Udruga astrologa Hrvatske osnovana je 1994. godine s ciljem povezivanja astrologa i svih onih koji se zanimaju za astrologiju

Aspekt Merkura i Neptuna naglašava sposobnost kreativne komunikacije, pojačava maštovitost i intuiciju, pa nas ne iznenađuje njegov utjecaj u horoskopima umjetnika. Češće nego što mislimo naći ćemo ga u horoskopima političara. Imaju ga primjerice Zoran Milanović i Slavko Linić, Vladimir Putin i Barack Obama.

Merkur simbolizira intelektualne sposobnosti, sposobnost percepcije i obrade podataka, tumačenja podataka, cjelokupan način na koji djeluje um. Znak u kojem se Merkur nalazi opisuje vrstu energije koju mentalne funkcije imaju na raspolaganju za rad. On je poput neke vrste filtra kroz kojeg se veliki vanjski svijet prelama na određene segmente i postaje naša stvarnost. Planeti u aspektu s Merkurom dodatno će oblikovati mentalne funkcije.

Neptun u kontaktu s Merkurom dodati će mentalnim energijama dimenziju percepcije skrivenih energetskih tokova. Osoba će biti posebno osjetljiva na te suptilne energije koje će pojačati receptivnost i intuiciju. Sadržaji nesvjesnog postaju sastavni dio mentalnih procesa. To su sadržaji kolektivnog nesvjesnog, oni koji definiraju kolektivne snove, ideale, čežnje, osjećaje. Postoji sposobnost uvida u način na koji su događaji, stvari i ljudi povezani u nekom širem, kolektivnom kontekstu. Osoba može lako povezati naizgled teško povezive stvari, kreativno povezivati činjenice, planirati nesputana zakonima logike.

Tu je i mentalna prilagodljivost, spretnost i brzina u procjeni situacije, posebna vještina kojom se intuitivno pronalazi pravi put. Neptun može pomoći u prikrivanju vlastitih misli, tako da drugima vaš način razmišljanja i vaša strategija ostane tajnovita i zbunjujuća, a to vas može dovesti u prednost pred protivnikom.

Neptunova je energija vrlo fluidna, stalno promjenjiva, ponekad blaga i nježna, ponekad opasno razorna. Stalni dotok novih sadržaja nesvjesnog može zbuniti Merkura i njegovu temeljnu funkciju logičkog razmišljanja. Previše je tu nejasnoća i nestalnosti, previše tajnovitih smjerova kojima bi ionako bez i aktivan um mogao krenuti. Neptun ga može posve zbuniti, onemogućiti mu jasno percipiranje činjenica. Ponekad može otvoriti savršeno jasne uvide i nadahnuti velike ideje, no ponekad se posve izgubi nestvarnim iluzijama i idealima.

Neptun će dodati određenu profinjenost svim Merkurovim aktivnostima. Ovaj aspekt znači komunikacijsku sposobnost posebnih kvaliteta. Ta profinjenost se može manifestirati spretnošću s riječima ali i naglašenim neverbalnim načinima komunikacije, poput glazbe, pokreta. Stoga je kontakt Merkura i Neptuna čest u horoskopima kreativaca i umjetnika, posebno pisaca. U praktičnim stvarima to mogu biti nadahnuti govornici i dobri trgovci koji vas svojom rječitošću mogu začarati i prodati vam san. Za uspješnog političara aspekt Merkura i Neptuna otvara mogućnost da komunicira viziju koja odražava kolektivne želje. On može instinktivno osjetiti što njegovi birači žele čuti, osjeća kako se treba postaviti, kako nadahnuti birače snovima i idealima. Poput dobrog trgovca i političar na neki način mora prodati san o boljem životu.

Merkur i Neptun mogu biti tako spretni s riječima da daju govornike koji lijepo pričaju ali malo istinski kažu. Mišljenje se može često mijenjati, jer tokovi nevidljivih energija stalno donose nove sadržaje kojima se teško oduprijeti. Umjesto jasnoće izražavanja i širenja vizija, može se dogoditi da je komunikacija nejasna ili promašuje cilj. Neptunova energija može zbuniti i povesti mentalne energije u krivom smjeru što može rezultirati pogrešnim odlukama, nenamjernim zamagljivanjem ili uljepšavanjem istine ali i elaboriranim prijevarama i lažima, koje završavaju skandalima.

Neptunu se pripisuje i socijalna komponenta, posebna osjetljivost na one kojima je potrebna pomoć, na patnje slabih. Socijalna osjetljivost postaje dio mentalnog sklopa. Ne zvuči loše kad se radi o osobi koja se bavi politikom, koja radi za javno dobro.

 

U horoskopu Zorana Milanovića Merkur i Neptun su u konjunkciji u Škorpionu. Pronicljiv um sklon dubokom poniranju u srž stvari u potrazi za motivom, za istinom. S posebnim senzibilitetom za skrivene stvari Merkur će istraživati tajne, zaroniti u odnose moći i moguće zavjere. Neptun će mu pomoći da intuitivno otkriva ono što se pokušava sakriti, da prepozna neprijatelje, ponekad i tamo gdje ih nema.

Merkur u Škorpionu sklon je stvarati predodžbe, a uz Neptunov utjecaj one dobivaju idealizirani prizvuk i u njih se nepopustljivo vjeruje. Um je moćan i izravan, ali nepovjerljiv. Oštro će braniti svoje stavove, u nastojanju da zadrži kontrolu. Tajanstven je i zatvoren, uvijek oprezan u tome što će otkriti o sebi jer unutrašnji instinkt ukazuje na potencijalnu opasnost. U svakoj situaciji percipira mogućnosti da se zaštiti, da stekne kontrolu.

U komunikaciji Neptun će ublažiti oštrinu i izravnost Merkura u Škorpionu. Emotivna škorpionska podloga može ponekad narušiti objektivnost, ali ponekad i posebno nadahnuti.

 

U horoskopu Slavka Linića Merkur i Neptun su u konjunkciji u Vagi. Merkur u Vagi opisuje hladan i objektivan um. Zanimaju ga odnosi među ljudima. Brzo uočava mogućnost stvaranja društvenih veza, koje su izuzetno važne u otvaranju mnogih vrata poslovnog svijeta. Merkur u Vagi točan je u percepciji i interpretaciji događaja. Ne žuri u donošenju odluka, želi dobro razmotriti sve činjenice. Energija Vage je zračna energija čiji skladno oblikovan svijet ideja posjeduje određeni idealizam. Neptun će taj idealizam naglasiti, posebno se uhvatiti za plemenite ideje pravednosti, ravnoteže, postaviti visoke ciljeve. Problem može nastati ako mentalne energije krenu u pretjerano idealiziranom smjeru, u kojem će hladnoća savršene ideje zanemariti stvarnost. Kao i uvijek kad su upleteni vanjski planeti koji simboliziraju kolektivne energije, ideal neke plemenite ideje koja donosi kolektivnu dobrobit može hladnom objektivnošću žrtvovati pojedince.

Konjunkciju Merkura i Neptuna u Djevici ima Luka Bebić, kvadrat ima Damir Kajin, opoziciju Ivan Jarnjak, trigon imaju Radimir Čačić i Damir Polančec. Na međunarodnoj sceni zanimljivo je znati da konjunkciju u Merkura i Neptuna u Vagi ima Vladimir Putin. Barack Obama ima kvadrat Merkura i Neptuna, Toni Blair opoziciju, a Nicholas Sarkozy trigon!

Utjecaj Merkura i Neptuna vrlo je suptilan ali i karizmatičan. U horoskopima političara osjetljiv, spretan, snalažljiv, potencijalno zavodljiv, nadahnut, varljiv, opasan... Nadahnuti vođe, predani vizionari ili vješti trgovci snovima, prosudite sami!