Udruga astrologa Hrvatske osnovana je 1994. godine s ciljem povezivanja astrologa i svih onih koji se zanimaju za astrologiju

DA11 Ban972x60

Kad je Titanik u travnju 1912. isplovio na svoje prvo putovanje trebao je biti najveći, najbrži, naj-brod u svakom pogledu. Čudo tehnike kakvo svijet nije vidio. Bombastične najave trebalo je dokazati, kapetan Titanika morao je oboriti brzinski rekord plovidbe preko Atlantika. Putovanje je trajalo svega dvanaest dana. Titanik je velikom brzinom uplovio u legendu koja još uvijek golica našu maštu.

Titanik je krenuo na putovanje 2.4. 1912. iz Belfasta u 20:00 po lokalnom vremenu. Sunce u Ovnu bilo je u trigonu s Jupiterom u Strijelcu. Vatrena energija, Jupiter u vlastitom znaku, povoljan protok energije obećavali su mogućnost da Titanik zaista sruši sve rekorde. Očekivanja su bila golema. Jupiter je poznat po neobuzdanim vizijama i pretjeranoj hrabrosti, a Sunce u Ovnu osiguralo je inicijativu, natjecateljski duh i nestrpljenje da se prihvati izazov i dokaže na djelu.

Venera, vladarica AC-a u Vagi, je u Ribama u trigonu s Neptunom u Raku, savršeno opisujući ideal prekomorskih putovanja. U kvadratu je s Jupiterom, vladarom treće kuće. Napeti odnos između energije koja opisuje samu narav putovanja, ugodno, luksuzno, bogato, elegantno putovanje kao poseban društveni događaj, te neumjerenih i pretjeranih želja da to putovanju bude najveća avantura koju možete zamisliti. I bila je!

Prometejska drskost

Uran smješten u vlastitom znaku, Vodenjaku, prikladno je simbolizirao čudo tehnike i gotovo prometejsku drskost kojom je nastao tako golemi brod, s tako velikim očekivanjima. Uran se našao na vrlo snažnoj točki horoskopa. Prvi znak mogućih neprilika. Točno u konjunkciji s IC, u kvadratu s AC zarobio je svojim utjecajem obje glavne osi horoskopa. Sve je podređeno originalnim i izvanrednim tehničkim rješenjima. U sjeni je vrebao prometejski grijeh. Prometej je ukrao božansku vatru koja mu nije pripadala da bi ostvario svoj ideal pravde, podarivši vatru ljudima. Nezaustavljivi, originalni ljudski duh i veličanstvena vizija izgradili su ovaj golemi brod. Titani po kojima je brod dobio ime, mitološka su djeca Urana, zapravo čudovišta koja su prognana u podzemni svijet.

Merkur kao simbol putovanja i vladar devete kuće dalekih putovanja, nalazi se u opoziciji AC-u i time u kvadratu s Uranom. Kad vam je Uran suputnik teško možete očekivati mirno i sigurno putovanje. Prije će to biti uzbudljivo putovanje, s mogućim iznenađenjima ili tehničkim problemima.

Destruktivne sile

Još je jedan aspekt upućivao na moguće probleme i to vrlo ozbiljne probleme. Mars u konjunkciji s Plutonom na vrhu devete kuće! Konjunkcija smještena u Blizancima u sekstilu je s Merkurom. Merkur i Mars su zamijenili mjesta, Mars u Blizancima, Merkur u Ovnu i time došli u posebno moćnu spregu. Upućuju na brzo i impulzivno donošenje odluka, nepromišljeno djelovanje. Putovanje koje je predstojalo planetarne su energije obilježile potencijalno destruktivnim energijama, koje su predstavljale pravu prijetnju.

Kapetan broda trebao je iskušati tehničke mogućnosti broda i oboriti brzinski rekord. Tu je ponovo u igri Mars kojeg je konjunkcija s Plutonom mogla odvesti preko granica poznatog, oboriti rekord. Konjunkcija je u promjenjivom zračnom znaku Blizanaca. I poseban odnos Marsa i Merkura mogli su pomoći tom cilju. Sve sugerira brzinu, plutonovsku odlučnost, gotovo opsesivnu fiksiranost na cilj, nepromišljeno prihvaćanje izazova.

Zanemarena upozorenja

Kapetan Titanika oglušio se na brojna upozorenja o santama leda, a pri brzini koju je razvio nije nikako mogao izbjeći sudar. U tome ima jupiterskog pretjerivanja, ovnovske prevelike hrabrosti, uranovskog iznenađenja i neočekivanog obrata situacije. Kriva procjena situacije pripada domeni Neptuna. On je u devetoj kući u kvadratu s Mjesecom i AC-om. Mjesec je u Vagi još uvijek u dvanaestoj kući no svega četiri stupnja udaljen od AC-a. Simbolika Mjeseca i Neptuna postaje zlokobna! Mjesec simbolizira putnike koji su nestali u carstvu Neptuna, mitološkog boga oceana, u dvanaestoj kući skrivenih stvari, raščinjavanja i nestanka.

Titanik se otisnuo iz Belfasta, no prvo prema Southamptonu, gdje je počelo „službeno" putovanje 10.4.1912. u 12:00 po lokalnom vremenu. U tih par dana planetarna se slika ponešto promijenila. Najvažnija promjena je Mjesec u konjunkciji s Uranom, u opoziciji Marsu i Plutonu! Venera je ušla u kvadrat s Marsom i Plutonom! Merkur je krenuo retrogradno. Uran je ostao na glavnoj osi, ovog puta u opoziciji AC-u. Sunce je ušlo u kvadrat s Neptunom. Vidimo kako se gomila napeta energija, a mogući smirujući planeti blage energije poput Mjeseca i Venere ulaze u sjenu prijetećih sila.

Sudar

Sudar Titanika i sante leda dogodio se 14.4.1912. U 23:39 po lokalnom vremenu viđena je santa leda ispred broda. U 23:40 oglašena je uzbuna, a u 23:45 došlo je do sudara. Destruktivni potencijal Plutona pokazao je svu svoju snagu našavši se u tom trenutku na glavnoj osi horizonta, u opoziciji AC-u! Mars je u međuvremenu ušao u znak Raka u kvadrat s Mjesecom i Venerom koja u tom trenutku vlada MC-om. Obje su glavne osi, ili njihovi vladari, na taj način pod napetim aspektima. Neptun je i dalje u kvadratu sa Suncem kome se u pridružio i retrogradni Merkur.

Titanik je potonuo 15.4.1912 u 2:20 po lokalnom vremenu, s Uranom na AC-u! Sunce i Merkur u čvrstom su kvadratu s Neptunom.

 

Napredna tehnologija (Uran) korištena je neumjerenom (Jupiter) brzinom (Mars konjunkcija Pluton u Blizancima) i pogrešnom procjenom mogućnosti i opasnosti (Neptun kvadrat Mjesec, potom kvadrat Sunce i Merkur). Drskost kojom je ljudska vizija pokušala prekoračiti granice (Uran, Mars i Pluton) sudarila se s vlastitom nadmenošću pokušavajući zagristi u prevelik zalogaj (Sunce Ovan, Jupiter Strijelac). Sudarila se s vlastitim neznanjem i pogrešnim procjenama (Neptun) da bi završila u Neptunovom dubokom i nepovratnom zagrljaju.

 

DA11 Ban972x60