Udruga astrologa Hrvatske osnovana je 1994. godine s ciljem povezivanja astrologa i svih onih koji se zanimaju za astrologiju

DA11 Ban972x60

Čini se da Blizanci imaju posebnu ulogu u hrvatskoj politici, kao i u njenoj političkoj povijesti. Na čelo HDZ-a stigao je Blizanac, Tomislav Karamarko. Dugo je prisutan u politici, a 20. svibnja 2012. zakoračio je na čelo stranke i time još korak bliže samom vrhu političke moći.

Političke ambicije i uspijeh Tomislava Karamarka nije slučajan. Njegovo Sunce u Blizancima u kvadratu je s Plutonom! Bilo je pitanje trenutka kad će se ta silna plutonska moć manifestirati u otvorenom i javnom političkom trijumfu. U blogu o Radimiru Čačiću (Plutonsko lice Radimira Čačića) sam napisala:

Pluton je planet koji se povezuje s željom za moći. Ta moć je nagonska i sirova. To je moć opstanka, spremnost na bespoštednu borbu i nemilosrdnu odlučnost da se postigne cilj u kojeg se veže nagonski osjećaj da o njegovom ostvarenju ovisi život ili smrt. Za one koji su spremni prihvatiti njegova izazovna iskustva i zaigrati njegovu igru na sve ili ništa, Pluton otvara goleme razvojne perspektive. On može nizom preobražajnih procesa, potaknuti osobu da razvije svoje sposobnosti do maksimuma i uspne se do vrhunca moći, uspjeha ili slave.

U tom kontekstu Karamarkova pobjeda na unutarstranačkim izborima mogla se očekivati, no tu sigurno nije kraj njegovim političkim ambicijama. Ozbiljan čovjek, ozbiljnih i velikih političkih ambicija iskoračio je iz sjene u kojoj je godinama gradio put prema vrhu moći.

Suzdržanost i kontrola

Karamarkov je Mjesec u Jarcu. Snaga Mjeseca u Jarcu je u ambiciji, potrebi da pokrene događaje, da kontrolira stvari, potrebi da se penje na ljestvici društvenog uspjeha. To je i odgovornost, spremnost da uspjeh postigne radom, strpljivo i planski upravlja razvojnim putem. Mješavina energija Blizanaca i Jarca usmjerit će raznolikost i mentalnu prodornost u praktične ciljeve, povezati inteligenciju s potrebom da se stvari pokrenu i kontroliraju. Odlučnost i pronicljivost pojačavaju analitičke sposobnosti. Udružene ambicija i uvjerljivost daju produktivne rezultate.

Mjesec u Jarcu suzdržano izražava osjećaje i nastoji stvari držati pod kontrolom. Samo-kontrola i odricanje, strogost prema sebi i drugima, emotivna hladnoća, kritičnost i nespremnost na praštanje sve su odlike Mjeseca u Jarcu, znaku njegova egzila. Vrijeme rođenja nije poznato, no Mjesec bi mogao biti u konjunkciji sa Saturnom, što bi samo pojačalo energije kontrole i naglasilo emotivnu suzdržanost. Saturn u domicilu, u znaku kojim vlada posebno naglašava ozbiljnost, odgovornost, kontrolu. U Karamarkovim javnim nastupima osjeća se ta suzdržanost, strogost, ozbiljnost. Blizanci su vješti u komunikaciji, nije im teško uspostaviti kontakt s javnošću, u većoj ili manjoj mjeri posjeduju lakoću snalaženja na društvenoj sceni. Kod Karamarka ipak prevladava kruti saturnovski dojam.

Stabilne mentalne energije

Utjecaj zemljane energije nastavlja se Merkurom u Biku. Zemljane energije mogu stabilizirati um, strukturirati mentalne procese i fokusirati ih na praktične teme, dodati promišljenosti i odmjerenost prije svake reakcije. Opozicija Merkura i Jupitera naglašava snagu mentalnih energija. Ekspanzivan um otvara se novim mogućnostima, znatiželjno, nesputano zadanim granicama, no ipak s dozom bikovskog opreza. Merkur i Jupiter odlično razumiju promociju, propagandu, velike riječi, obećanja dana u najboljoj namjeri. Kad je podloga energija zemljana, Merkur u Biku, postoji ipak čvrst temelj, mentalne energije koje su usmjerene na praktične ciljeve, pa se čini da za velike ideje postoji pokriće.

Tradicionalist

Zanimljivo je istaknuti da je Karamarkov Mars u Raku. Podsjetimo se njegovih osobina (kao što sam već pisala u blogu o ministricama - Ministrice ili malo razmišljanja o Suncu i Marsu):

Mars u Raku je u znaku svog pada, drugim riječima tu mu nije dobro. Premda ima kardinalnu kvalitetu i snažne zaštitničke instinkte, Rak nije znak koji bi ulazio u otvorene sukobe, pa čak ni otvoreno izražavao svoje potrebe. Tu uvijek ima pomalo složenih emotivnih igara, pa je Marsu teško djelovati izravno, više je sklon pasivno-agresivnom ponašanju. Mora se osjećati sigurnim prije nego što krene u akciju i može ostaviti dojam da se stalno od nečega brani. Obrambeni stav ga može usporiti, ponekad učiniti neodlučnim. Naglašavajući zaštitiničke energije Raka, Mars će usmjeriti aktivnu energiju u pojekte kojima je cilj pomoći, skrbiti, zaštititi, s osjećajem za tradiciju i povjest.

Mars u Raku objašnjava Karamarkovo okretanje prošlosti, njegov tradicionalizam koji je našao potporu u konzervativnim energijama Saturna i Mjeseca u Jarcu. I energije Merkura u Biku osjećaju se sigurnije u temama vezanim za običaje i tradiciju.

Pravi trenutak

Zanimljiv je trenutak u kojem je Karamarko izbio na čelo stranke. Tranzitni Neptun upravo je u kvadratu na njegovo natalno Sunce koje se nalazi na 3 stupnja Blizanaca. Čini se da je Neptun dodao snažnu dozu karizme, koja je ovog moćnog i ambicioznog čovjeka iz sjene gurnula u središte zbivanja. Snažne energije njegova natalnog horoskopa, prvenstveno Plutona i Saturna, oštar intelekt i snalažljivost Sunca u Blizancima, već godinama marljivo rade kako bi ga tamo i dovele. Pomrčina Sunca na početnim stupnjevima Blizanaca, upravo na dan unutarstranačkih izbora u HDZ-u, pokrenula je potencijale natalnog kvadrata Sunca i Plutona i time inaugurirala novog političkog lidera neosporne ambicije i moći.

 

Tomislav Karamarko, 25.5.1959.

 

DA11 Ban972x60