Udruga astrologa Hrvatske osnovana je 1994. godine s ciljem povezivanja astrologa i svih onih koji se zanimaju za astrologiju

Do sada su ove nogometne analize bile tzv. a priori analize, odnosno analize prije utakmice. Sad slijede vrlo detaljne analize a posteriori, odnosno nakon odigravanja.

 

 Budući da me je Slaven u našoj komunikaciji upozorio na neke stvari, htio bih nešto razjasniti čitateljima. Bez obzira što ste čuli ili pročitali, u svijetu astrologije generalno ne postoji jedinstvena metoda predviđanja nogometnih utakmica. Svaki astrolog primjenjuje neku svoju metodu sa većim ili manjim uspjehom (uglavnom manjim). Ovo je pionirski rad koji je još u eksperimantalnoj fazi, i još nije sustavno isproban. Stoga bih molio čitatelje da iznesu svoje dojmove o ovim člancima. Da li vam se čini zanimljiva ideja da bi se pomoću horoskopa mogli predviđati ishodi utakmice? Želite li čitati ovakve prognoze i dalje, do kraja svjetskog prvenstva? Mislite li da bi na stranicama udruge trebalo biti više ovakvih astroloških inovacija? Pišite moderatoru stranice ili direktno autoru na adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

U izradi horoskopa utakmica koristio sam naša vremena i koordinate mjesta odigravanja, za slučaj da je to nekome zbunjujuće, ali tako mi je bilo najjednostavnije. Potpuno istu astrološku kartu dobio bih da sam uzeo lokalno brazilsko vrijeme i vremenski pomak od Griniča sukladno brazilskoj vremenskoj zoni. Geografske koordinate stadiona odigravanja mogu se naći na Wikipediji. Što se tiče vremena odigravanja, ako ne nađete taj podatak na ostalim nogometnim stranicama, sigurno ćete ih naći u podacima koje daje kladionica. Podatak kladionice izuzetno je bitan i zbog metode koju uzimam za određivanje favorita. Njega stavljam na ascendent horoskopa početka utakmice, a protivnika na descendent. Kladionica će uvijek označiti favorita sa najmanjim ponuđenim koeficijentom. No može se desiti problem – što ako kladionice ponude iste koeficijente za oba tima? Onda moramo malo kopati po statistici da bismo utvrdili neki početni omjer snaga koji nam postaje input za naš astrološki model predviđanja. Realno gledano, nemoguće je da obje momčadi po svim parametrima budu iste. Negdje će se desiti da je postava slabija, da ne igra najbolji igrač i slično. Onda će nam taj podatak biti nit vodilja za određivanje favorita utakmice.

U svojim sam analizama uglavnom koristio tri osnovne horarne metode za kvantitativno određivanje ishoda: osnovnu snagu planeta 1. i 7. polja, njihove dopunske snage i zadnje aplikacijske aspekte Mjeseca prije nego izađe iz znaka. Drugim riječima, koristeći se ovim trima metodama predviđao sam eventualne zgoditke – na žalost, kako ste se uvjerili, metode se nisu pokazale neki zadovoljavajući učinak. Odnosno, dobro sam se ispromašivao!

Međutim, što se tiče kvalitativnog predviđanja u kojem sam svaku kartu gledao kao natalnu (utakmica je osoba koja je rođena sa prvim zviždukom suca, živi kao neka dinamička struktura do završetka utakmice, sa svojstvima definiranih simbolikom astroloških polja), pokazao se određeni potencijal. Izgleda da astrologija dosta precizno može procijeniti tijek utakmice i slabe točke pojedine momčadi.
Zašto sam se odlučio na ovakav pristup, previđanja prije i analiza poslije utakmice, uz priličnu šansu da se osramotim sa ovim prognozama? Uvijek govorim da je astrolog sposobni general ali tek poslije bitke. Astrolog obično uzme neku biografiju slavnog pisca ili glumca, otvori njegov natalni horokop i onda kaže, npr: "Ah pa on je puno pio .. Pa vidi – ima kvadrat Mjeseca i Neptuna! Vau!". Lako je analizirati horoskop kad u rukama kao šalabahter držiš njegovu biografiju. Ako ne svjesno, podsvjesno ćeš sigurno tražiti poveznice između njegovog života i natalne karte, a svatko kad uporno nešto traži, onda će to i naći. Ali prava snaga astrologa i potencijal njegovog astrološkog znanja vidi se tek u prediktivnoj astrologiji. Da se razumijemo, nitko ne može precizno na temelju astroloških pravila predvidjeti sve detalje u nečijem životu. Također nitko ne može predvidjeti sve nogometne zgoditke na nekoj utakmici, pogotovo minute u kojima su realizirani. Kad bi bilo tko od nas tako nešto mogao, više ne bismo bili ljudska bića.
Ali ono što astrologija može, ili bi trebala moći, jeste predvidjeti buduće trendove, isto kao što burzovni analitičari na temelju grafikona predviđaju rast ili pad cijena dionica u nekom budućem periodu. Pazite, rekao sam buduće trendove – ni burzovni analitičari ne mogu predvidjeti cijenu točno u mikrocent toga i toga datuma. Ali nam mogu sa određenom sigurnošću reći hoće li cijena padati ili rasti, i gdje se nalazi zona obrata cijena, ako se nazire.

Možda će netko reći da su moje prognoze previše šture i sažete, i da ih nisam dovoljno astrološki obrazložio. U zadnje vrijeme imam nešto više astroloških konzultacija, u kojima izbjegavam astrološku terminologiju i nastojim analize sažeti i konkretizirati pa sam možda po inerciji to nastavio raditi i ovdje. Ali zbog toga je puno lakše baviti se modernom natalnom astrologijom nego starom, tradicionalnom. Posao horarnog astrologa nije nimalo lak. Neka lijena mrcina od Frawleya iz svoje udobne fotelje govori što god hoće, ali kvalitetna horarna analiza ne može se uraditi u samo pet minuta! Tu se koristi hrpa metoda koje se u natalnoj uopće ne koriste, uz nekih stotinjak pravila koja bi trebalo uzimati u obzir. Što više tih metoda i pravila koristite, bit ćete naravno "precizniji", iako je već astrolog koji koristi minimum od desetak osnovnih horarnih pravila u prednosti nad bilo kojim modernim astrologom. Onaj tko je pročitao Bonatusove aforizme, vrlo dobro zna o čemu govorim.

Da sam ovdje radio tako preciznu horarnu analizu (analiza tzv. horoskopa događaja po pravilima horarne astrologije ovdje je naprosto nužna jer se ne radi o živom biću), vjerojatno bih ove članke počeo pisati još prije godinu dana, i možda ih do danas ne bih dovršio. Ali čisto sumnjam da bih pri tome dobio suvisliju analizu nego što sam je dobio na ovakav način. Čovjek ne može učiniti baš sve, pogotovo kad je usamljen u svom radu. Nismo savršeni. Svejedno, ja sam pionir i krčim amazonsku prašumu mačetom, zato jer mi se to sviđa raditi (podznak u Ovnu). Tko želi ljepši teritorij, neka nakon mene dovuče svoje bagere i raščisti ga malo bolje.

Dakle, predviđanje točnih golova bio je totalni astrološki fijasko – broj golova izvlačio sam iz aplikacijskih mjesečevih aspekata, pozitivnih u korist favorita, negativnih u korist protivnika. U slučajevima kada je Mjesec bio vladar 1. ili 7. polja, to se učinilo dosta nespretnim pa sam u tim slučajevima radio omjere pozitivnih i negativnih aspekata vladara 1. i 7. polja. Kad sam vidio da to ne daje nikakve suvisle rezultate, uzimao sam čisto tranzite Mjeseca u vremenu trajanja utakmice, pri čemu sam aspekte proširio i na mala tijela. Pa sam tu onda vrludao između tih varijanti. Evidentno je da bi trebalo još malo poraditi na tome.

Ali, uzme li se omjer koji sam navodio kao rezultat kao omjer pucanja na gol pojedine momčadi, ili posjed lopte, dolazimo do zanimljivih rezultata. Ali sad predstoji onaj mukotrpniji dio rada – da se ovi podaci upare sa statistikama pojedinih utakmica da bismo vidjeli postoji li neka korelacija. Recimo, ako je bilo 16 napada sa jedne i 2 napada sa druge strane, to realno znači omjer 8:1. No rijetko ćemo moći naći čak 9 astroloških parametara analizirajući utakmicu na ovaj način. Ali moći ćemo to reducirati na sličan omjer npr. dijeleći svaki broj sa 5 da bismo dobili 3.2:0.4, što je otprilike 3:0, što smo možda predvidjeli!

Prva utakmica, recimo, Hrvatske protiv Brazila, koja je završila sa 3:1 (Goldman-Sachs je predvidio 4:1 i to je za sada najbliže što su uspjeli doći sa svojim simulacijama) vrlo lako je mogao završiti 1:1 (odnosno, jedan negativni aspekt Mjeseca u korist nas, i još jedan negativni nakon izlaska iz znaka ali sa vladarem descendenta što je loše za nas), da japanski sudac nije dosudio onaj jedanaesterac. Dakle, zločesti sudac ne samo što je poremetio igru, nego je poremetio i moju vrlo preciznu prognozu! Ne znam zašto nam suci to rade, vjerojatno mrze astrologe ... Poslije sam se danima šalio na račun onoga svog predviđanja:

"Eto vidite da je sudac bio na našoj strani, baš kako sam i rekao!"

"Što se bunite? Vidite da je i njima dao pokoji karton, nije ga davao samo nama ..."

Moj najdražesniji lapsus za tu utakmicu, izjava «Sudac blago na našoj strani» izvukao sam iz Merkura kao vladara 10. polja u 7. U horarnoj astrologiji kad analizirate horoskop krađe, obično oslabljeni Merkur (retrogradan, u padu, izgonu ili peregrin) predstavlja lupeža, lažljivca i kriminalca (odn. sve ono što je negativno u simbolici Merkura). Kada neko polje sprema planetu, obično je ta planeta pod utjecajem polja u kojem se nalazi. Dakle, znao sam da sa suđenjem nešto neće biti u redu, ali s obzirom da pred Brazilom nismo favoriti, naše je polje 7. i ono sprema Merkura. Zaključio sam stoga da je sudac definitivno potkupljen, ali mislio sam da smo ga potkupili mi. Ispalo je da ga je ipak potkupila FIFA ...

Šalu na stranu, zaključak je ove priče da se u tzv. nogometnoj astrologiji ne može ovako razmišljati. Ispada da malefična planeta u polju zapravo škodi tom polju i momčadi koju to polje simbolizira! To se pokazalo točnim i na suđenju utakmice Hrvatska-Kamerun. Mislim da je svima jasno da smo se trebali paziti povreda, jer kamerunci su mrge koje igraju vrlo agresivno. Ali zanimljivo je da se to vidjelo i u horokopu utakmice – Mars u 10. polju (agresivno suđenje) u opoziciji sa Uranom (iznenadne nezgode) i retrogradnim Plutonom u 1. polju. Ovdje smo 1. polje mi, jer smo favoriti protiv Kameruna. Venera kao vladar 5. od 7. u opoziciji je sa vladarem 3. polja (naši vezni igrači), dakle očekujemo proračunati udar kamerunaca na naše vezne igrače. Srećom, tu je najgore prošao Modrić sa zakrvavljenim nosem, moglo je biti gore. A onda kao šlag na tortu, Song udara laktom Mandžukića i dobija crveni karton! Kamerun od tada ima igrača manje i gubi utakmicu sa 4:0, moje predviđanje je bilo 2:1. Pogodio sam da igra naših neće biti na očekivanom nivou jer je rezultat lako mogao biti i 6:0, da nije bilo promašaja sa naše strane. Onaj gol koji sam predvidio da bi mogao dati Kamerun u zadnjim minutama, završio je kao udarac u okvir gola, srećom po nas! I to je, što je fascinantno, najbliže što su nam kamerunci uopće mogli doći ...

Zanimljivo, utakmica koja se u skupini C odvijala između Grčke i Japana nekih 24 sata kasnije, imala je za vladara 10. polja Mars a ne Marsa u 10. polju, i opet je sudac izvukao crveni karton! Dakle definitivno, Mars u desetoj ili vladar desete = crveni karton! Školski primjer kako funkcionira osnovna simbolika planeta ...

Toliko o suđenjima. Vratimo se još malo utakmici između Hrvatske i Kameruna. Predvidio sam da će pasti gol u prvih 20 minuta i zaista je Olić dao gol u 11. minuti prvog poluvremena. Predviđanje je bilo da će jedan od veznih igrača kumovati tom golu. Spomenuo sam Modrića i Rakitića koji su bili najvjerojatniji izbor, da bi to ipak bio Perišić, koji je nakon toga i sam dao još jedan gol. Zašto vezni igrači? Prvi aplikacijski aspekt Mjeseca je trigon sa Saturnom, koji kao vladar 3. polja predstavlja naše vezne igrače. Dakle astrološka tehnika koju sam upotrebljavao ima smisla a možda i perspektive, ali su nužne dorade u predikcijskom sustavu ...

Što se tiče prognoziranja vremena, pljuskovi koje sam predvidio odrađeni su neposredno pred početak utakmice. Moja astrometeorologija dakle nije zahrđala – možda bi bilo bolje da tražim karijeru meteorologa nego sportskog astrologa!

U utakmici Brazil-Meksiko zaista smo bili svjedocima loše igre domaćina, i brazilski napadači zaista su učinili mnoštvo promašaja i usamljeničkih akcija koje su zaista i iskoristili meksikanci za iznenadne kontranapade. Kako mi je to uspjelo pogoditi?

Napadima favorita vlada Mars, vladar 5. polja a nalazi se u kući napada meksikanaca. Taj Mars je u Vagi, znaku izgona, dakle slab je i nema podrške (usamljenički napadi). Uz to je u opoziciji sa Uranom u 5. polju (što znači, usamljenički napadi zapravo škode napadačima i pružaju protivnicima šansu da ih iznenade). Kada prestanemo komplicirati, astrologija postaje vrlo jednostavna. Samo gradite priču na krilima analogije.

Herrera na kraju nije poslušao moje upute i utakmica je završila bez golova. A brazilski napadi su zaista bili barem trostruko brojniji od meksičkih. Međutim, Meksiko pokazuje sa ravnopravnom igrom prema Brazilu konzistentnost i postojanost timske igre, koja će u utakmici sa nama staviti točku na i u njihovoj izgleda vrlo uspješnoj taktici.

«Izjednačena igra sa blagom prednošću Meksika» i stidljivo predviđenih 3:2 u napadu pretvorila se u utakmici Hrvatska-Meksiko u 3:1 za naše protivnike. Dakle, bio sam najbliže rezultatu kad sam ga prestao pogađati. Dok sam gledao ovu utakmicu, izgledalo je da će skrenuti u sasvim drukčijem smjeru nego što sam prognozirao. Hrvatska momčad je u prvom poluvremenu bila dominantnija na terenu, a žuti kartoni za našu i njihovu momčad bili su 1:1. Bila je to vrlo dinamična igra, kako sam i rekao da će biti, ali sa benignim suđenjem i većim posjedom lopte u nogama naših igrača. Međutim, moje ne baš blistave pretpostavke odjednom su se počele nazirati – u drugom poluvremenu igra naših se potpuno raspala, centar nam je uništen, a u tri minute primili smo dva gola. S obzirom da mi je ova utakmica najsvježija, počinjem se pitati jesam li ipak dao maksimum u ovim prognozama? Da li je moglo bolje? Isto kao što se sad i naša momčad pita, dok se skrušeno vraća kući.

Pogledamo li opet kartu odigravanja, vidimo da je vladar 1. polja Saturn, a vladar 7. polja Mjesec. Ako je točno da smo u ovoj utakmici bili favoriti, konfiguracije pokazuju da se naši igraći uopće ne kreću ili vrlo slabo kreću (Saturn, još k tome retrogradan, dakle i kad se krećemo, idemo unazad), dok su meksikanci izuzetno pokretljivi (Mjesec je inače najbrže tijelo na nebu, a još je k tome u trenutku odigravanja utakmice vrlo brz, uz to što je i egzaltiran), što se i pokazalo na terenu. Osnovna snaga vladara je u omjeru +4:+3 za Meksiko. Omjer 3:2 odnosi se na broj pozitivnih i negativnih aspekata vladara – Mjesec ima sekstil, opoziciju i konjunkciju, dakle dva pozitivna i jedan negativni, dok Saturn ima opoziciju i trigon, znači jedan pozitivan i jedan negativan. Ukupno, tri boda za Meksiko naprema dva boda za Hrvatsku. Mjesec je ovdje vladar descendenta i upravo je ovo primjer kad bi nas aplikacijski aspekti mogli zbuniti. Međutim, prvi slijedeći aspekt Mjeseca je sekstil sa Jupiterom. Sekstil ima najmanju snagu od tzv. pozitivnih aspekata a Jupiter vlada našim 12. poljem, dakle obranom. Zapravo, moramo priznati da je naša igra gotovo u cijeloj utakmici, a pogotovo u prvom dijelu igre bila obrambena. Prvi slijedeći aspekt Mjeseca nakon izlaska iz znaka (što bi se moglo odnositi na krajnje minute utakmice) je konjunkcija sa Venerom, koja vlada 11. poljem, poljem igre i napada Meksikanaca. Dakle, obrambena igra Hrvatske na početku utakmice pretvarat će se u napad Meksika kako budemo išli prema kraju! I na samom kraju, ako uvažimo veći orbis, Mjesec nailazi na kvadrat sa retrogradnim Neptunom – nade za prolazak u osminu finala potpuno su srušene i naša ekipa se vraća kući! U međuvremenu, dobili smo još jedan žuti karton, a potom i crveni! Sve u svemu, sa tri glavna astrološka pokazatelja za Meksiko, jednostavno se to nije dalo izvući.

Brazil se prilično namučio protiv Kameruna , koji se pokazao dostojnim protivnikom – vjerojatno su dečki shvatili da nemaju što izgubiti. Jak pritisak na brazilsku momčad još od samog početka, Brazil igra loše, čak 17 udaraca u okvir gola do kraja utakmice, Scolari širi ruke i pita se što se to dešava ... Skandinavskom divu nema se zapravo što zamjeriti, dosudio je vrlo zasluženo žute kartone kameruncima, iako nije prekidao igru zbog svakog valjanja igrača po terenu. Možda je grubost kamerunaca bila malo i motivirajuća za Brazil, jer Neymar neposredno nakon što ga igrač Kameruna sruši sa leđa u autu, vrlo čudno i nepotrebno, zabija gol u 17. minuti. Nakon toga u 26. minuti Matif izjednačava jednim vrlo lijepim golom, koji pokazuje slabost brazilske obrane ... Svi su u šoku ... Pred kraj prvog poluvremena Neymar, koji kao da jedini igra, zabija još jedan gol, a naš komentator na snimci viče da je 2:0 za Brazil!?... Nakon što Fred zabija gol na početku drugog poluvremena, nemamo baš puno što više vidjeti, lopta se do kraja utakmice odbija od igrača Kameruna do igrača Brazila i obrnuto, kao na fliperu ... Dok najodmorniji igrač Brazila nije zaključio njihovo vodstvo još jednim golom. Zaista jedna vrlo čudna utakmica, kao što sam i rekao da će biti!

Zašto sam to rekao? Snaga vladara i mjesečevi aspekti do kraja znaka apsolotno su na strani favorita, ali protivnik ima sve pozitivne apekte Merkura, dok Jupiter na strani Brazila ima dva pozitivna i jedan negativni aspekt. Stoga sam očekivao iznenađenje od Kameruna, koji ga je i pokazao.

 

Za kraj ovog prikaza prva tri kola prvenstva, izdvojio bih još neke utakmice izvan skupine A, koje su bile iznenađenje za analitičare – prva je Španjolska-Nizozemska, koja je završila rezultatom 1:5 s ubjedljivom pobjedom nizozemske, i Urugvaj-Kostarika koja je završila neočekivanom pobjedom Kostarike. Španjolska i Urugvaj su naravno bili favoriti. Ako negdje astrologija može dati efektne rezultate, onda je to upravo u predviđanju iznenađujućih rezultata.

U horoskopu utakmice Španjolske protiv Nizozemske, favoritom vlada Mars a protivnikom Venera. Po Ptolomejevoj tablici snaga, vodi uvjerljivo Nizozemska po osnovnoj snazi, +10 prema –10 (peregrinirani Mars). Osim toga, Venreini su aspekti jedna opozicija i jedan trigon, a Marsovi opozicija i kvadrat. Tranzitni Mjesec ima aspekte opozicija Merkur, opozicija Hades i kvadrat Astraea, što definitivno pokazuje u korist Nizozemske!

U drugoj utakmici, osnovna snaga planeta je na strani favorita – Jupiter ima +5, Merkur –6. Ali Jupiter ima dva kvadrata i opoziciju, dok Merkur ima dva trigona! Ako uzmemo aplikacijske mjesečeve aspekte kao relevantne, vidimo sekstil sa Saturnom, trigon sa venerom i opoziciju sa Jupiterom. Opozicija je loša za favorita, ali trigon i sekstil mu pogoduju, dakle 2:1 za favorita. Međutim, upletemo li opet asteroide i hipotetike, imamo dva kvadrata i sekstil u orbisu Mjeseca, i još se do kraja znaka javljaju opozicija, kvadrat, sekstil i trigon, čime se omjer mijenja na 3:3 ili 5:5.

Prognoza bi bila ili pobjeda favorita ili remi, što bi bio promašaj. Ipak, možda bi i činjenicu da je ascendent bio unutar prva tri stupnja znaka isto trebalo uzeti u obzir, što pojačava dojam iznenađenja. U konačnici, još uvijek imamo dilema.

U načelu, kad sve zbrojim trebao bih biti zadovoljan. S obzirom da nisam neki zaluđeni navijač i ne razumijem se uopće u nogomet (osramotio bih se u znanju pravila, ne znam ni razliku između faula i zaleđa), pravo je čudo što sam uspio izraditi ovako suvisle analize, na kojima bi mi čestitao i gospodin Samovojska. Ovaj nogometni eksperiment pokazao je da astrologija ima potencijala u primjeni na nogometnu analitiku, a ovo je tek početak na tom putu.