Udruga astrologa Hrvatske osnovana je 1994. godine s ciljem povezivanja astrologa i svih onih koji se zanimaju za astrologiju

DA11 Ban972x60

Druga ministarska ostavka u Vladi RH dobar je razlog da pogledamo horoskop Vlade. Sastav trenutne hrvatske Vlade potvrđen je na sjednici Sabora 23.12.2011. u 14:37h. Astrološki moćan trenutak jarčeve obratnice, sa Suncem na početku Jarca, ima potencijal za ozbiljno i odgovorno upravljanje državom. No kvadrat Urana i Plutona koji se već polako zatvarao na nebu, uvukao je Sunce u svoju napetu mrežu zahtjevnih energija!

Horoskop trenutne hrvatske Vlade ima Sunce na 1° Jarca, Uran na 0°43¨ Ovna, a Pluton na 7° Jarca. Potencijal ovog kvadrata ima golemu energiju, no astrološki govoreći destruktivan predznak. Uran i Pluton će svaki na svoj način tražiti promjene i transformirati stvarnost prema svojim idealima. Vizionarski Uran usmjeren na pravednost i bolji svijet dobiva poticaj nestrpljive, pionirske energije Ovna i bez razmišljanja je spreman zakoračiti u nepoznato. No Pluton se tome opire nastojeći učvrstiti svoju kontrolu nad postojećom strukturom u pokušaju da sve ono što nije dobro transformira iznutra.

Pluton u mundanoj astrologiji simbolizira političku i financijsku moć, krupni kapital, velik novac. Pluton je i simbol svega što se skriva od javnosti, organiziranog kriminala i špijunaže. Zbog preobražajnog potencijala povezuje se s zbrinjavanjem otpada, recikliranjem, prirodnim katastrofama i izbjeglicama.

Konjunkcija Sunca i Plutona koja je još k tome u osmoj kući sugerira da su glavne teme kojima se Vlada bavi nacionalni dug, porezi, krediti, kontrola i koncentracija financijske i političke moći. No tu je i nepredvidivi Uran koji uznemirava i destabilizira konjunkciju Sunca i Plutona. Uran traži novi pristup stvarnosti, inovacije, napredna ili čak radikalna rješenja. Postoji povećana napetost i otpor između progresivnog otvaranja novome i nastojanja da se kroz postojeća pravila i odgovornost zadrži kontrola i moć.

Deseta kuća također simbolizira vladajuće, u ovom slučaju i ciljeve Vlade. Desetom kućom vlada Uran. To sugerira želju Vlade za radikalnim promjenama, no u desetoj kući nalazi se Neptun, što malo komplicira stvari. S Neptunom nikad ne znate točno kako stvari stoje. Neptun je s jedne strane vizionar, socijalne orijentacije, spreman pomoći slabima, žrtvovati se za pravedne ciljeve. No s druge strane Neptun živi u nekoj drugoj stvarnosti, sugerira zbunjenost i nesigurnost, pogrešno usmjerenu energiju, skandale. Neptun ne sugerira transparentnost, već skrivene stvari, moguće gubitke i prijevare. Neptun je srećom u trigonu sa Saturnom iz šeste kuće, koji ga može prizemljiti, stabilizirati i pomoći mu da iskoristi svoj idealizam za konkretne rezultate koji će služiti općem dobru.

Oslonac će Vlada potražiti u onome što simboliziraju Saturn i šesta kuća: institucije, zakone i birokraciju. No sa Saturnom u šestoj kući malo je vjerojatno da će u tom sektoru doći do rezova. Možda stroža disciplina i provedba zakona, no ipak zadržan status quo.

Čini se da će Vlada imati izuzetno turbulentan mandat, uz mnoge promjene i iznenađenja. Ostavke ministara treba promatrati upravo kroz simboliku kvadrata Sunca, Urana i Plutona. Uz to dugotrajan Marsov boravak u Djevici u ožujku i svibnju bio je u egzaktnom kvadratu na AC na 7° Blizanaca, unoseći dodatni nemir.

 

Mirela Holy ima trostruku konjunkciju u Strijelcu: Merkur 17°, Jupiter 18° i Sunce 22°. Mars na 22° Riba je u kvadratu na tu trostruku konjunkciju. U članku o ministricama sam napisala:

Dvije promjenjive energije vatre i vode posjeduju vizionarstvo i optimizam koji svoje ciljeve slijedi s mnogo uložene emotivne energije, strasno i prilagodljivo. Prepreke neće obeshrabriti Strijelca, instinktivno će znati pronaći drugi put kojim će krenuti prema cilju i bez žaljenja promijeniti način djelovanja, ali ne i krajnji cilj. Strijelačke vizije mogu gotovo neprimjetno pronaći putove ostvarenja bez nepotrebnih sukobljavanja, koristeći spretnost i prilagodljivost.

U trenutku podnošenja ostavke, tranzitni Mars bio je na 15° Djevice, a Sunce na 16° Blizanaca ulivši tako golemu količinu energije u njen natalni kvadrat. Ministrica se našla u središtu pozornosti javnosti i pokazala je (strijelačku) moralnost na kakvu nismo navikli. No čini se, da bi u pozadini cijelog slučaja mogli biti skriveni interesi u plutonovskoj domeni zbrinjavanja otpada, što sugerira i utjecaj Plutona i Neptuna iz horoskopa Vlade.

Mjesec u horoskopu Mirele Holy na dan njenog rođenja, 15.12.1971. kretao se od 20° Škorpiona do 2° Strijelca. Tranzitni Neptun tijekom ožujka kad je ministrica poslala inkriminirajući mail bio je na 1° Riba. Možda nam to sugerira da bi njen Mjesec mogao biti u Strijelcu? Holy je kao razlog slanja maila navela želju da pomogne, što upućuje na energije Mjeseca i Neptuna, emotivnost i suosjećanje. To bi značilo i da Holy ima natalnu konjunkciju Mjeseca i Neptuna... No nećemo se baviti spekulacijama!

Mirela Holy ima natalni kvadrat Saturna 1° Blizanaca i Neptuna 3° Strijelca koji je u trenutku izbijanja skandala u javnost bio aktiviran tranzitom Neptuna. Saturn i Neptun nisu osobni planeti, no ipak sugeriraju skandal koji je urušio njen društveni položaj.

 

DA11 Ban972x60