Udruga astrologa Hrvatske osnovana je 1994. godine s ciljem povezivanja astrologa i svih onih koji se zanimaju za astrologiju

Evo i ovogodišnjeg Lunoskopa za one koji žele pratiti mjesečeve mjene, a nemaju software ili efemeride. Mjesečeva faze su u pdf-u ovdje...

 

LUNOSKOP

Kao i svake godine, priređuje Julia Pintar


Lunskop pdf...

Pratite Mjesec i svoje emotivne mijene!

Opažanje odnosa Sunca i Mjeseca, tj. Mjesečevih mijena, prvi je korak u postajanju svjesnim bićem. Mislite da je izjava pretjerana? Arheologija dokazuje da su naši davni preci već prije najmanje 15 - 17.000 godina pratili i zapisivali Mjesečeve mijene, a njegov dvatesetosmodnevni ciklus u temelju je biološkog, kalendara prirode. Tako otkrivamo da, na primjer, ne samo ribari već i velike mačke mijenjaju svoje tehnike lova u skladu s položajem i mijenom Mjeseca na nebu, te kako sva živa bića imaju svoje biološke satove podešene s tim temeljnim ciklusom, od jednostaničnih organizama, do nas ljudi. Kut između Sunca i Mjeseca prilikom rođenja utiskuje se u naš biološki sat i iz njegove naravi također možemo izvući zaključke. U progresiji, prvi Mlađak nakon rođenja pokazuje s kojom namjerom započinjemo svoj prvi veliki, 30-godišnji ciklus u ovome životu.

Mjesec predstavlja osjećajnost i neprestanu mijenu, a svojim prolaskom kroz zodijak i naše horoskope lijepo opisuje koja su životna područja u žarištu zbivanja i naše pažnje, podložna povećanoj osjetljivosti, kolebanjima i promjenama. Najugodnije se osjećamo kada je u znaku u kojem je bio prilikom našeg rođenja, te u znacima koji su u skladnom odnosu s tim znakom i znakom našega Sunca. S druge strane, dani kada se kreće nasuprot našeg znaka rođenja (Sunca) i znaka svoga natalnog položaja, osjećamo se nesigurniji i mnogo podložniji emocionalnim previranjima. U svakom je mjesecu najnapetije vrijeme dok Mjesec prolazi inkonjunkciju, opoziciju te iduću inkonjunkciju prema našem natalnom Mjesecu – to je vrijeme mjesečnog 'preslagivanja', kada prestaje djelovati prethodna a okolnosti naših života počinje opisivati naredna slika Lunarnog povratka.

Ključne prekretnice na Mjesečevom putu nebom označavaju njegove mijene: Mlađak predstavlja nov početak, Prva četvrt vrijeme je izazova kada se provjerava do kuda se sa započetim stiglo, Pun Mjesec prati kulminaciju započetoga pri Mlađaku, za čim slijedi Zadnja četvrt, predstavljajući vrijeme svođenja računa već gotovo završenog ciklusa te početak u pravilu napetog doba priprema i iščekivanja novoga ciklusa koji počinje idućim Mlađakom. Zanimljiva kombinacija astrologije i Feng Suija savjetuje nam pratiti u kojim se natalnim kućama odvijaju Mlađaci, te u vrijeme Mlađaka porediti sukladne prostore u našim životnim i radnim prostorima, kako bi s tom namjerom i simboličkim djelovanjem dvostruko pojačali nove početke i sklad u sukladnim područjima naših života.

Osim utjecaja na naš emotivni život, plime i oseke, Mjesec je povezan sa svim tekućinama, pa tako utječe i na naš metabolizam. Poznata je tako i dokazana "Mjesečeva dijeta" koja uključuje post, ali uz ispijanje dovoljne količine tekućine (vode ili biljnog čaja) u dane mjesečevih mijena, poglavito mladog i punog Mjeseca.

LEGENDA: u tablici su prikazani dan i sat kada tijekom određenog mjeseca Mjesec prelazi u znak: > ^ Ovna; _ Bika; Blizanaca; Raka; Lava; Djevice; Vage; Škorpiona; Strijelca; Jarca; Vodenjaka; Riba. U desnom stupcu su prikazani dan, sat, te stupanj i minuta zodijačkog znaka u kojem se odvija svaka pojedina mjesečeva mijena tijekom godine, sa svim preračunavanjima za Srednjeeuropsko vrijeme.