Udruga astrologa Hrvatske osnovana je 1994. godine s ciljem povezivanja astrologa i svih onih koji se zanimaju za astrologiju

U natalnom se horoskopu planeti ponekad nagomilaju unutar područja od 120 stupnjeva, ponekad čak i manje, na 90 stupnjeva, dok na suprotnoj strani, sam samcat, izdvojen od svih stoji usamljeni planet. Zanimljivo se podsjetiti njegova značaja, jer u jeku krize između Irana i Izraela, jedan od istaknutih političkih igrača – iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad ima izdvojeni Mars u Ribama!!! 

 

Podsjetimo se prvo malo teorije. U astrološkoj studiji o Ivanu Meštroviću napisala sam:

Izdvojeni planet stoji sam nasuprot grupi. Grupa donosi određeni stupanj sigurnosti i daje snagu. U njoj se možete sakriti, možete sakriti svoje strahove i slabosti. Snaga grupe je i vaša snaga, dok god se dobro uklapate. Izdvojen u horoskopu, planet će biti izložen posebnoj pozornosti. On stoji sam u svojoj snazi ili u svojoj slabosti. On ima posebnu ulogu, posebnu dinamiku odnosa s grupom. Ponekad su sve oči uprte u njega, ponekad može biti posve nevidljiv. Ako postoje aspekti koji ga integriraju u grupu, dobra povezanost s ostalim planetima, onda izdvojeni planet može poprimiti ulogu predvodnika ili učitelja. Grupa ga tada prihvaća, podržava ga, dopušta mu da bude poseban, da bude vođa. On će diktirati tempo razvoja osobnosti i time kontrolirati čitav horoskop. Ako nema dobre povezanosti s grupom, izdvojeni planet može postati nevidljiv. Nema načina da se poveže s grupom, grupa ga odbacuje. U tom slučaju može poput neaspektiranog planeta nastojati privući na sebe pozornost, ako treba i ekstremnim iskazivanjem energije. Može se suprotstaviti grupi remeteći sklad, može biti trn u oku. Bez obzira na prirodu odnosa izdvojenog planeta s grupom, on će se isticati u skladu sa svojom vlastitom prirodom, znakom i kućom u kojem se nalazi i kojom vlada. Treba mu posvetiti posebnu pozornost.
(Ako vas zanima nešto više o izdvojenom planetu ili o Ivanu Meštroviću potražite čitavu astrološku studiju pod nazivom „Ivan Meštrović – O usamljenom umjetniku i izdvojenom planetu" u Merkuru br. 60, ljeto 2012.)

Izdvojeni Mars

Mars simbolizira nagon za održanjem, samo-potvrđivanjem, želju za osobnim postignućima. Njegova energija opisuje način na koji ćemo uzeti ono što želimo, izboriti se za svoje mjesto pod suncem i dokazati svoju životnost i snagu. On je simbol akcije i agresije.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad (28.10.1956.) ima Mars kao izdvojeni planet. Svi ostali planeti smjestili su se u područje omeđeno trigonom Saturna u Strijelcu i Urana u Lavu. Kao izdvojeni planet Mars se dobro snalazi. On simbolizira energiju koja u svojoj naravi djeluje samostalno, neovisno, hrabro ide svojim tokovima. Mars kao izdvojeni planet može dobiti na snazi, može diktirati tempo ostalim planetarnim energijama i dominirati čitavim horoskopom. Ali, što kad je Mars u Ribama?

Ahmadinejad ga ima upravo u tom vodenom znaku, koji će od Marsa zahtijevati vrlo specifičan način djelovanja. Samo-potvrđivanje osobnosti odvija se na razini ostvarenja snova i ideala u koje se duboko vjeruje. Mars na 15° Riba podupire energije Sunca na 4° Škorpiona, premda nisu u aspektu. Mars u Ribama zapravo dodatno naglašava konjunkciju Sunca 4° i Naptuna na 0° Škorpiona.

Iluzija u službi stvaranja kontrole

Ahmadinejad je čovjek koji strastveno vjeruje u ideale od kojih ne odstupa. Poželjan sklad energija Sunca i Marsa omogućava da osjećaj identiteta dobije odgovarajuću podršku nagonske energije. Lako ju usmjerava da bi se izborio za svoje potrebe, dokazao svoju važnost i potvrdio svoju osobnost. Sunce u Škorpionu simbolizira duboko emotivnu energiju koja se organizira tako da postigne kontrolu. To je energija koja je fiksirana na važnost ega i koristi kontrolu kao glavno sredstvo samo-očuvanja i opstanka. A ovdje joj Neptun dodaje dimenziju intuicije, pojačane osjetljivosti na vanjske utjecaje, maštovitost. Mars u Ribama služi se upravo tim sredstvima. On ne kreće u izravnu akciju, ne napada otvoreno, već koristi iluziju i maštu, koje su u konačnici u službi stvaranje kontrole i premoći. On pomaže Suncu da se potvrdi na razini ideala, da se bori za snove. Njegovom načinu postizanja ciljeva pripada sve moguće skriveno oružje, tajne, blefovi, obmane i prividi. Možemo biti sigurni da obavještajni rat između Irana i Izraela već bjesni nesmiljenom žestinom, a da se Ahmadinejad u tome snalazi kao riba u vodi ili bolje rečeno kao izdvojeni Mars u Ribama!

Tajnoviti idealist

Zanimljivo je istaknuti da Ahmadinejadova već naglašeno neptunovska osobnost dobiva dodatnu infuziju trigonom tranzitnog Neptuna iz Riba! Tranzitni Jupiter u Blizancima upravo sada, u listopadu 2012. u kvadratu je na Ahmadinejadov Mars. Poticaj da se pokaže vlastita snaga, da se proširi vlastiti utjecaj. Tajnoviti idealist s moćnim nuklearnim oružjem u rukama i nepokolebljivom vjerom u svoje ideale, s ulaskom Saturna u znak Škorpiona dobiva saveznika. Saturn simbolizira ostvarenje, konkretizaciju snova. Snovi i ideali Mahmouda Ahmadinejada mogu se potvrditi u stvarnom obliku. Iran kao nuklearna sila, između ostalog? Uzmemo li u obzir Mars kao izdvojeni planet, čiji je položaj u Ribama vrlo specifičan, koji se služi specijalnim metodama djelovanja, a ne pukom silom, pitanje je kakve sve tajne krije čelnik jedne od moćnih država, a sada čini se i dodatno naoružanih nuklearnim oružjem? Ili je to sve vješta politička igra začinjena Neptunovim trikovima?

Saturn drži ravnotežu?

Zanimljivo je da je Saturn izraelskog premijera Netanyahua u egzaktnoj opoziciji Ahmadinejadovom Marsu. No isto tako, Ahmadinejadov Saturn je u konjunkciji s Netanyahuovim ascendentom u Strijelcu. Saturnova energija, na toj osobnoj relaciji odnosa dvaju čelnika možda može stvoriti status-quo u odmjeravanju snaga, no previše je vanjskih faktora čije su se energije neumoljivo pokrenule pod preobražajnim silama Urana i Plutona.

S posebno naglašenim Marsom u izdvojenom položaju, čini se treba biti na oprezu, posebno zato što je u Ribama. Situacija je opasna, zagrijana, uz moguća iznenađenja.