Udruga astrologa Hrvatske osnovana je 1994. godine s ciljem povezivanja astrologa i svih onih koji se zanimaju za astrologiju

DA11 Ban972x60

Donedavno slavan i uspješan sportaš, Lance Armstrong suočio se optužnicom za doping. Počelo je raščinjavanje karijere i života čovjeka koji ima zanimljiv horoskop: Sunce i Mjesec u konjunkciji s Plutonom, veliki zračni trigon, Saturn kao izdvojeni planet... 

 

Američki biciklist Lance Armstrong (18.09.1971.), je sedmerostruki pobjednik prestižne trke Tour de France i brojnih drugih natjecanja na kojima je zaradio milijune. Živuća je legenda biciklizma, utjelovljenje je tipične američke priče o uspjehu. Uspješan sportaš izgradio je poslovno carstvo, a pobjednička životna filozofija pomogla mu je da pobijedi zloćudni tumor. Nakon godina uspjeha, njegovo se poslovno carstvo, sportska karijera i život ruši kao kula od karata. Otkriveno je naime da je godinama koristio nedozvoljena sredstva, doping, prijetio svima koji su bili na tragu da ga razotkriju, godinama uspješno skrivao svoju mračnu stranu.

Na razmišljanja o Lanceu potaknuo me njegov zanimljiv horoskop, no i jedna rečenica iz knjige koju sam nedavno čitala. Glavni junak kaže otprilike ovako: „da bi postao stvarno slavan moraš propasti. Ljudi te zaista zapamte tek kad kao velik i poznat čovjek posrneš, kad padneš." Da stvarno, sjetimo se samo svih onih zlih i okrutnih tipova kojima je preplavljena povijest. Stvarno se treba zapitati, po čemu pamtimo izuzetne ljude? Nažalost ne uvijek po njihovim pozitivnim djelima, već vrlo često upravo po njihovim greškama, porazima ili aferama. Zvijezda Lancea Armstronga dobila je tamni sjaj, no možda će ga to učiniti još slavnijim! (zanimljiva tema za neki od idućih blogova!)

Plutonovac

Lance ima zanimljiv horoskop. Sunce i Pluton u uskoj su konjunkciji na kraju znaka Djevice. Nije poznato vrijeme rođenja, pa ne možemo znati točan položaj Mjeseca. Veći dio dana Mjesec je bio u zadnjoj dekadi Djevice i ušao u znak Vage. Bez obzira u kojem je znaku, Mjesec je u svakom slučaju u konjunkciji s Plutonom!

Sunce i Pluton u Djevici ukazuju na organizirane, dobro strukturirane, promišljene i analitične mentalne energije koje se osnažuju u potrebi za stjecanjem kontrole i moći. Lance je čovjek snažne volje, golemog intelekta, povećane sposobnosti planiranja i organizacije. On želi dominirati, kod njega je sve pretjerano um, osobnost i osjećaji.

Uz Plutona u ovoj moćnoj konjunkciji nije čudo da je Lance uspio postići izvanredne uspjehe i zakoračiti na stazu slavnih. Plutonove preobražane energije i sposobnost regeneracije sigurno su pomogle u svladavanju bolesti. No čini se da ga je taj duboko usađeni nagon za kontrolom, nagon za uspjehom, nagon da bude poseban, moćan, slavan, naveo da zakorači preko ruba promišljenosti, preko ruba sigurnosti. Možda je želio previše i mislio da može imati sve – njegov Jupiter u Strijelcu je u konjunkciji s Neptunom!

Mjesec u konjunkciji s Plutonom ukazuje na vrlo složenu osjećajnu narav. Osjećaje je ponekad teško kontrolirati. Ispod potrebe za kontrolom i dominacijom krije se velika emotivna ranjivost. Tu se sigurno krije ta „mračna" strana Lance Armstronga. Kad je podnesena optužnica u veljači 2012. krenule su dugo skrivane i prešućivane priče o prijetnjama i ucjenama kojima je Lance nastojao ušutkati svakoga tko mu je bio moguća prijetnja. Krenule su i priče o njegovom nesportskom ponašanju kojim je naštetio mnogim kolegama biciklistima.
Osjetljivi Saturn – retrogradan, izdvojen...

Retrogradni Saturn simbolizira narušen osjećaj vlastite vrijednosti. Horoskop sugerira neku kompliciranu obiteljsku priču vezanu za odnos s oba roditelja koji je čini se bio vrlo složen - Mjesec konjunkcija Pluton i Sunce konjunkcija Pluton.
Saturn je još k tome izdvojeni planet! Njegov je položaj osjetljiv i treba ga pratiti s posebnom pažnjom. Smjestio se nasuprot grupaciji ostalih planeta, u još jednom Merkurovom znaku – u Blizancima. Ambicija, samokontrola, dobro strukturirane mentalne energije, komunikativni potencijal važna su sredstva u izgrađivanju osobnih potencijala i osobne vrijednosti.

Saturn je čvrsto integriran u cjelinu horoskopa. U opoziciji je Jupiteru i Neptunu. Dio je velikog zračnog trigona! Trigon čine Saturn u Blizancima, Mars u Vodenjaku, te Venera i Uran u Vagi. Lance je proveo u djelo (Mars) svoje ideje o jedinstvenom razvoju osobnosti (Uran) i društvenog ugleda (Venera). Konkretnim postignućima (Saturn) se nametnuo u svijetu (Mars) i postao slavan (Uran i Venera). Pokretali su ga neumjereni snovi – Jupiter i Neptun u konjunkciji u Strijelcu.

Veliki zračni trigon

Veliki trigon, između ostalog, ukazuje na tipični astrološki obrambeni mehanizam koji štiti od duboke emotivne ranjivosti (Mjesec konjunkcija Pluton) i uzdrmanog osjećaja vlastite vrijednosti (retrogradni Saturn, Sunce konjunkcija Pluton). U kontekstu obrambenog mehanizma veliki trigon sugerira obranu od osjećaja da je nešto važno bilo uskraćeno. Kad se radi o zračnim znakovima to je osjećaj nije postojala društvena prihvaćenost, da si na neki način drugačiji, izoliran, da nisi dio grupe ili da se tvoje društvene, intelektualne i komunikacijske sposobnosti ne cijene. Razvija se obrambeno ponašanje intelektualne samodostatnosti. Sam sebi postaješ najbolje društvo. Misliš da su tvoje ideje i tvoj svjetonazor bolji od drugih. Osjećaš se i ponašaš se kao da si pametniji od drugih, sve znaš bolje, ne slušaš tuđe savjete i ideje. To je nadmeno ponašanje intelektualne superiornosti! Veliki trigon te odlično štiti iznutra, ali stvara određenu izolaciju od svijeta, otežava stvaranje pravih odnosa. Možemo nagađati koliko je ovakav obrambeni mehanizam pridonio mogućem padu. Možemo zamisliti Lancea, tog pametnog i snalažljivog merkurovog tipa sa svom tom energijom Djevice i Blizanaca (i Merkurom u Djevici!), plutonovski intenzivne i dominantne osobnosti s kompleksom intelektualne superiornosti, ekstremnom ambicijom i ekstremnim nagonom za uspjehom!

Skandal

Venera je već neko vrijeme u procesu preobražaja, pod utjecajem tranzitnog Urana i Plutona.
Istrage su vjerojatno potiho započele kad je Venera na 2° Vage prethodnih godina bila izložena njihovom tranzitu. U veljači 2012. kad je podignuta optužnica tranzitni Uran bio je u egzaktnoj opoziciji Veneri. Venera je simbol vrijednosti i društvenog ugleda. Tranzit Plutona nesmiljeno ih ruši. Lance je, tipično plutonovski, iskusio vrhunce slave i uspjeha, a sad se srozava u dubine propasti. No plutonovski se tipovi nikad ne predaju, u stanju su se preporoditi i čekati priliku da se ponovo uzdignu.

Tranzitni Neptun je tijekom 2012. u kvadratu na Lanceov natalni Neptun i Jupiter. To je pravi okidač skandala. Jupiter i Neptun već u startu nose u sebi određeni potencijal pretjerivanja, prevelikih snova, labavih granica i labavih moralnih načela. Laž i obmana (Neptun) imaju dobro obrazloženje, dobar razlog (Jupiter). Neptun vlada lijekovima i drogama, tajnim i nedozvoljenim sredstvima, skandalima i medijskom pompom koja prati čitavu ovu priču. Tranzitni je Neptun samo potencirao osobine natalne konjunkcije, čija je mračna strana neprimjetno tinjala godinama.

Lanceov Saturn na 6° Blizanaca tijekom 2013. i 2014. je pod tranzitom Neptuna. Brisanje granica svega što je ambiciozno gradio, žrtvovanje karijere i ugleda na oltaru pretjeranih ambicija? I to sve uz dozu karizme, medijskog kiča i javnog prinošenja novog žrtvenog idola nezasitnom bogu slave i moći! Da bi postao stvarno slavan, da bi te još duže pamtili, moraš posrnuti, moraš dobiti auru mračnog sjaja...apsurdno ali istinito!

 

 

DA11 Ban972x60