Udruga astrologa Hrvatske osnovana je 1994. godine s ciljem povezivanja astrologa i svih onih koji se zanimaju za astrologiju

Mira Mihajlović, rođena 13.3.1960. u Karlovcu, gdje je i umrla 15.3.2013. u večernjim satima...
Vrijeme Riba, zadnjeg znaka zodijaka, uvijek nam donese potrebu za rasplitanjem i otpuštanjem. Ove godine, s Neptunom i Kironom u tom znaku, te Merkurovim dugim zadržavanjem i vrludanjem Ribama, to biva osobito naglašeno.

 

 Kada sam, nekoliko dana prije, ugledala opoziciju Neptuna i rimskog boga smrti Orka, egzaktnu u petak, 15.3. u 21:01 cet, putem asocijacije na kitove Orke odlučila sam to popodne i večer napokon ponovo pisati o ljudima koji vlastite živote dovode u opasnost (što je jedan od iskaza astrološkog Orka) kako bi obranili kitove. Ipak, viša sila tranzitnog Plutona u sekstilu na moj progresivni Mjesec u Škorpionu imala je druge planove i ujutro toga dana čula sam kako je naglo i neočekivano preminuo Toni. Tako je tema moga pisanja dobila sasvim drugu, ali i dalje Orkovu boju.

Tekst sam završila u subotu, ali iščitavala sam ga još jednom prije slanja, otprilike u vrijeme kada je Mjesec u nedjelju došao na 3 Blizanaca, zaklapajući t kvadrat s opozicijom Neptuna i Orka. Tada je zazvonio telefon s još jednom tužnom, iako na žalost i očekivanom viješću. Otprilike u vrijeme egzaktnosti opozicije preminula je naša draga Mira.

MiraMira je bila s nama od samih početaka, te je kao vrstan predavač i uvijek ugodno društvo prošla kroz sva Udrugina tijela. S Ribljim razumijevanjem, Rakovskom nježnošću i praktičnim pristupom Mjeseca na sjevernom čvoru u Djevici pomagala je gdje god je mogla. A kako se s Mjesecom na čvoru nalazi i Apolon, predstavnik širenja, množenja i spoznavanja, osobito u okvirima udruga i institucija, k tome još u užurbanoj 3. kući, konkurencija za njezino vrijeme je bila velika i ni ona kao vrsna matematičarka ne bi mogla izračunati broj svih nas kojima je takla i uljepšala život.

Drugi upečatljiv stelij njezinog horoskopa nalazi se u zadnjoj dekadi Vodenjaka, kod nje snažno zastupljenog znaka koji joj je davao mentalnu snagu i brzinu, te onu toliko šarmantnu otkačenost zbog koje smo je voljeli. Da je bila skupljačica i pomagačica neobičnih individua vidi se iz konjunkcije Ceres (7Aq15) i Chariklo (8Aq12) u 7. kući, dok konjunkcija Marsa (14Aq46) i čuvara svetog vina, kentaura Pholusa (12Aq40) pokazuje kako se u njenom društvu moglo i dobro zabaviti. Ipak, najsnažniji dojam ostavljala je putem svoje izrazito humanistične Venere (26Aq48) koja se smjestila između Kirona (29Aq11) iscjeliteljskog mentora i učitelja (matematike, astrologije, Reikija...) i Astree (24Aq25) koja govori o njezinoj istrajnosti u voljenju, podučavanju i iscjeljivanju ljudi. Štoviše, tu su se smjestili i Eros (28Aq44) koji opisuje strast s kojom se unosila u to što je radila, te Ikar (27Aq19) koji govori o hrabrosti, ali i dobrom razumijevanju potrebe za oslobođenjem. U istoj se grupi smjestila i Urania (0Pi48), predstavnica nebeskih znanosti, astrologije, ali i snažnoga razuma, koji se kroz opoziciju sa Zeusom (2Vi09) i te kako znao koncentrirati na goruće pitanje.

Mirin se MC (0Ar44) našao na moćnoj točci zodijaka koja također sugerira velik utjecaj na živote drugih ljudi. A u konjunkciji s MC-om je Psiha (0Ar14), predstavnica suosjećajnosti koja putem iscjeljivanja traumi vodi razvitku psihičkih sposobnosti. No Psihina je empatija dvosjekli mač i pitanje je s koliko se ljudi može suosjećati, koliko se (uz vlastite) i tuđih traumi može svaliti na jedna leđa, pa i toliko moćna kao nulta točka Ovna? Na tom se mjestu u vrijeme Mirinog odlaska odvila konjunkcija Marsa i Higee (borbe za zdravlje), u kvadratu na Hada, koji je upravo kretao direktno na 0 Raka. I koji joj je zadnjih godina harao po 12. kući, prelazeći preko Vulkanusa (27Ge55) i Tora (29Ge18), predstavnika njezine goleme i duhovne i fizičke snage. A koji se sada spremao zakucati na vrata njenog Jupitera (1Cp28), vladara 6. kuće u 6. kući, s kojim se s tolikom žarom posvećivala učenju i podučavanju. Tim više što je Jupiter u konjunkciji s Vestom (2Cp02), predstavnicom posvećenosti i radoholičarstva, osobito kada je u 6. kući.
Tranzitni Mjesec je u vrijeme smrti prelazio njezino progresivno Sunce. A ono je prije 6-7 godina prolazilo preko Hada. Dok je progresivni Mars prelazio preko natalnog Sunca, pa je život iz sve snage očito otvorio vrata bolesti.

Još jedan radoholičarski položaj je Saturn (16Cp49) koji u 6. kući ne vidi kraja poslu i ne priježe od fizičkog iscrpljivanja. Koliko god mu taktičkih vještina i mentalne kreativnosti podarila Palas (18Cp12). Osobito kada Saturn u progresiji kreće unazad, upozoravajući na teške dvojbe između odgovornosti prema poslu i odgovornosti prema vlastitom fizičkom zdravlju. Uglavnom, bolest je napala njezine kosti i njezino je fizičko tijelo izgubilo borbu, sada kada se progresivna Vesta približila natalnom Saturnu. I kada je progresivni Mjesec (nakon silnih opozicija na Vodenjački stelij) prešao progresivni Ascendent na 0 Djevice i došao do Zeusa, zatvarajući istovremeno veliki trigon kroz 120 sp Merkur i Venera na 1-2 Bika te Jupitera i Vestu na 1-2 Jarca. Što zvuči kao početak jednog novog, dobro isplaniranog, dugog putovanja punog zanimljivosti i duhovne avanture!

Sretan ti put Mira i hvala ti na svemu, vidimo se ponovo pod nekim drugim zvijezdama!
Julia Pintar, u Zagrebu, 19.3.2013.