o boljem svijetu, o svijetu kakav bi trebao biti, a ta će se ideja ostvarivati širenjem optimizma i nade, potrage za odgovorima, stvaranjem osobnog svjetonazora koji stremi boljem svijetu. Kombinacija ovih energija istaknut će neovisnost, snažnu volju, plemenite ideale, duboku vjeru u smisao onoga što radi, strast potrage i optimizam koji vuče naprijed. Papa Franjo već je pokazao svoju neovisnost odbijajući simbole moći. Otvorenost prema svima pokazao je u svom obraćanju pripadnicima medija.
U papinom horoskopu Sunce u Strijelcu u konjunkciji je sa Sjevernim mjesečevim čvorom. To je golemi potencijal da se njegova osobnost (Sunce) bez napora poistovjeti s velikom društvenom grupom, drugim riječima potencijal za istaknut javni položaj. Sjeverni čvor k tome je točka budućeg rasta, a taj se potencijal njegova horoskopa upravo ostvaruje. Njegova osobnost (Sunce), sve ono što on jest kao čovjek, kao duhovnik, sad se dijeli s velikom grupom ljudi i otvara mu još veće mogućnosti osobnog razvoja.

Jedinstvena kombinacija tradicije i nekonvencionalnosti

Vladar Strijelca i dispozitor Sunca - Jupiter nalazi se u Jarcu, u proširenoj konjunkciji s orbisom od 8 stupnjeva sa Suncem. Potreba za širenjem vlastitog razumijevanja života traži neko čvrsto uporište, neki okvir, zadane granice, konzervativan, tradicionalan svjetonazor. Stoga budimo oprezni, ispod blagonaklonog i otvorenog pristupa, čini se da se ipak krije vrlo konzervativan i čvrst stav. Čini se da papa Franjo neće iskoračiti iz dobro uhodanih staza, već pronaći određeni prostor u okviru čvrstog nauka da učini nešto drugačije.

Sunce i Jupiter aspekt su duhovnog tragača ekspanzivnih vizija i sposobnosti da se one ostvare na praktičan način (Jupiter u Jarcu). To je znak optimistične, darežljive, filozofske naravi, znak duhovnosti.

Zanimljivo je da je Saturn u Ribama, znaku kojim tradicionalno vlada Jupiter, pa su tako ova dva planeta zamijenila mjesto. Oblikovni i ograničavajući utjecaj Saturna u Ribama gubi ponešto od svoje strogosti i krutosti. Granice su mjestimično propusne. Ipak, postoji velika snalažljivost u društvenim pitanjima, pa se čini da će papa Franjo u svom radu pokazati spretnost i jedinstvenu kombinaciju tradicije i nekonvencionalnosti. U papinom horoskopu neprestano se ponavlja taj isti motiv. Uran u Biku u kvadratu je s planetima u Vodenjaku, s Venerom i vjerojatno s Mjesecom. Još jedan snažan znak potrebe za samostalnošću i hrabrost da se ide drugačijim putem. Pa ipak, postoji unutrašnji nemir, unutrašnja napetost (kvadrat planeta u Biku i Vodenjaku) je postoji potreba da se održi tradicija.

Horoskop bijelog dima

Horoskop za trenutak kad je iz vatikanskog dimnjaka zadimio bijeli dim, 13.03.2013. u 19:06, kao znak da je odabran papa, ima naglašenu energiju Riba. Vladarica AC-a u Vagi, Venera je u Ribama, a tu su i Sunce, Merkur i Neptun. AC simbolizira općenite energije i karakteristike osobe ili događaja za koji radimo horoskop. U ovom slučaju možemo ga shvatiti kao općeniti opis mandata pape Franje. Vaga je društveno angažirana, simbolizira dijalog i diplomaciju. Ona sklapa saveze ali i vodi ratove. Većina planeta koncentrirana je na zapadnoj strani, oko DC-a, što upućuje na to da će se papa Franjo baviti odnosima s javnošću, savezima i neprijateljima. Mars i Uran su u Ovnu, u konjunkciji orbisa 6 stupnjeva, a AC se nalazi u opoziciji, na točki poluzbroja Marsa i Urana! Karakteristika vladavine pape Franje mogla bi biti energična akcija, inovacije koje se uvode kroz borbu i neočekivane zaokrete.
Sunce i Venera, vladarica AC-a nalaze se u šestoj kući, pa će senzibilna i suosjećajna energija Riba koja simbolizira duhovnost i vjeru, povesti papin mandatu u požrtvovnu misiju nesebičnog služenja i svakodnevnog življenja vjere.

Jupiter u devetoj kući sjedinjuje dva snažna simbola religije, ali u napetom aspektu kvadrata s Merkurom, koji vlada devetom kućom. Merkur je u Ribama, pa ponovo imama planete koji su zamijenili mjesta i nalaze se u vrlo specifičnom odnosu – Jupiter u Blizancima i Merkur u Ribama.

Jupiter u ovom horoskopu simbolizira samu Crkvu kao instituciju, koja se našla pred izazovom (kvadrat) pomirenja vjere (Ribe) sa znanjem (Merkur, Blizanci) i potrebe da se moderne spoznaje integriraju u njen rad – poput recimo teme kontracepcije. Čini se da će se s vremena na vrijeme logika, znanje i informacije (Jupiter u Blizancima) sudarati s vjerom.

Merkur ne samo da je u Ribama, već je i u konjunkciji s Neptunom. Merkur i Neptun imaju veliki kreativno-komunikacijski potencijal i sposobnost da nadahnu mase, da svojim porukama dotaknu neko duboko mjesto u srcu svakog vjernika koje će donijeti sasvim drugačiju vrstu razumijevanja, nade i nadahnuća. No s druge strane, prilagodljivi, fluidni i ne uvijek logični i precizni utjecaj Neptuna mogao bi povremeno izazvati nejasnoće u komunikaciji. Jupiterov kvadrat prema Merkuru potaknut će vrlo obilnu, živu i nadahnjujuću komunikaciju. Čini se da papa Franjo instinktivno zna pronaći prave riječi i prave teme. Jupiter i Merkur aspekt su dobrog pripovjedača, propovjednika, potrebe da se prenose vlastita uvjerenja i vlastite istine.

Kad se sjetimo papine osobne napetosti između konzervativnih energija i potrebe da se poštuje tradicija, te potrebe za novim i nekonvencionalnim, čini se da bi se mogle izmjenjivati poruke vjernicima, koje će povremeno integrirati uvjerenja bazirana na prihvaćanju novih znanja (Jupiter u Blizancima) s duboko vjerskim porukama (Ribe) koje možda neće jasno zacrtati smjer u kojem papa želi ići (Merkur konjunkcija Neptun).

MC u Raku simbolizira samog papu, pa nije baš dobro vidjeti Pluton u četvrtoj kući, u opoziciji MC-u, također i Mars i Uran iz Ovna u kvadratu na MC. Simbol snažne opozicije i neprijatelja. Saturn u Škorpionu smješten u drugoj kući i vlada četvrtom kućom u položaju je zamijenjenih mjesta s Plutonom u Jarcu koji vlada drugom iz četvrte. Postoji snažna sprega financijske moći koju kontrolira opozicija papi. Sekstil Saturna i Plutona tvori aspekt Yoda prema Jupiteru (Saturn i Pluton su svaki u kvinkunksu – 150 stupnjeva, prema Jupiteru), simbolu same Crkve. Taj aspekt označava nužnost prilagodbi kako bi se financijska moć stavila u službu religije, duhovnosti i vjere, a ne obrnuto.

I na kraju, Mjesec u Ovnu simbolizira ono što treba ispuniti i napraviti, kamo se usmjerava temeljna energija koju simbolizira Sunce u Ribama. Energija Ovna jasno upućuje na potrebu da se zakorači na nove prostore, da se djeluje hrabro i neovisno, da se predvodi primjerom. A tome se opire Pluton – kojeg smo definirali kao opoziciju papi – koji je u kvadratu na Mjesec.

I bez astrološke analize jasno je da Crkva u ovom trenutku prolazi teške trenutke. Papa Franjo je vizionar i idealist koji bi mogao uvesti promjene, a ipak ostati vjeran tradiciji. Potaknuo je veliku pozitivnu energiju koja je itekako potrebna u vremenima koja su malo kome laka. Nadam se svim srcem da će uspjeti ostvariti nade i očekivanja svih onih čije su oči uprte u njega i njegove poruke oprosta, pomirbe i brige za one najugroženije.

 

 

DA11 Ban972x60