Udruga astrologa Hrvatske osnovana je 1994. godine s ciljem povezivanja astrologa i svih onih koji se zanimaju za astrologiju

DA11 Ban972x60

Aktualni događaji zanimljiv su primjer koji pokazuje kako konjunkcija Merkura osobe A s Ascendentom osobe B uopće ne obećava njihovu konstruktivnu komunikaciju, baš kao što ni konjunkcija njihovih Venera ne znači da dijele sustav vrijednosti. No krenimo prvo malo šire.

 

 

Uz raspravu na kentaurskoj grupi o pomrčinama u Vagi i kakvu ulogu u događajima koji ih prate ima patuljasti planet Eris, za kojega su neki skloni misliti kako ima blizak odnos ako ne i vladarstvo nad Vagom, pomrčina Mjeseca 15.4. na 25°16 Vage (0 RH sp Mjesec na 25 i sp Ceres na 26 Vage) kao i aktualno kretanje Eris na oko 21-22 Ovna mogu objasniti i najnovije potrese naše Vlade.

U horoskopu neovisnosti (25.6.91. 19:55), RH ima Zenit na 19°36 Vage. U 10. kući najvišeg postignuća na 21Li54 našla se Ceres, predstavnica produktivnosti, prirode, te svega eko i bio. I koliko god smo obdareni predivnom i još uvijek čistom prirodom, što se produktivnosti i tog zelenog potencijala tiče moje su se nade brzo počele topiti. Ipak, neke su stvari počele mijenjati; sve je više eko uzgoja, a pritisnuti EU pravilima napokon smo počeli čuvati prirodu od zagađenja silnim otpadom kojeg stvaramo. Eris je planet razdora ali i umrežavanja i barem nam u tom smislu veza s Unijom, kao i povezivanje mnogih nevladinih udruga obećava boljitak, u vrijeme dok tranzitna Eris niže opozicije na RH Ceres (2009-14). Osim toga, potres Milanovićeve vlade koji je početkom lipnja 2012. rezultirao smjenom na čelu Ministarstva zaštite okoliša (Ceres) doveo je do stvaranja nove i sudeći po anketama, perspektivne stranke s okolišnim predznakom. No o tome drugom prilikom, jer nedavna je pomrčina Mjeseca u 10. kući Hrvatske (koja predstavlja vladajuće), upravo dovela do smjene Ministra financija.

Rođen 19. rujna 1949. u Rijeci, Slavko Linić ima Sunce na 26 stupnjeva uslužne Djevice (u konjunkciji s kentaurom Rifonom koji predstavlja nagle zaokrete) na mjestu gdje Hrvatska ima Zeusa, predstavnika zapovijedanja i oštrine. No ima Linić mnogo toga i u diplomatskoj Vagi, uključujući južni mjesečev čvor (16Li47) koji govori kako u ovom životu nadrasta uravnoteženost ovog balansirajućeg znaka ne bi li razvio individualizam i borbenost Ovna. Koji bi mu lako mogao biti i na Ascendentu, iako se, priznajem, nikako ne uspijevam sjetiti odakle mi podatak o rođenju u 19 sati pa ga uzmite s debelom zadrškom. Kako bi se moglo naprijed, potrebno je prvo riješiti što god se oko južnog čvora nalazilo. U Linićevom slučaju, Neptun (14Li13) i asteroid Lilit (13Li09) govore o pomutnjama, nesvjesnim previdima i namjernim podmetanjima (Neptun), zbog kojih gubi mnogo energije na kompeticiju i dokazivanje prava (Lilit), bilo da borbe vodi putem kompromisa ili do gorkoga kraja.

S druge strane južnog čvora, na 19°01 Vage nalazi se Linićev Merkur; Vagino je razmišljanje strateško i višedimenzionalno a komunikacija vrlo taktična i uvažavajuća, kakva je bila i njegova pressica nakon smjene. No opozicija Merkura s koncentriranim i teškim Admetom (20Ar41r) govori kako su mu misli počesto vrlo teške, te mu zakulisne borbe u varavim rukavicama stvaraju golem pritisak. Linićev Merkur u egzaktnoj konjunkciji sa Zenitom Hrvatske zvučao je dobro a on sam je mnogo posla i odradio. No do procvata produktivnosti (RH Ceres) ipak nije došlo. Previše se raskola (tranzitna Eris) odvilo na mjestu njegovog Admeta, velikog pritiska i otkazivanja.

Isti su stupnjevi zastupljeni i kod Zorana Milanovića, (rođenog 30. listopada 1966. u 5:20 u Zagrebu). Gdje su Linićeva razočarenja (Neptun) inatljivim borbama (Lilit), Milanović ima širok stelij sastavljen od dva asteroida, nepopustljive Astreje (15Li04) koja istraje kao kapetan koji tone s brodom, te mučo-mačo Tora (16Li14) koji se ima potrebu dokazivati u nekoj vrsti nadmetanja. Oba asteroida nailaze na generacijsku konjunkciju koju volim zvati "I ja ću jednom imati svoj klub!" sindromom, tj. na Kupida (17Li30), predstavnika obiteljskog, društvenog zajedništva i kulturnog uzdizanja, u konjunkciji s filozofski i mistično nastrojenim Poseidonom (18Li05). A sve to još i u 12 kući, mjestu podsvjesnog, skrivenog i tajnog. Potom slijedi Milanovićevo utjelovljeno Ja s Ascendentom na 21°49 Vage, koje nije uspjelo uspostaviti komunikaciju s Linićevim Merkurom na 19°01 Vage, a zbog još tijesnije konjunkcije Milanovićeve javnosti i partnera, (Descendenta), Linić je dobio dozu svog Admeta (20Ar41 r), tj. pritiska, zastoja i otkazivanja.

Uzmemo li u obzir tradicionalna vladarstva, Vagom pa tako Milanovićevim horoskopom a moguće Linićevom 7. kućom upravlja Venera. Linićeva se Venera, predstavnica novaca i vrijednosti, smjestila na 5°58 Škorpiona, u konjunkciji s mučo-mačo Torom na 6°16. Venera u Škorpionu ima velike želje i apetite a Toro joj daje dodatnu snagu i izdržljivost u nošenju s mrakom kroz kojeg sve u Škorpionu mora proći. Bilo osobno, kroz razinu drugih ljudi, ali i politiku vezanu uz poreze i zaduženja. Lilićeva je Venera osim toga u t kvadratu. Čimbenik osvještavanja putem opozicije je kentaurka Hilonoma (6Ta05r) koja nastoji iscijeliti bol zbog gubitka, zajedno s Amorom (7Ta52r) koji predstavlja sveopću i bezuvjetnu ljubav. Kako je to u Linićevom privatnom životu nije nam poznato, ali retrogradni Amor često govori upravo o nedostatku i uvjetovanju podrške. U poziciji izazova, tj. u kvadratu na ovu opoziciju Linićev je Mars (7Le50) koji u Lavu ipak ima previše ponosa kako bi prihvatio ulogu žrtve.

I Milanovićeva je Venera u Škorpionu (3Sc48) ali u 1. kući gdje su njezine želje i porivi mnogo osobnije shvaćeni. Okružena je s jedne strane znatiželjnom Pandorom (1Sc42) koja pokreće stvari iako nema ideju o tome kako će završiti, a s druge Sizifom (5Sc53) koji će istrajati po svome bez obzira koliko to teško i besmisleno bilo. Sizif je osim toga u konjunkciji s Milanovićevim Suncem (6Sc18) što ga opisuje kao čovjeka koji nije spreman na odustajanje ali ni nagle zaokrete. No sigurno je i to da zna ustati nakon što padne i nastaviti dalje po svome, što ga čini vrlo otpornim na uspone i padove njegove popularnosti i karijere. Najvećim dijelom njegove kuće karijere upravo upravlja Sunce jer čitav je Lav umetnut u nju, zajedno s Jupiterom (3Le41), koji pruža političku zaštitu, ali pod pritiskom Venerinih poriva očito i pretjeruje s nepromišljenostima. Osobito kada su u pitanju jovijalne izjave koje kao trebaju zvučati filozofski i načitano, obzirom da Jupiter upravlja 3. kućom komunikacije.

Obzirom da se u horoskopu neovisnosti Verteks, točka skupne svijesti nalazi na 5°15 Lava, javnost teško može previdjeti bilo Linićeva nastojanja i bjesove (Mars), bilo Milanovićeve prosudbe i zaključke (Jupiter). No kako sve to napeto aspektira Saturna (5Aq39r) u horoskopu RH koji nazaduje 2. kućom financija, nije teško zaključiti da je ovo još jedan uteg koji oteže i otežava ionako depresivnu situaciju.

Muke po proračunu

Mundana astrologija neke svari vidi malo drugačije nego li natalna. Isprva me iznenadilo što kako državni proračun ne opisuje druga kuća već jedanaesta. No logično je zapravo, jer prva smo kuća mi a druga naš novac, dok je državna vlast deseta, a njezin proračun druga od desete, tj. jedanaesta kuća. Saturn u 2. kući može opisivati siromašenje naroda (koji je opisan 1. kućom), a kako je vladar 2. kuće RH hirovit Uran koji je zajedno s maglovitim Neptunom jasno je kako se mnogo novca okreće u nesvijesti, neznanju i iza guste dimne zavjese.
Jedanaesta pak kuća Ministarstva financija i državnog proračuna u horoskopu RH nalazi se u nezasitnom Škorpionu gdje su stvari sve samo ne transparente. Gledamo li Plutona kao vladara, on se lijepo smjestio u vlastitoj kući odakle utjeruje snagom više sile. Konjunkcija s Kupidom (20Sc16r) bi u nekim drugim okolnostima govorila o izuzetnoj podršci kulturi, no bojim se kako Kupidova navada poticanja društvene zajednice na slavljeničko okupljanje u ovom kontekstu više govori o rodijačkim kanalima kojima proračunski novci teku kao škorpionske bujice i ponornice umjesto nediskriminirajuće životvorne kiše, što bi po vodenjačkoj simbolici proračun trebao biti.

Tranzitni je Saturn prešao u 10. kuću RH u listopadu 2011. godine i tko god da je u to vrijeme osvojio izbore suočio bi se s teškoćama zbog prošlih neodgovornosti i mnogih novih odgovornosti koje Saturn nosi. Saturnov tranzit preko natalne Ceres 28.10.11. i tri konjunkcije s progresivnom Ceres (28.11.11.+ 23.4. i 25.8.12. na 25 Vage) koje ograničavaju produktivnost, sigurno nisu pomogle. U idućem ciklusu ponavljanja tranzitni je Saturn napravio 3 kvadrata na vlastito mjesto (22.11.12.+ 5.6.+ 9.8.13.) u zadnjoj provjeri naše kolektivne utemeljenosti i ozbiljnosti prije Saturnovog povratka, te je 3 puta sreo progresivni Zenit (21.1.+ 15.3.+ 15.10.13.), dodajući još pokoji teret vladajućima.

Potom je 10.11.13. Saturn ušao u 11. kuću koja uz državne financije predstavlja parlament, zastupnike, debate, zakonodavstvo, ali i udruge, prijatelje i saveznike. Kako je Saturn planet uskraćivanja mnogi su proračuni očekivano na dijeti, a kuharice mundane astrologije najavljuju i teškoće za poslove zemlje, bolest među zastupnicima, vjerojatne promjene među ministrima, moguć raskol neke stranke, opasnost neizglasavanja, negativnog glasanja i ostavki ministara koje stvaraju teškoće vladi. Mnogo se iz toga scenarija već odvija, a kako će tr. Saturn biti u 11. kući do 4. studenog 2015. olakšanje vladajućima još nije na vidiku.

U aktualnom ciklusu ponavljanja tr. Saturn tri puta prelazi preko RH Plutona (5-7.12.13.+ 11-15.6.+ 24-29.8.14.), najavljujući daljnje teškoće po pitanjima 11. kuće. Dramatičnost ovog aspekta znači daljnje teške rezove koji kod nekih mogu potaknuti i fanatične porive u skladu s Plutonom koji na pritiske reagira urotničkom osvetoljubivošću. Ipak, uz nešto razuma i sreće ovi termini mogu značiti doticanje dna te odlučne poteze i nužne preobrazbe koje će omogućiti preokret i boljitak. Istovremeno se nižu i kvadrati Saturna prema RH Veneri (13.12.13.+ 1.6.+ 7.9.14.), (tradicionalnoj) vladarici 10. kuće, koja se smjestila u veličanstvenom Lavu, ali i problematičnoj 8. kući, gdje su Venerine želje obično veće od mogućnosti a njezina fatalna privlačnost često košta više nego li nagrađuje. Ovi termini mogu biti važni za novac iz EU fondova obzirom da 8. kuća predstavlja novac naših partnera (7. kuće), također multinacionalne kompanije, koncesije.. ali i padajuću (Saturn) podršku (8. kuća) vladajućima (vladar 10. kuće). No Saturn istovremeno kvadrira i Marsa koji se samo stupanj do Venere, a vlada 4. kućom oporbe, što otvara vrata rezignaciji ali i trećim opcijama.

Preko natalnog i progresivnog Quaoara (25Sc37) koji predstavlja revolucionarne promjene i novo stanje svijesti, Saturn će proći 13-15.11.14. a 21.11.14. proći će preko Tora (26Sc17), moguće ograničiti neke atavističke navade ali i naglasiti teškoće s nekim Udrugama. Zatim slijede još tri termina u kojima će Saturn prelaziti preko RH natalnog i progresivnog Erosa koji je iz retrogradnog promijenio smjer u direktno na samom kraju Škorpiona (12-13.12.14.+ 3.7.+ 27.8.+1.9.15.), donoseći ograničavanje strasti i realnije sagledavanje želja i mogućnosti. Potom će tranzitni Saturn prijeći u 12. kuću gdje će naglasiti neke druge teškoće, ali će se njegovi utezi barem maknuti iz područja proračuna i zakonodavstva.

Za kraj ovoga osvrta još samo jedna misao: svaki puta kada pogledamo horoskop neovisnosti Lijepe Naše suočeni smo s mnogim nesretnim položajima. Kako se nadati gospodarskom boljitku sa Saturnom u 2. kući ili slobodi za narod dok se Mjesec koji ga predstavlja nalazi u 12. kući potlačenosti, zatvora i izgnanstva? I badava nam sve promjene i opcije na vlasti dok je tome tako. A jedini lijek koji tome postoji jest novi horoskop. No kakav bi to povijesno događaj mogao biti? Jedna prilika nam je bila ulazak u EU, međutim je taj horoskop također prilično problematičan. Još jedna mogućnost je donošenje novog Ustava, naravno bude li progresivan i izglasan u nekom sretnijem trenutku. Eh, kada bi barem pitali astrologe...

Julia Pintar Lhadon u Zagrebu, 8.5.2014. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

DA11 Ban972x60