Udruga astrologa Hrvatske osnovana je 1994. godine s ciljem povezivanja astrologa i svih onih koji se zanimaju za astrologiju

Kad sam prvi put čula za Oscara Pistoriusa, u vrijeme Olimpijade u Londonu 2012. bila sam istinski zadivljena. Najbrži čovjek bez nogu, čovjek koji trči na protezama, koji se natječe ravnopravno s ostalim trkačima na Olimpijadi, čovjek koji ne dopušta da ga sitnica poput fizičkog henikepa koči u životu! U veljači 2013 Pistorius je slučajno ili ne, ubio svoju djevojku. Sportski idol postao je pali idol - tamna zvijezda koja zrcali energiju Plutona.

  

 O palom idolu već sam pisala u blogu o Lanceu Armstrongu, a na to me navela rečenica iz jednog romana. „Da bi postao stvarno slavan moraš propasti. Ljudi te zaista zapamte tek kad kao velik i poznat čovjek posrneš, kad padneš." Čini se da ovih dana Oscar Pistorius strmoglavo pada u ponor nekontroliranih strasti, ubojstva, grizodušja i najmračnijeg ljudskog iskustva. Rođen je 22.11.1986. u Johannesburgu – prema Astrotheme u 10:30 AM. Njegov je horoskop odraz intenzivnih, moćnih i nepopustljivih energija, sasvim prikladnih za nadimak – Blade runner. Od samog rođenja živi na oštrici.

Potvrda identiteta kroz sport

To ukratko izgleda ovako: rođen bez kosti u potkoljenicama, roditelji se po savjetu liječnika odlučuju na amputaciju prije prvog rođendana. Oscar je prohodao na protezama. Kad mu je šest godina roditelji se rastaju, a Oscar od tada nije u dobrim odnosima s ocem. Majka s kojom je živio umire kad mu je petnaest godina! Ne mogu ne pomisliti koliko je puta Oscar imao razloga zapitati svemir, boga, zvijezde ili neke druge sudbinske sile: prvo si mi uzeo noge, pa si mi uzeo obitelj, pa si mi uzeo mamu, što to hoćeš od mene, što ćeš mi još uzeti? Oscarov odgovor na sve nepravde i boli koje je sigurno proživljavao u tim ranim, formativnim godinama svog razvoja bio je sport.

Pogledajmo na trenutak temeljne energija Sunca u Škorpionu i Mjeseca u Lavu. Fiksne energije ponosa, potrebe za kontrolom, dubokih osjećaja i potrebe za ljubavi, priznanjem, pohvalom. Ponos i samo-kontrola, odlučnost, tvrdoglavost fiksnih energija nije bilo lako pokolebati. Oscar se spremno borio sa svim izazovima.

Oscarovo Sunce u Škorpionu u kvadratu je s Marsom u Vodenjaku, u prvoj kući. Sport je bio način da izrazi sebe, da odredi svoj identitet. U Vodenjaku se nalazi AC, a ne zaboravimo znakovitu astrološku simboliku – Vodenjak vlada potkoljenicama. Pluton s vrha neba s 8° Škorpiona u kvadratu je na AC na 12° Vodenjaka. (Moram priznati da sam u iskušenju misliti da bismo mogli malo rektificirati vrijeme rođenja. Kad bi rođenje bilo malo ranije, tako da AC bude tek jedan stupanj udaljen od Plutona, onda bi solarni luk Plutona za prvi Oscarov rođendan, kad je napravljena amputacija potkoljenica, bio u egzaktnom kvadratu s AC. No to bi možda bio „overstatement" – prenaglašavanje ionako znakovitog kvadrata AC-a i Plutona!)

Pluton je u kvadratu na AC. Oscar samog sebe doživljava različitim (Vodenjak) zbog svog fizičkog nedostatka (AC kvadrat Pluton) ipak ima sposobnost opstanka i regeneracije (Pluton). Uran, vladar AC-a je u Strijelcu, još jednom astrološkom znaku koji slovi kao ljubitelj sporta. Oscar je igrao rugby i cricket, a godinu dana nakon majčine smrti ozlijedio je koljeno, što vjerojatno nije slučajno. U rehabilitaciji je počeo trčati i to ga je navelo da se počne profesionalno baviti trčanjem. Trčanje ga je lansiralo do slave. Peta kuća u horoskopu također simbolizira sport, a Oscarovom petom kućom vlada Merkur. Merkura ovdje možemo doživjeti kao simbol kretanja, pokretljivosti i prilagodljivosti, trčanje se lako uklapa u tu sliku, a Merkur je i sam u Škorpionu, na vrhu neba u konjunkciji s MC-om i Plutonom! U sportu ostvaruje karijeru (vladar pete na MC) transformirajući svoju sposobnost kretanja (Merkur/Pluton) pomoću posebnih proteza. Energija Škorpiona sposobnost je kontrole, snaga volje i odlučnost (Sunce, Merkum, Venera, Pluton i MC u Škorpionu), sposobnost preobrazbe i regeneracije koja će definirati njegov položaj u svijetu.

Novi udarci sudbine

Venera i Pluton vladari su „roditeljske osi" – MC-IC, a nalaze se u konjunkciji. Taj kompleksan položaj Venere ukazuje na traumatične promjene odnosa u roditeljskom domu. Kad je proživljavao rastavu roditelja, sa šest godina (1992), tranzitni je Saturn bio u Vodenjaku, u konjunkciji s AC, u kvadratu na Veneru, Pluton, MC, Merkur, u opozciji Mjesecu!

Mjesec u Lavu, koji je također u kvadratu s Plutonom i ocrtava složen odnos s majkom koja je nakon rastave roditelja očito postala dominantna osoba, oslonac, izvor ljubavi, straha, opstanka, za to posebno dijete koje više od svega treba ljubav i stabilnost (naglašeni fiksni znakovi).

Kad se suočio s novim udarcem sudbine, maminom smrću (2001 ima petnaest godina), tranzitni Neptun iz Vodenjaka je radio kvadrat na Oscarovu Veneru, vladaricu četvrte kuće, na Pluton i MC, i još važnije opoziciju na Oscarov Mjesec u Lavu. Tranzitni je Uran u Vodenjaku upravo prošao preko AC-a i bližio se Marsu. Tranzitni je Saturn iz Bika radio opoziciju Suncu i kvadrat na Marsa. Fizička ozljeda koljena, pritisak na AC, Sunce i Marsa u prvoj kući, odraz je dubokog osjećaja gubitka na emotivnom planu. No već iduće godine, 2002. kad tranzitni Uran dostiže egzaktan kvadrat na Sunce i egzaktnu konjunkciju s Marsom stvari se mijenjaju. Tehnološke inovacije Urana u vlastitom znaku Vodenjaka, pomažu Oscaru da promijeni svoju sportsku karijeru (Mars), počinje trčati. Tu počinje njegov put prema uspjehu i slavi, promjena identiteta (tr Uran kvadrat Sunce), koja će ga dovesti pred oči cijelog svijeta (tr Neptun iz Vodenjaka kvadrat MC).

Osjećaj voljenosti

Oscarova emotivna narav vrlo je kompleksna. Naglašen znak Škorpiona govori o vrlo intenzivnoj emotivnoj naravi. Tu je Venera u konjunkciji s Plutonom – tipičan simbol emotivnog vulkana koji tinja ispod površine i prijeti iznenadnom erupcijom. Venera u Škorpionu zahtjeva je u vezama, traži istinske i duboke odnose. Ona ide na sve ili ništa.

Ima tu i drugih pokazatelja kompleksne potrebe za ljubavi. Jedanaesta kuća naglašena je Saturnom, Uranom i Neptunom. To je kuća primanja ljubavi, osjećaja voljenosti, a sa svim ovim teškim planetima u njoj, taj osjećaj voljenosti očigledno je posve nestabilan, promjenjiv i nekako neuhvatljiv, idealiziran, a opet blokiran, nedostatan. Oscar treba očitovanje ljubavi odmah i sada (Uran u 11.kući, Mjesec u Lavu), vrlo je nesiguran u to koliko ga stvarno vole, pretjerano osjetljiv. S ovakvom biografijom ne trebamo se tome čuditi!

U svemu tome možda treba tražiti uzrok ove strašne tragedije u kojoj je Oscar ubio svoju djevojku. Njegovo obrazloženje događaja ne zvuči uvjerljivo. Njegov horoskop priča priču o ljubomori, o nekontroliranim osjećajima. Tranzitni je Saturn u konjunkciji s Venerom, Plutonom i MC-om, u kvadratu s Mjesecom.

Većina planeta u Oscarovom horoskopu je iznad horizonta. To se može protumačiti kao da su vanjski događaji utjecali na tijek njegova života, noseći ga kao krhku barku u olujnom moru. Kao da je izložen sudbini, pa čak i žrtva okolnosti. I čini se da je to zaista tako. Rođen s fizičkim hendikepom, trpeći osobne gubitke na koje nikako nije mogao utjecati. Ipak, Oscar ne želi biti žrtva okolnosti, njegov ponos i njegova unutrašnja snaga to ne dopuštaju. Zato je sad veliko pitanje, ima li istine u Oscarovoj priči? Da li je još jednom žrtva nesretnog nesporazuma, žrtva nesretnih okolnosti koje su dovele do tragedije ili tek očajan čovjek koji se svim sredstvima kao pravi plutonovac bori za opstanak?

Nesvakidašnja sudbina, istinski životni Blade runner – čovjek koji je uvijek balansirao na rubu mogućeg, boreći se s izazovima, trčeći u susret svojoj sudbini. Ovaj bi se slučaj uz velik medijski interes mogao pretvoriti u južnoafrički O.J.Simpson slučaj. Bez obzira na ishod ostaju činjenice - Oskar je ubio djevojku koju je volio, njegov život se dramatično mijenja. Nakon niza gubitaka s kojim se suočio, snagom volje i napronim radom uspeo se do slave, da bi se ponovo sunovratio u mračne predjele svoje duše.